Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sosteri aloittaa suolistosyöpien seulonnat syksyllä

Tavoitteena vähentää suolistosyöpien kuolemia. Osallistuminen on vapaaehtoista.

Sosteri toteuttaa valtakunnallista seulontaohjelmaa ja aloittaa ensi syksynä suolistosyöpien seulonnat.

Syöpäseulonnalla tarkoitetaan syövän esiasteiden tai varhaisvaiheiden järjestelmällistä etsimistä väestöstä, Sosterin tiedotteessa kerrotaan.

Seulonnan tavoitteena on vähentää seulottavan syövän aiheuttamia kuolemia. Suolistosyöpäseulonta on kunnan tarjoama ilmainen palvelu ja siihen osallistuminen on vapaaehtoista.

Tähän mennessä Sosteri on toteuttanut valtakunnallisen seulontaohjelman mukaisia syöpäseulontoja rintasyöpä- ja kohdun kaulaosan syövän osalta. Näiden lisäksi aloitetaan uutena suolistosyövän seulonta.

Ensi syksynä suolistosyövän seulontaan kutsutaan kaikki 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaat naiset ja miehet. Jatkossa seulonnat laajenevat ja niihin tullaan kutsumaan kaikki 56–74-vuotiaat kahden vuoden välein.

Seulottavat henkilöt saavat henkilökohtaisesti postitse lähetetyn seulontatestipaketin ohjeiden kera. Seulontaa varten tarvitaan yksi ulostenäyte, joka otetaan itse kotona. Näyte lähetetään laboratorioon tutkittavaksi paketista löytyvässä pahvikuoressa, jonka postimaksu on valmiiksi maksettu.

Jos seulontakutsu tai aikataulu herättää kysymyksiä, asiasta voi kysyä Sosterin seulontahoitajilta syyskyyn 1. päivästä alkaen numerosta 044 417 3650.

Seulontatulos ilmoitetaan henkilökohtaisesti kirjeellä. Positiivisen tuloksen saaneille ohjelmoidaan jatkotutkimukset.