Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sosteri muuttaa karanteenikäytäntöään – Kaikkia altistuneita ei enää aseteta automaattisesti karanteeniin

Sairastuneen samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet asetetaan karanteeniin, mutta muiden karanteenia tartuntatautilääkäri harkitsee tapauskohtaisesti.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri muuttaa koronaepidemian hillitsemiseen liittyvää karanteenikäytäntöään valtakunnallisten ohjeiden mukaan.

Jatkossakin sairastuneisiin ollaan Sosterista yhteydessä ja samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet asetetaan karanteeniin. Karanteeni- ja eritysaika on seitsemän vuorokautta.

Sen sijaan kaikkia muita koronavirukselle altistuneita ei enää automaattisesti kontaktoida ja aseteta karanteeniin vaan tartuntatautilääkäri harkitsee perheen ulkopuolisia karanteenimääräyksiä.

Koululuokkien ja päiväkotiryhmien kohdalla ei myöskään aseteta kokonaisia luokkia ja ryhmiä enää suoraan karanteeniin. Päätökset tehdään tapauskohtaisesti. Tiedottaminen tapahtuu koulujen ja päiväkotien välityksellä.

Tartunnan saaneita ohjeistetaan jatkossa itse olemaan yhteydessä kontakteihinsa ja ilmoittamaan altistumisesta.

Käytäntöä muutetaan, koska tartuntamäärät näyttävät pysyvän Sosterin alueilla edelleen suhteellisen korkeina, Sosterin viikkotiedotteessa kerrotaan.

– Ihmiset ovat olleet tähänkin asti aktiivisia kertoessaan kontakteilleen altistumisesta. Tätä on nyt tarpeen jatkaa ja lisätä. Tartunnanjäljityksestä ei ole enää mahdollista ottaa yhteyttä kaikkiin altistuneisiin, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista kertoo tiedotteessa.

– Tartunnanjäljityksen painopiste on nyt erityisesti hoito- ja hoivayksiköissä sekä sote-työntekijöissä, Luukkonen toteaa.

Kaikki, joiden kotitesti on positiivinen, testataan edelleen virallisella PCR-testillä. Vain virallinen PCR-testi mahdollistaa viralliset tartuntaan liittyvät todistukset ja etuudet.

Alueen tartunnat ovat pääasiassa peräisin vapaa-ajalta

Tällä hetkellä tartunnat näyttävät tulevan vapaa-ajan kontakteista ja tapahtumista. Kontaktien määrän minimoiminen on edelleen tärkeää kaikissa ikäryhmissä.

– Varsinaisia rajoitustoimia alueella on vähän, mutta jokaisen on syytä käyttää omaa harkintaansa osallistuessaan tapahtumiin. Sairaana tulee pysyä kotona. Erityisesti nuorten toivotaan huomioivan tämä penkkari- ja vanhojentanssi -aikana, Luukkonen muistuttaa.

Viikolla 4 Sosterin alueella todettiin 172 tartuntaa ja viikolla 5 yhteensä 173 tartuntaa. Sairaalahoidossa on parhaillaan kaksi potilasta.

Tartuntaketjujen jäljitettävyys on 80 prosentin luokkaa, ja koronatestejä on tehty viime viikkoina tuhannen testin viikkovauhtia.

Rokotekattavuus on alueella jo korkealla. Ensimmäisen rokotteen saaneiden osuus on 90,3 prosenttia. Toisen rokotteen on saanut 87,9 prosenttia, ja kolmannen rokotteen saaneita on 64,8 prosenttia.

Koronarokottaminen jatkuu entiseen malliin sekä ajanvarauksella että walk in -päivinä Savonlinnan pääterveysaseman rokotuspisteen lisäksi Punkaharjun, Enonkosken, Kerimäen ja Savonrannan terveysasemilla.