Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itä-Suomen poliisi varoittaa uusin keinoin pankkitunnuksia urkkivista huijareista – Vastaanottajalle puhelu näyttää tulevan poliisilaitosten vaihteesta

Huijarit esiintyvät poliiseina. Oikea poliisi ei ikinä kysy pankkitunnuksia.

Poliisille on viime aikoina tehty useita ilmoituksia pankkitunnusten kalasteluista. Nyt huijareiden puhelinsoitot ovat näyttäneet tulevan eri poliisilaitosten vaihteennumeroista, Itä-Suomen poliisista varoitetaan.

– On ihan mahdollista, että tällaisia tapauksia on koko maassa, mutta selvästi tämä on nyt ainakin itäsuomalainen ilmiö, kertoo rikoskomisario Tiina Borg.

Borgin mukaan ilmoituksia huijauspuheluista on tullut useammalta paikkakunnalta ympäri Itä-Suomea.

Uutta tapauksissa on se, että huijarit ovat onnistuneet keinotekoisesti muokkaamaan omaa puhelinnumeroa niin, että vastaanottajalle puhelu näkyy tulevan jonkin poliisilaitoksen vaihteen numerosta. Borgin mukaan huijaussoiton tullessa kännykän ruudulla näkyy pelkästään väärennetty numero.

– Jos sitä sitten lähtee tarkastamaan vaikka googlettamalla, niin voi erehtyä luulemaan, että puhelu tulee poliisilaitokselta, Borg toteaa.

Borgin mukaan tällä tavalla väärennettyjen numerojen käyttäminen on ainakin Itä-Suomen poliisin alueella täysin uusi ilmiö.

Huijarit ovat väärennettyjen numeroiden turvin esiintyneet esimerkiksi poliisilaitoksen talousrikostutkijoina, ja ovat pyytäneet kohdehenkilön pankkitunnuksia tietoonsa.

– Poliisi ei ikinä tarvitse kenenkään pankkitunnuksia, eikä niitä tulisi luovuttaa ylipäätään kenellekään, Borg teroittaa.

Ilmoitus soitoista poliisille

Hälytyskellojen pitäisi soida viimeistään siinä vaiheessa, jos puhelussa kysellään pankkitunnuksia. Poliisi tähdentää, että pankkitunnuksia ei pidä antaa kenellekään puhelimessa, sähköpostilla, tekstiviestillä tai erilaisilla sosiaalisen median keskustelualustoilla.

Etukäteen huijauspuhelua voi olla mahdoton tunnistaa, mutta tärkeintä on pysyä tarkkana vastatessa.

– Vaikka vastaisikin tällaiseen huijauspuheluun, niin pitää vain huolehtia omista yksityisistä asioista, kuten pankkitunnuksista, eikä kertoa niitä kenellekään. Tällaisissa huijauksissa pyritään aina pääsemään rahoihin käsiksi, Borg muistuttaa.

Itä-Suomen poliisista pyydetään ilmoittamaan huijaussoitoista poliisille. Jos puolestaan epäilee, että on luovuttanut pankkitunnukset huijarille, pitää soittaa välittömästi hätänumeroon 112 ja ilmoittaa tapahtuneesta omaan pankkiin.