Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rantasalmella kajahti Porilaisten marssi kadettikoulun muistomerkillä

Suomalaisten ammattiupseerien koulutus alkoi silloisella rajaseudulla liki 250 vuotta sitten.

Itätaivaalle oli kerääntynyt tummia pilviä, kun juhlavieraat olivat kokoontuneet Haapaniemen kadettikoulun muistomerkille Rantasalmella. Kaukainen ukkosenjyrähdys säesti ensimmäistä fanfaaria.

Sade ei kuitenkaan pilannut juhlallisuuksia, kun Kadettikunta ry, Rantasalmen kunta ja Rantasalmen rotarit olivat kokoontuneet laskemaan seppeleet Suomen ensimmäisen kadettikoulun muistomerkille.

Haapaniemen kärkeen johtaa kylätie peltojen ja maalaistalojen välistä. Vajaat 250 vuotta sitten paikalla alkoi suomalaisten ammattiupseerien koulutus, ja perinne jatkuu edelleen Santahaminan sotakorkeakoulussa Helsingissä.

1700-luvun lopulla tämä oli rajaseutua, kun Turun rauha oli siirtänyt itärajan Haukivedelle. Kadettien ja heidän opettajiensa myötä Rantasalmen ja Joroisten kartanoiden seuraelämässä alkoivat puhaltaa uudet tuulet, joista jälkiä näkyy edelleen.

Joroislainen everstiluutnantti evp. Pekka Intke oli maanantaina juhlavieraiden joukossa.

– Minulla oli kadettikoulussa kunnia toimia Haapaniemen kunniakadettina, hän muisteli.

Haapaniemen Kadettikoulun merkittävyys piilee nimenomaan sen jättämässä henkisessä perinnössä.

Marko Palokangas

Kunnia kuuluu eteläsavolaiselle kadetille, ja kuntien raja on kivenheiton päässä muistomerkistä.

1700-luvun lopun asuun pukeutunut kadetti Petja Purhonen jatkoi perinnettä maanantaina. Hänen vierellään ylivääpeli Daniel Stenvall Rakuunasoittokunnasta oli pukeutunut koulun Haminan aikaiseen asuun.

Aiheen käyntiin Haapaniemessä oli tuonut se, että ensimmäisen kadettikoulun paikalle pystytetty muistomerkki on viimeisten kahden vuoden aikana kunnostettu. Muistomerkki on pystytetty jo vuonna 1931, ja nyt sen vierellä on kaksi lipputankoa, aluetta ympäröivä aita on uusittu, muistomerkin edustan laatoitus korjattu ja nurmikko perustettu uudelleen. Myös opastus ja pysäköintipaikat ovat uusiutumassa.

Kunnostustyöstä ovat vastanneet Rantasalmen rotarit, Rantasalmen kunta ja Kadettikunta ry.

Haapaniemessä alkanut upseerikoulutus jatkuu nyt sotakorkeakoulussa Helsingin Santahaminassa.

– Sotatieteen kandidaateilla on neljä koulutusohjelmaa ja noin 20 eri opintosuuntausta, koulun johtaja, eversti Teemu Nurmela kertoi.

Kolmen vuoden opintojen jälkeen kadetit valmistuvat luutnanteiksi ja sijoittuvat puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen palvelukseen.

– Kaikkien aselajien kadetit aloittavat ja päättävät koulutuksensa yhdessä, mikä on kansainvälisesti harvinaista, Nurmela totesi.

Pääjuhlassa juhlapuheen piti everstiluutnantti Marko Palokangas.

– Haapaniemen koulun perintö elää vahvana sen syvimmässä olemuksessa, joka liittyy ennen kaikkea kadettiperinteisiin ja niiden merkitykseen laajemmin koko suomalaisen upseerikasvatuksen vahvuuksiin, hän totesi puheessaan.

Erityisesti Palokangas kiinnitti huomiota koulun perustaja Yrjö Maunu Sprengtporteniin, jonka perua on ovat suomalaiskansallinen ajattelutapa ja upseeriuden henki.

– Jälkikäteen arvioituna Haapaniemen Kadettikoulun merkittävyys piilee nimenomaan sen jättämässä henkisessä perinnössä. Ilmeisesti tärkeintä haapaniemeläisen suomalaisen upseerikoulutuksen henkisen perinnön säilymiselle oli, että uudessa Suomen Kadettikoulussa jatkoi toimintaansa Haapaniemestä peräisin oleva kadettien oma organisaatio, Kadettitoverikunta, Palokangas arvioi.

Haapaniemen kadettikoulun muistomerkki on osoitteessa Haapaniementie 742, Rantasalmi. Opastus on Joroistentien ja Haapaniementien risteyksestä. Risteykseen on Rantasalmen kirkonkylältä noin 8 ja viitostieltä 22 kilometriä.