Katso Savonlinnan kirjaston ja Itä-Savon vaalipaneelin tallenne täältä – Yhdeksän aluevaaliehdokasta vastasi kiperiin kysymyksiin Savonlinnan kirjaston ja Itä-Savon järjestämässä vaalipaneelissa

Useimmat ehdokkaat eivät kilpailuttaisi Rantasalmen sosiaali- ja terveyspalveluja kokonaisulkoistuksena nykyisen sopimuskauden jälkeen.

Panelisteina olivat Kimmo Jaatila (kd.), Janne Laine (kesk.), Janne Leinonen (kok.), Matti Lundenius (ps.), Juho-Petteri Malinen (vihr.), Anna-Kristiina Mikkonen (sd.), Panu Peitsaro (liik.sit.), Leena Sallinen (vas.) sekä Jani Kuusela (vkk.). -

Jaana Hänninen

Savonlinnan aluevaalipaneeli

Aluevaalipaneelin tallenne alkaa ehdokkaiden esittäytymisellä noin videon kohdassa 28 minuuttia 30 sekuntia. Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä. Lähetyksen alussa oli teknisiä ongelmia. Lue alempaa tästä jutusta, mitä juontaja sanoi ennen lähetyksen alkua.

Valtaosa panelisteista ei kilpailuttaisi Rantasalmen sosiaali- ja terveyspalveluita kokonaisulkoistuksena

Savonlinnan kirjaston ja Itä-Savon järjestämään vaalipaneeliin osallistuneista aluevaaliehdokkaista valtaosa oli sitä mieltä, että hyvinvointialueen ei pidä kilpailuttaa Rantasalmen sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisulkoistusta.

Rantasalmen kunnan ja Terveystalon sopimus sote-palvelujen kokonaisulkoistuksesta päättyy tämän vuoden lopussa. Hyvinvointialue aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa.

Kaikki paneeliin osallistuneet olivat sitä mieltä, että hyvinvointialueen ei tule purkaa Sulkavan kunnan ja Terveystalon sote-ulkoistussopimusta, joka ulottuu vuoden 2026 loppuun.

Panelisteina olivat Kimmo Jaatila (kd.), J anne Laine (kesk.), Janne Leinonen (kok.), Matti Lundenius (ps.), Juho-Petteri Malinen (vihr.), Anna-Kristiina Mikkonen (sd.), Panu Peitsaro (liik.sit.), Leena Sallinen (vas.) sekä Jani Kuusela (vkk.).

Paneelin juonsi Itä-Savon päätoimittaja Jaana Rautio-Teijonmaa.

Aluevaalipaneelin juonsi päätoimittaja Jaana Rautio-Teijonmaa (oik.). Paneelin toteuttamiseen osallistuivat myös toimittaja Jaana Hänninen, uutistuottaja Marja-Liisa Karjalainen ja kirjastonhoitaja Joni Termonen. Tuija Pauhu

Mikkonen, Sallinen ja Kuusela olivat sitä mieltä, että hyvinvointialueen pitää ottaa Rantasalmen palvelut huolehtiakseen eikä kokonaisulkoistusta tule tehdä.

– Hyvinvointialueen tulee ottaa huolehtiakseen kuntataajamien hyvinvointiasemien palvelut, Mikkonen tiivisti.

Rantasalmen palvelujen kokonaisulkoistusta vastustivat myös Laine, Peitsaro ja Malinen. He tosin tähdensivät, että julkisia palveluja voidaan täydentää yksityisillä palveluilla. Mainittakoon, että vasemmistoliitto ja SDP:kään eivät vaaliohjelmissaan sulje pois mahdollisuutta täydentää julkisia palveluja esimerkiksi palveluseteleillä.

Lundenius ja Leinonen eivät sulkeneet kokonaisulkoistuksen mahdollisuutta pois.

– Katsotaan millaisia kokonaisuuksia saadaan aikaan. Vastuu on hyvinvointialueella, mutta palvelujen tarjoaja voi olla myös yksityinen, Lundenius sanoi.

Jaatila sanoi, että vastuu on hyvinvointialueella, mutta palveluntuottaja voi olla joku muukin. Jaatila täsmensi paneelin jälkeen Itä-Savolle, että asia mietitään sopimuksen umpeutumisen yhteydessä.

Lisääkö sote-uudistus hallintoa vai vähentääkö se sitä?

Ehdokkaat pääsivät ottamaan kantaa myös vääntöön siitä, lisääkö vai vähentääkö sote-uudistus yleisesti ottaen hallintoa.

Jaatila ja Laine olivat sitä mieltä, että uudistuksessa on mahdollisuus hallinnon keventämiseen, koska sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluja järjestävien organisaatioitten määrä vähenee alle kymmenesosaan nykyisestään.

– Olennaista on, ettei uudistusta toimeenpannessa tehdä liian raskasta hallintoa, Laine sanoi.

Mikkonen ja Malinen totesivat, että sote-uudistus luo uuden hallinnon tason, ja sitä kautta hallinto lisääntyy.

– Mutta se on hyvinvointialueen valtuutetuista kiinni, miten raskaaksi se hallinto tulee, Malinen sanoi.

Leena Sallinen oli samoilla linjoilla. Hän totesi lopputuloksen riippuvan siitä, millaisia päätöksiä hyvinvointialueilla tehdään.

Leinonen ja Lundenius epäilivät, että kasvava hallinto syö rahoja pois palvelutuotannosta.

Peitsaro totesi, että sote-uudistus toisaalta luo uuden hallinnon tason mutta toisaalta kokoaa pieniä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäjäorganisaatioita yhteen.

Kuusela totesi sote-uudistuksen lisäävän byrokratiaa.

Katso videolta panelistien mielipiteet muista ajankohtaisista asioista

Panelistit kertoivat mielipiteensä myös sosiaali- ja terveysasemien sijoittelusta, Savonlinnan sairaalan kohtalosta, vanhustenhuollosta sekä siitä, miten hyvinvointialueen pitäisi kuulla kuntalaisia.

Päätoimittaja Jaana Rautio-Teijonmaa: Ensimmäisellä aluevaltuustolla on ratkaiseva rooli sen suhteen, miten hyvinvointialue lähtee toimimaan

Vaalipaneelilähetyksen alussa oli teknisiä ongelmia.

Ennen lähetyksen alkua Rautio-Teijonmaa totesi, että hyvinvointialue aloittaa toimintansa vuoden 2023 alussa ja että se vastaa tämän seudun asukkaiden sekä koko maakunnan ihmisen sosiaali- ja terveyspalveluista vanhustenhuollosta ja tulipalojen sammuttamisesta.

– Hyvinvointialueen korkein päättävä elin on aluevaltuusto. Se aloittaa työnsä jo kahden kuukauden kuluttua eli maaliskuussa. Aluevaltuusto päättää missä ja millaisia palveluita järjestetään ja paljonko niihin käytetään rahaa. Se myös päättää, paljonko asiakkaat tai potilaat palvelusta maksavat.

– Ensimmäisellä aluevaltuustolla ratkaiseva rooli, miten hyvin hyvinvointialue lähtee toimimaan, Rautio-Teijonmaa sanoi.

Hyvinvointialue on kokonaan uusi organisaatio, jolla on 7 000 työntekijää ja ainakin alkuvaiheessa yli 600 miljoonan euron budjetti.

Siirry vaalikoneeseen

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka