Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luonnon konserttisali -tallenne Punkaharjulta esitetään lauantaina Riihisaaressa ja Lustossa – Kartanokimalaisesta kerrotaan myös dokumentilla

Viime syksynä oli Luston pihalla Suomen ensimmäinen Luonnon konserttisali -tapahtuma. Nyt ainutlaatuisen tapahtuman näkee tallenteena.

Nyt pääset tutustumaan Suomen ensimmäiseen Luonnon konserttisaliin ja sen sankarilajiin kartanokimalaiseen minidokumentin ja konserttitaltioinnin kautta. Dokumentti ja konserttitallenne esitetään lauantaina 28.5. Savonlinnassa Riihisaaressa ja Suomen metsämuseo Lustossa.

Konserttitaltiointi on kuvattu Punkaharjulla Suomen luonnon päivänä 28.8.2021. Tallenteen kesto on 45 minuuttia. Luonnon konserttisali kertoo suuria tarinoita pienen sankarin avulla.

Audiovisuaalisen taideteoksen kartanokimalaisesta toteutti taiteellinen tuotantoyhtiö Artlab. Kimalaisen elämänkaarta kuvaavan musiikkiteoksen ovat säveltäneet ja esittävät muusikot Ringa Manner ja Max Lilja. Kimalaiskuningattaren roolin tanssii tanssija-koreografi Kaisa Niemi. Valo- ja lavasuunnittelu on Anton Verhon ja visuaalit Jani Hietasen käsialaa.

Musiikkiteoksen ja samoin koko tapahtuman tietopohjan luomiseen osallistuivat kimalaistutkija Olli Loukola Oulun yliopistosta sekä Metsähallituksen Luontopalvelujen suojelubiologit.

Tanssiteos kertoo kartanokimalaisen vuoden mittaisen elämän tarinan taiteen keinoin. Tarina alkaa keväästä. Kaikki aikaisin keväällä lentelevät kimalaiset ovat kuningattaria, joiden varassa on kokonaisen yhdyskunnan synty. Kuningatar tekee yksin kevään työt, kunnes saa kasvatettua ensimmäisen työläissukupolven.

Kuningatar tekee pesään kennorakenteen, jonka suojiin on hyvä munia. Se kerää mettä ja siitepölyä evääksi toukille. Kun ensimmäiset työläiset kuoriutuvat, kuningatar jatkaa munimista ja käskyttää tyttäriään hoitamaan pikkusisariaan. Kuningatar ei enää itse poistu pesästä vaan munii uusia sukupolvia pitkin kesää.

Kimalaisyhdyskunta kasvaa kesän edetessä. Heinäkuun alussa kuoriutuvat koiraat ja hieman myöhemmin uudet kuningattaret. Eri pesien kuningattaret ja koiraat hakeutuvat parittelemaan.

Kesän päätteeksi kimalaisyhdyskunnan viimeinen tehtävä on tuottaa seuraavan vuoden kuningattaret, jotka taas talvehtivat ja synnyttävät uuden yhdyskunnan seuraavana keväänä. Kimalaisista ainoastaan kuningattaret talvehtivat, kun työläisten taru on talven tullessa lopussa – ne ovat tehtävänsä silloin täyttäneet.

Ennen konserttitaltiointia esitettävässä dokumentissa kerrotaan pölyttäjien tilanteesta, niiden merkityksestä luonnolle, perinneympäristöjen tärkeydestä sekä siitä, kuinka Luonnon konserttisali -teos luotiin pölyttäjien ahdinkoa auttamaan. Dokumentin kesto on vajaat 18 minuuttia, ja sen on ohjannut Tero Vuorinen ja käsikirjoittanut Veera Voutilainen.

Dokumentti ja konserttitallenne esitetään 28.5. Suomen metsämuseo Luston auditoriossa klo 14 ja Savonlinnan Riihisaaressa klo 11 ja klo 13. Vapaa pääsy.