Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Sirkka Kosonen, o.s. Halttunen

Sirkka Kosonen kuoli Savonlinnassa 88-vuotiaana 17.2.2022. Hän oli syntynyt Kiteellä 16.5.1933 Irina ja Pauli Halttusen toiseksi vanhimpana perheen seitsemästä lapsesta.

Sirkka Kososen lapsuuden perhe muutti pian hänen syntymänsä jälkeen Suojärvelle, josta perhe lähti nopealla aikataululla evakkoon Kiteelle Talvisodan syttyessä v. 1939.

Sirkka osallistui perheen elättämiseen jo nuorena aloittaessaan vakituiset työt 13-vuotiaana Saikkosen sekatavarakaupassa perheen asetuttua Parikkalaan. Hän pääsi myös opiskelemaan Savonlinnan kauppakouluun 1950-luvun alussa. Merkantiksi valmistuttuaan Sirkka aloitti työt Parikkalan Valo Oy:ssä, jossa hän yleni konttoripäälliköksi.

Työpaikalta löytyi elinikäinen puoliso, sähköteknikko Esko Kosonen, ja heidät vihittiin v. 1962. Virolahdelle muuton myötä Sirkan työuran jatkui puolipäiväisenä konttoristina Virojoen Sähkö Oy:n palveluksessa. Virolahdella perhe kasvoi myös tyttärellä. Savonlinnassa, v. 1974 lähtien, työura alkoi kanslistina Itä-Karjalan kansanopistolla ja Opettajankoulutuslaitoksella, kunnes vakituinen palkanlaskijan tehtävä avautui Savonlinnan kaupungilla. Sirkka eläköityi tehtävästä v. 1993.

Sota-ajan lapsena ja luontoihmisenä Sirkka harrasti laajasti puutarhanhoitoa, mehiläistarhausta, taimikonhoitoa sekä tarkkaa taloudenhoitoa erityisesti perheen metsätilalla Punkaharjulla. Hän valisti mielellään sukulaisia ja tuttavia jo 1960-luvulta lähtien luonnonmukaisen kasvien kasvatuksen hyödyistä, vaikka ammattimaanviljelijät saattoivat tuolloin hiukan naureskellakin erilaisille, tuontipanoksista riippumattomille, biodynaamisille ajatuksille. Tänä päivänä Sirkan sitkeä usko omaan lähestymistapaansa on noussut todelliseen arvoonsa yhteiskunnan kiertotalous-, luomuviljely- ja huoltovarmuuskeskustelun valossa.

Perhe, puoliso, tytär ja varsinkin kolme lastenlasta, olivat Sirkan elämän keskipisteitä. Voimien hiipuessa Sirkka siirtyi asumaan palvelutalo Karpalo-kotiin, ammattitaitoisen henkilökunnan luomaan turvalliseen ja virikkeelliseen elinpiiriin. Sirkka säilytti valoisan ja sydämellisen elämän asenteensa loppuun asti, vaikka pitkäaikainen sairaus vei voimat ja haurastutti kehon.

Sirkka Kosonen siunattiin Punkaharjun kirkossa ja laskettiin hautaan, Esko-puolison viereen, maaliskuun 26. päivä. Viimeiselle matkalle häntä oli saattamassa tyttären perheen lisäksi runsaslukuinen joukko muita sukulaisia ja läheisiä.

Kirjoittaja on Sirkka Kososen tytär