Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaivostoimintaan kiristyksiä vaativa lakialoite luovutettiin tänään eduskuntaan – "Työ- ja elinkeinoministeriö on viivytellyt kaivoslain uudistamisen kanssa", Miisa Mink arvioi

Kaivostoiminnalle rajat -kansalaisaloite keräsi yli 62 000 kannatusilmoitusta.

Kaivoskriittiset kansalaisjärjestöt luovuttivat Kaivostoiminnalle rajat -kansalaisaloitteen eduskunnalle torstaina.

Saimaa ilman kaivoksia -ryhmä tiedottaa, että lakialoite keräsi puolen vuoden määräajassa yhteensä 62 101 kannatusilmoitusta, joista runsaat 60 000 allekirjoitettiin oikeusministeriön verkkopalvelussa ja 2 080 kerättiin paperilomakkeella.

Digi- ja väestötietovirasto on tarkastanut kannatusilmoitusten oikeellisuuden ja vahvistanut hyväksyttyjen sähköisten kannatusilmoitusten määräksi 60 021. Virasto ei tarkastanut paperisia lomakkeita, koska sähköisten kannatusilmoitusten määrä ylitti tarvittavat 50 000 kappaletta.

– Takana on iso urakka! Keräsimme kannatusilmoituksia kampanjoimalla sosiaalisessa mediassa, osallistumalla kesätapahtumiin sekä järjestämällä omia media- ja yleisötilaisuuksia, sanoo Saimaa ilman kaivoksia ry:n perustaja, puheenjohtaja Miisa Mink tiedotteessa.

– Saimme mukaan myös suuren joukon tunnettuja kulttuuripersoonia ja poliitikkoja, hän iloitsee.

Mink arvostelee työ- ja elinkeinoministeriön lainvalmistelua

Kaivostoiminnalle rajat -lakialoitteen tavoitteena on määritellä kaivostoiminnalta kokonaan kielletyt, niin sanotut no go -alueet. Nämä alueet halutaan suojella ylisukupolvisesti, jotta taataan tärkeimpien vesistöjen ja pohjavesialueiden säilyminen.

Muita kaivostoiminnalta kiellettyjä alueita olisivat esimerkiksi luonnonsuojelualueet, Natura 2000 -alueet sekä saamelaisten kotiseutualue.

– Työ- ja elinkeinoministeriö on valmistellut kaivoslain uudistusta jo yli kahden vuoden ajan, mutta valmista ei tunnu syntyvän, Mink toteaa.

– Elokuussa 2021 julkistettu lakiluonnos ei ole hallitusohjelman mukainen. Lakiin ehdotetut muutokset ovat kosmeettisia.

Minkin arvion mukaan työ- ja elinkeinoministeriö on viivytellyt kaivoslain uudistamisen kanssa.

– Sen aikeissa ei ole koskaan edes ollut tehdä perusteellista lakiremonttia, hän kritisoi.

– Vaikka hallitus tavoittelee lakiuudistuksella kaivosten paikallista hyväksyttävyyttä, lakia valmisteleva työryhmä ei vaikuta seuraavan kaivoksista käytävää keskustelua tai kansalaisten huolta.