Viime viikolla 190 uutta koronatartuntaa Sosterin alueella, mutta sairaalahoidon tarve ei ole merkittävästi kasvanut

Sosterin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut noin 89,5 prosenttia väestöstä, toisen rokotteen 86,4 prosenttia väestöstä ja kolmannen rokotteen 50,8 prosenttia väestöstä.

Sosterin alueella oli viime viikolla 190 uutta koronatartuntaa ja sitä edellisellä 159 tartuntaa. Alkuvuoden aikana on näin tilastoitu 349 uutta tartuntaa Savonlinnan seudulla.

Koronatesteistä 19,4 prosentia oli viime viikolla positiivisia. Vaikka joka viides testi on nyt positiivinen ja tartuntamäärät pandemian huipputasolla, sairaalahoidon tarve ei ole alueella merkittävästi kasvanut, kerrotaan Sosterin koronan viikkotiedotteessa.

Tiedotteen mukaan koronan vuoksi sairaalahoidossa on 3 potilasta. Tiedotteessa todetaan myös, että tartunnat ovat edelleen kohtuullisen hyvin jäljitettävissä ja niitä on todettu kaiken ikäisillä.

Sosterin mukaan esimerkiksi yhdessä päiväkodissa ja useammassa koulussa on todettu tartuntoja ja altistumisia. Samoin useammalla työpaikalla on todettu tartuntaketjuja. Tiedotteessa todetaan, että tällä hetkellä positiivisten testien osuus on korkea, ja tämä tarkoittaa sitä, että tautia on alueella runsaasti ja vain osa tartunnoista saadaan kiinni.

– Vaikka tartuntoja on runsaasti, testauskapasiteetti Sosterin alueella riittää edelleenkin. Suositamme, että kaikki koronaoireiset hakeutuvat testiin, sanoo johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista tiedotteessa.

Keskiviikosta 19. tammikuuta alkaen Sosteri tiedottaa positiivisesta koronatestituloksesta myös tekstiviestillä. Tekstiviestin liitteenä tulee linkki Sosterin verkkosivuille, jossa on jatkotoimintaohjeet positiivisen koronatestin jälkeen ja sairastuneisiin ollaan yhteydessä Sosterista.

Viimeisin koronavirustartunta alueella on maanantailta 17. tammikuuta. Tartuntaketjujen jäljitettävyydeksi arvioidaan 85 prosenttia. Viime viikolla, eli viikolla 2 tehtiin alueella 1027 testiä.

Sosterin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut noin 89,5 prosenttia väestöstä, toisen rokotteen 86,4 prosenttia väestöstä ja kolmannen rokotteen 50,8 prosenttia väestöstä.

Koronarokotuksia annetaan Savonlinnan pääterveysaseman rokotuspisteen lisäksi Punkaharjun, Enonkosken, Kerimäen ja Savonrannan terveysasemilla erikseen ilmoitettuina ajankohtina. Rantasalmi ja Sulkava tiedottavat omista rokotusajoistaan erikseen.

Tiedotteen mukaan ajanvarauksella rokotukseen pääsee kohtuullisessa ajassa jonottamatta. Rokotuksiin voi varata ajan joko sähköisesti Hyviksen kautta tai puhelimitse (044 417 3698 ma-to 8–15.30, pe 8–14).

– Puhelinajanvarauksessa on usein ruuhkaa aamusta, joten puhelut kannattaa ajoittaa mieluummin myöhempään ajankohtaan. THL:n maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut voivat saada influenssarokotteen samalla kertaa, tiedotteessa kerrotaan.

Rokotteen saa helposti ilman ajanvarausta Walk In -rokotuspäivinä. Kaikki Walk In -päivät löytyvät verkosta osoitteesta sosteri.fi.

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Kolmatta rokotetta suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. 60 vuotta täyttäneet sekä muut aiemmin määritellyt riskiryhmät voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Niille alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Sosteri on aloittanut 5–11-vuotiaiden rokotukset. Alle kouluikäisten rokotukset hoidetaan neuvolassa ja kouluikäisten rokotukset hoidetaan kouluterveydenhuollossa.

Alueella voimassa

Suositukset ja määräykset

Itä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Määräys on voimassa 14.2.2022 asti.

Aluehallintovirasto on kieltänyt myös kaikki ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Määräys on voimassa 14.2.2022 asti.

Avin päätöksellä Sosterin alueella on kielletty aikuisten joukkueurheilu ja ryhmäliikunta sekä kontaktilajit, tanssit sekä kuorolaulutoiminta. Määräys on voimassa 27.1.2022 asti. Vuonna 2003 tai sen jälkeen syntyneiden harrastustoimintaa rajoitukset eivät koske.

Laaja etätyösuositus on voimassa Sosterin alueella.

Alueella on voimassa yleinen maskisuositus. THL suosittelee, että maskia käytetään kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkoliikenteessä koko maassa. Suositus koskee 10 vuotta täyttäneitä, ja on sama sekä rokotetuille että rokottamattomille.

Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.

Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.

Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen: vierailut vain terveenä ja ennen vierailuja ota yhteyttä yksikön henkilökuntaan. Noudata hygieniaohjeita ja käytä kasvomaskia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka