Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Anja Kinnunen

Tuotantojohtaja Anja Kinnunen os. Suomalainen kuoli 27.4.2022 Savonlinnassa 92-vuotiaana.

Anja syntyi 5.12.1929 Lemillä Alina ja Eenokki Suomalaisen 10-lapsisen perheen seitsemäntenä lapsena. Hän kirjoitti ylioppilaaksi tyttökoulusta 1950 ja valmistui käsityönopettajaksi Helsingissä 1956.

Hyvän muotisilmän ja tyylitajun omaava Anja toimi Sankar/Saxia-pukutehtaiden muotisuunnittelijana ja tuotantojohtajana. Hän johti puolisonsa Martin aisaparina aikansa merkittävää työllistäjää Sankar Puku Oy:tä. Anja-rouva oli käsite tehtaalla. Se mitä sovittiin, piti ja työntekijöitä kohdeltiin tasa-arvoisesti aina. Anja viiletti keltaisella potkupyörällä tehtaan käytäviä pitkin ja huolehti tehtaan tuotannosta pieteetillä.

Anjan lapsuudessa oli puutetta kaikesta. Anja muisteli lämmöllä viisaita ja rakastavia vanhempiaan ,jotka ankarissa olosuhteissa mahdollistivat lastensa opiskelun ammattiin. Isommat lapset huolehtivat pienemmistä. Kerran pyykinpesureissulla Haapaveden saaressa isosisko Taimi pelasti Anjan avannosta, jonne Anja tippui liukkaalta kalliolta.

Iso perhe muutti lukuisia kertoja. työpaikkojen ja parempien asuntojen perässä. Pulavuosina 1931 iso perhe asui yksiössä. 1933 tuolloin 10-henkinen perhe muutti asuntoon joka oli jo luxusta: kamari ja keittiö, joka jaettiin verholla Malisen lesken ja tyttärien kanssa.

Ison perheen lapset oppivat työntekoon ja vastuuseen pienestä pitäen. Lapset auttoivat kitkemällä kasvimaata, kalastamalla, keräämällä sieniä ja marjoja. Käsistään taitava Anja teki kaikki vaatteensa itse.

Sota-aikana 1940 Anja toimi pikku-Lottana tehden paperikukkia sankarihaudoille ja käärien sidoksia rintamalla haavoittuneille sotilaille. Anja kertoi ylpeänä kuinka hän laittoi lottapuvun päälleen ja lähti aamuisin paperikukkatehtaaseen Talvisalolle.

Suuri suru koitti kun 4-vuotias pikkusisko Anneli saateltiin perheenä yhdessä juna-asemalle, josta hänet lähetettiin sotalapseksi Ruotsiin 1942.

Urheilullinen Anja harrasti voimistelua ja pelasi pesäpalloa siepparina SaPKon SM-sarjan edustusjoukkueessa. Puolisonsa tavattuaan yhteiseksi harrastukseksi muodostui golf ja tennis. Anja voitti mm. Savonlinnan tennisseuran mestaruuden.

Teini-iässä Anja kohtasi suuren rakkauden: Martin, josta tuli aviomies, lasten isä ja liikekumppani. Lapsia syntyi viisi. Anja ja Martti toimivat yhdessä työssä, kotona ja vapaa-aikana. Lukuisat yhteiset matkat maailmalle suuntautuivat usein Pariisiin. Onnellinen avioliitto kesti 62 vuotta ja päättyi Martin kuolemaan 2016.

Anja oli isänmaallinen, nuorekas, tyylikäs, esteetikko, vaativa, mutta oikeudenmukainen ja reilu. Hän kävi mielellään marjassa, mökkeili, tanssi, lauloi ja teki käsitöitä. Mustikkapiirakka syntyi hetkessä. Perheen yhteiset matkat, juhlat, retket ja sukujoulut

Anjan kauniisti sisustamassa 100 vuotta vanhassa entisessä pappilassa ovat lähtemättöminä muistoina mielessä . Anjan sisukkuus, työteliäisyys, kannustava elämänasenne, ilo ja valo jäävät elämään henkiseksi pääomaksi tuleville sukupolville. Lapset perheineen ja sisarukset jäävät kaipaamaan hurmaavaa, sitkeää ja tomeraa äitiä, siskoa ja mummikkaa.

tytär