Suun kuivuus, infektiot, haavat, patit ja ruvet on syytä tarkistuttaa hammaslääkärillä – Katoppa purukaluston puunausohjeet savoksi tiältä!

Suu- ja hammassairaudet ovat väestössä yleisiä. Hampaiden ja ikenien sairastumista voidaan ehkäistä helposti oikeilla ruokailu- ja juomatottumuksilla sekä suun ja hampaiden säännöllisellä ja hyvällä puhdistuksella.

Hampaiden reikiintymistä on lähes kaikilla suomalaisilla. Myös ientulehdusta eli verenvuotoa ikenistä esiintyy kolmella neljästä aikuisesta.

Iensairauksiin liittyviä syventyneitä ientaskuja on noin kahdella kolmesta suomalaisesta ja hampaiden pidemmälle edennyttä kiinnityskudosten sairautta on noin yhdellä viidestä.

Mistä hammas- ja iensairaudet johtuvat?

Suussa elävät bakteerit käyttävät ravintonaan isäntänsä suussa olevia ravintoaineita. Kariesta aiheuttavat bakteerit käyttävät ravintonaan sokeria. Lähes kaikkien ruokien ja juomien nauttiminen aiheuttaa hampaille happohyökkäyksen, jonka takia on tärkeä syödä säännöllisesti ja välttää ylimääräistä napostelua.

Happohyökkäys voidaan kuitenkin katkaista esimerkiksi ksylitolituotteilla, palalla juustoa tai parilla pähkinällä. Lisäksi ksylitolituotteet estävät hampaiden reikiintymistä, kun niitä käytetään säännöllisesti aterioiden jälkeen. Vesi on puolestaan paras janojuoma.

Joskus lääkitykset tai sairaudet voivat aiheuttaa syljen erityksen vähenemistä, jolloin suu tuntuu kuivalta. Kuivassa suussa limakalvot ovat herkkiä bakteeri- sekä hiivatulehduksille ja ne voivat nopeuttaa hampaiden reikiintymistä. Hyvä puhdistus ja riittävä suun kostutus helpottavat kuivan suun oloa.

Jos pelkkä veden juominen ei auta, niin apteekista löytyy useita kuivan suun hoitoon tarkoitettuja kosteuttavia tuotteita. Äkillisen syljen erityksen loppumisen syy on aina syytä selvittää lääkärin tai hammaslääkärin vastaanotolla.

Infektiofokukset – mitä ne ovat?

Ennen monia leikkauksia tai lääkitysten aloitusta, tehdään lääkärin pyynnöstä hampaiden infektiofokustutkimus. Hampaiden paikkauksen ja juurihoidon yhteydessä hampaan juurikanaviin voi päästä bakteereja, jotka eivät välttämättä aiheuta oireita. Oireetonkin tulehdus voidaan silti havaita hampaiston tutkimuksessa ja röntgenkuvista. Myös hoitamaton hampaan kiinnityskudosten tulehdus on infektiofokus. Infektiot kuormittavat aina koko kehoa, joten ne on hoidettava pikaisesti.

Hampaiston olisi hyvä olla infektiovapaa aina. Esimerkiksi syöpähoitoihin tai kirurgisiin operaatioihin pääsy voi viivästyä, jos ensin joudutaan tekemään laajoja hammashoitoja tulehdusten hoitamiseksi.

Monet krooniset yleissairaudet, kuten sydänsairaudet, diabetes ja reumasairaudet ovat nykytutkimusten mukaan vahvasti yhteydessä suun terveyteen. Suun terveys on tärkeä osa kokonaisterveyttä.

Hankalat haavat, patit ja ruvet kannattaa tarkistuttaa

Omaan suuhun kannattaa katsoa rohkeasti suun puhdistuksen yhteydessä. Huonosti paranevat haavat, patit tai rupiset alueet eivät kuulu terveeseen suuhun.

Riskitekijöitä suusyövälle ovat tupakkatuotteet, runsas alkoholin käyttö ja huonosti istuvat proteesit. Suun limakalvon muutokset vaativat aina tutkimuksia.

Varhainen suusyövän toteaminen ja nopeasti aloitettu hoito parantavat ennustetta. Mikäli huomaat siis muutoksia suussasi, varaa aika hammaslääkärin tarkastukseen.

Puhdistus putipuhtaaksi

Suun ja hampaiden hoitoon kuuluu olennaisena osana hampaiden tarkka puhdistus kotona. Suun päivittäiseen peruspuhdistukseen kuuluu hampaiden pesu fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä. Puhdistukseen voi käyttää tavallista hammasharjaa tai sähköhammasharjaa, kunhan se on harjaksiltaan pehmeä. Harjoja löytyy joka lähtöön ja mieluinen harja löytyy kokeilemalla.

Erityisesti hampaiden reikiintyessä helposti tai iensairauksien yhteydessä hammaslääkäri tai suuhygienisti suosittelee usein sähköhammasharjaa. Hammasproteesit puhdistetaan puolestaan nestemäisellä pesuaineella ja proteesiharjalla.

Myös hammasvälit tulee puhdistaa päivittäin. Hammasvälien puhdistukseen on olemassa monenlaisia välineitä, kuten hammaslanka ja -lankaimet, hammastikut, väliharjat sekä harjatikut. Hammasvälejä puhdistettaessa on tärkeää, että hampaiden ienrajat tulevat huolellisesti puhdistettua.

Hammastarkastuksissa on hyvä käydä säännöllisesti. Suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla voidaan käyttää hammasplakkia näkyväksi tekeviä värjäyksiä. Hammaspeitteiden värjäyksen jälkeen on helppo nähdä mitkä hampaiden kohdat vaativat vielä lisää puhdistusta.

Myös suun limakalvojen tutkimuksen tulee kuulua jokaiseen hammaslääkärin tekemään tutkimuskäyntiin. Sosterin ammattilaiset neuvovat ja opastavat myös suun kotihoidossa mielellään.

Mervi Tuomisto on kliinisen hammashoidon ja parodontologian erikoishammaslääkäri Sosterissa. Seija-Sofia Käärmelahti on suuhygienisti Sosterissa ja Suun terveydenhoidon ammattiliitto STAL ry:n puheenjohtaja. Savonkieliset suunhoito-ohjeet kirjoitti Seija-Sofia Käärmelahti.

Sosterin terveysvinkit -juttusarjassa Sosterin ammattilaiset antavat terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä neuvoja.

Ja sama savoksi, eli: Muikeen hymyn sallaisuus

Purukalusto tarvihtoo puunausta kaks kertoo joka päevä, het uamusella ja ennen yöpuuta. Harjoo pehmeelä harjala par minuuttia, eläkä käytä turhoo voimoo. Lähelä ikenen reunoo harjoo mahottoman hyvin. Luoritahnoo muista käyttöö, pyssyy hampaan kuor kovana ja suuvärkki raikkaana.

Hampaihen välit sie puhista lankoomalla, puutikulla tahi pienellä välharjalla. Ne ikävimmät pakteerit luuroo sielä hampaihen välilöissä ja ikenen reunan alla. Jos verta yltyy vuotamaan ikenestä puhistuksen aikana, nii elä hättäile, lissee vuan rassoomista, mutta muista ettet tie sitä voimala. Tää hampaihen hoito on näet taetolaji.

Jos siun suu tuntuu kuivale kun nuapurin kaivo männä kesänä, niin muista sie juua reippaasti vettä ja pureskele kovvoo. Sylitoli myös auttaa. Tää ihmeaine se vahvistoo hampaita ja suap siun sylkirauhassii vipinöö. Apteekistakii suap suunkostuketta, jos muu ei tehhoo. Siihe toisee A:lla alakavaan puotiin elä poikkee, sen tarjooma kostuke sua vuan kielen kankeeks.

Jos sie oot jo tekarit suanu, nii muistaha ettei ne sua painoo, eikä lonksuva siellä suussa. Ja puhistookkin ne pittää ihan joka päevä. Napakka harja ja vairi on siihen hommaa iha oivat välineet. Jos sie nukkumaa männessä halluut ottoo hampaat poes suusta, niin muista laettoo ne juomalassii, iliman vettä.

Kurkippa toisinnaa sinne suuhu ja kaho näkkyykö mittää outoo tai tuntuuko pahale, pistelöökö, kirvelöökö tai polttelooko suussa. Jos tuntuu huavoja tai rakkuloi, niin pirrauta ihmeessä meile.

Myö hammashoion ammattilaiset ollaa uteliaita tietämää miten se siun suuvärkki oikein jakseloo. Tuu ihmeessä näyttämmää. Myö suuhykienistit, hammasliäkärit ja hammashoitajat kahotaan ja kehutaan ja jos jottain ongelmoo ilmenöö nii hoietaan asiat kuntoon.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka