Lauri Erikssonin keholliset ja aistilliset valokuvat ovat kesän 2022 Hotelli Punkaharjussa – Mukana myös mestarikuvaajan Punkaharju-tulkintoja

Maisemat, muotokuvat ja dokumentit luovat yhdessä mestarivalokuvaajan koskettavan maailman. Ihmeelliset valokuvat nyt Punkaharjun ihanassa hotellissa.

Tänä kesänä Hotelli Punkaharjun päärakennuksessa ja pihapiirissä sijaitsevassa Punihussilassa on esillä valokuvaaja Lauri Erikssonin Äänetön maisema ja muita kuvia -valokuvanäyttely, kerrotaan hotellin tiedotteessa.

Lauri Erikssonin (s. 1965) valokuvanäyttely Äänetön maisema ja muita kuvia on läpileikkaus Erikssonin valokuviin neljän vuosikymmenen ajalta. Näyttelykokonaisuus ei ole johdonmukainen retrospektiivi, vaan erilaisista pienistä kokonaisuuksista koostuva vuoropuhelu, jossa pääosassa ovat lukuisat maisemakuvat ja muotokuvat.

Näyttely johdattelee katsojan Lauri Erikssonin valokuvamaailmaan vuosina 1989–2022.

Näyttelyn valokuvat painottuvat kahteen viime vuosikymmeneen ja mukana on elämän varrelta erilaisia kohtaamisia ja kokemuksia, kuten myös vierailut Punkaharjun seudulle 2000-luvun alussa ja sittemmin vuosina 2021 ja 2022.

Lauri Erikssonille ympäristö ja maisema eivät ole vain kameran etsimessä rajautuva näkymä tai ikkuna todellisuuteen. Kyseessä on kehollinen kokemus, jossa kaikki aistit ovat läsnä tietyssä historiallisessa hetkessä ja maantieteellisessä paikassa.

Vaikka valokuva ei pysty välittämään eletyn paikan tuoksuja ja ääniä, niin kuvauspaikaksi valikoituneessa kohteessa oleskellaan, koetaan ja valotetaan. Esimerkiksi Polaroidin ollessa kyseessä valokuva myös käytännössä valmistuu paikan päällä.

Näyttelyssä on esillä lukuisia Erikssonin valokuvaamia Polaroideja – myös Punkaharjulla kuvattuja maisemia. Maisemien lisäksi näyttely avaa Lauri Erikssonin laajaa muotokuvatuotantoa.

Lauri Erikssonin teoksissa vuorottelevat muotokuvat, maisemat ja arkistodokumentit. Modernin elämän haurastuminen ja taidehistorian eurooppalainen perinne toimivat Erikssonin työskentelyn innoittajina.

Lauri Eriksson on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin sekä kotimaassa että ulkomailla. Erikssonilta on ilmestynyt valokuvakirjat Suomi Pictures ja Bitter & Sweet sekä muinaisesineitä käsittelevä kuvateos Hirvenvasa ja kerjäläinen.

Lauri Eriksson on valmistunut Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi ja hän valmistelee parhaillaan väitöskirjaa Helsingin yliopiston Historian ja kulttuuriperinnön tohtoriohjelmassa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka