Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronavirustartuntojen jäljitystyö on ruuhkautunut Sosterissa – Ohjeet tartunnan saaneelle on päivitetty maanantaina

Koronavirustartuntojen määrä on noussut viime viikon aikana. Jos tartunnan saaneen oireet pysyvät lievinä, ei terveydenhuoltoon tarvitse ottaa yhteyttä lainkaan.

Koronavirustartuntojen määrä on noussut voimakkaasti Sosterin alueella, varsinkin viimeisen viikon aikana, Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri tiedottaa.

Kasvaneiden tartuntamäärien vuoksi kansallista laajaan testaamiseen perustuvaa testaus- ja jäljitysstrategiaa ei pystytä alueella enää kaikilta osin noudattamaan.

Jäljitystoimintaa joudutaan rajaamaan pääosin sosiaali- ja terveydenhuollon laitoksiin ja muihin tilanteisiin, missä tartuntaketjujen katkaiseminen on tärkeää erityisen haavoittuvien henkilö- tai potilasryhmien suojaamisen kannalta.

– Tämä tarkoittaa, että Sosterin tartunnanjäljitys ei enää ota kaikkiin tartunnan saaneisiin tai altistuneisiin yhteyttä eikä heille anneta yksilöllistä neuvontaa tai aseteta tartuntatautilain mukaiseen eristykseen tai karanteeniin, Sosterin tiedotteessa kerrotaan.

Toistaiseksi tartuntojen määrän kasvu ei ole näkynyt sairaalahoidon tarpeen kasvuna.

– Tartunnat painottuvat nyt lapsiin ja nuoriin sekä nuoriin aikuisiin, jotka sairastavat koronainfektion keskimäärin lievempioireisina, ja lisäksi alueella on hyvä rokotuskattavuus, tiedotteessa todetaan.

Sosterin kotisivuille on maanantaina 14.2.2022 päivitetty uudet ohjeet koronaan sairastuneille ja koronavirustartunnalle altistuneille. Ohjeet ovat voimassa tästä päivästä alkaen.

Ohjeen mukaan sairastuneen ei tarvitse välttämättä ottaa ollenkaan yhteyttä terveydenhuoltoon, mikäli oireet ovat lievät ja yleistila pysyy hyvänä. Kontakteja perheen ulkopuolisiin ihmisiin tulisi välttää seitsemän vuorokauden ajan.

Jos tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, tai yleistila heikkenee, tulee ottaa välittömästi yhteyttä terveydenhuoltoon.

Testiin tulee hakeutua välittömästi myös, jos esimerkiksi tekee työtä esimerkiksi sosiaali- tai terveydenhuollossa tai jos itse kuuluu riskiryhmiin tai on raskaana.