Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sosterin terveysvinkit -juttusarja alkaa Itä-Savossa – Sosterin asiantuntijat laativat artikkeleita tärkeistä hyvinvoinnin teemoista

Juttusarjassa pureudutaan aiheisiin, jotka ovat kompastuskiviä monelle Savonlinnan seudulla asuvalle.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin asiantuntijat laativat Itä-Savoon 20-osaisen juttusarjan, jonka ajatuksena on ennaltaehkäistä yleisiä terveydellisiä ongelmia ja sairauksia.

– Sosterin strateginen tavoite on turvata väestön terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä, ja tämä juttusarja edistää tätä asiaa. Sarjassa käydään läpi kansankielellä monia hyvinvoinnin osa-alueita, kertoo Sosterin hallintoylijohtaja Maijaterttu Tiainen, joka organisoi juttusarjaa.

Sosterin terveysvinkit -juttusarjassa on kaikkiaan 20 jaksoa, ja se alkaa tänään teemalla "Ihon tarkkailun sekä turvotuksen ennaltaehkäisy ja hoito". Artikkelin on kirjoittanut haavahoidon asiantuntija Marja-Leena Kantola, joka on myös juttusarjaidean äiti. Kantola palkittiin ideastaan syksyllä.

– Meillä Sosterissa on ollut käytäntö vuodesta 2017 asti, että kuka tahansa voi tehdä kehittämisideoita matalalla kynnyksellä. Ideoita on palkittu kerran kuussa, ja viidessä vuodessa olemme saaneet paljon hyviä kehittämisideoita, jotka ovat johtaneet erilaisiin kehittämistoimiin. Tämä juttusarja oli yksi niistä, Maijaterttu Tiainen kertoo.

Muita juttusarjan aiheita ovat muun muassa elintapaohjauksen asiakaspolku, suun terveys, työikäisen terveys, ravitsemuksen vaikutus jaksamiseen, liikuntaneuvonta eri ikäryhmissä, kaatumisen ehkäisy, kivun hoito lääkkeettömin keinoin, jalkaterveys; ennaltaehkäisy ja hoito, rentous ja mielenterveys, lasten liikunta sekä sydänterveys ja liikunta.

– Aiheet ovat aika tavallisen tuntuisista asioista, jotka ovat lainausmerkeissä itsestäänselviä. Aiheet ovat kuitenkin sellaisia, että niihin liittyy merkittäviä terveydellisiä riskejä. Esimerkiksi ihonhoito-teemaan liittyvästä painehaavasta puhuttaessa on kyse inhimillisestä kärsimyksestä ja isoista kustannuksista, Tiainen muistuttaa.

Tiaisen mukaan aihealueet valikoituvat siten, että niiden kohderyhmä olisi mahdollisimman laaja. Erikoisempiin sairauksiin ei juttusarjassa pureuduta. Aiheet ovat myös sellaisia, jotka ovat kompastuskivi monelle kuntalaiselle.

– Toivon, että Itä-Savon lukijat käyttäisivät juttusarjassa esiin tulleita asiantuntijoiden vinkkejä omaan arkeen hyvinvoinnin tueksi. Monet aiheet soveltuvat kaikille – esimerkiksi rentous ja mielenterveys on aihe, joka on viime aikoina ollut paljon tapetilla. Jollekin joku aihe kolahtaa varmasti enemmän kuin toiselle – esimerkiksi ikäihmisille kaatumisen ehkäisy on hyvin tärkeä aihe, Tiainen kertoo.

Maijaterttu Tiaisen mukaan Sosterissa tehdään hoitotyön kehittämisen näkökulmasta hyvää ja uraauurtavaa työtä.

– Asiantuntijamme lähtivät mielellään projektiin mukaan. He tekevät paljon kehittämistyötä aihealueidensa parissa, ja nyt tämä juttusarja tekee näkyväksi heidän työtään.

Koko projektin tärkein asia on kuitenkin Tiaisen mukaan se, että ihmiset pystyisivät ennaltaehkäisemään sairauksia paremmin.

– Näin siitä hyötyy kunkin ihmisen lisäksi koko yhteiskunta.