Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikäihmisten kotona asumista halutaan helpottaa – Muun muassa kotiin annettavia tukipalveluja parannetaan Etelä-Savossa hankkeen turvin

Valtakunnallinen tavoite on, että ikäihmiset asuisivat kotonaan ja saavat sinne tarvitsemansa palvelut, myös ympärivuorokautisesti.

Etelä-Savossa väkimäärä vähenee ja asukkaiden keski-ikä nousee muuta maata voimakkaammin. Kun eteläsavolaisia ikäihmisiä on vuosi vuodelta suurempi joukko, ikääntyneiden palvelujen tarve kasvaa.

Etelä-Savon ikäohjelman strategisena tavoitteena on, että 94 % yli 75-vuotiaista asuu turvallisesti kotona vuoteen 2030 mennessä. Tällöin ympärivuorokautisen asumisen, perhehoidon sekä palveluasumisen paikat riittävät myös tulevaisuudessa niille henkilöille, ketkä eivät pärjää kotona tai ovat esimerkiksi muistisairaita, kerrotaan Etelä-Savon hyvinvointialueen lehdistötiedotteessa.

Etelä-Savon ikäohjelman tavoitteita tukee Tulevaisuus kotona -hanke. Sen tarkoitus on kehittää ikääntyneiden ennakoivia palveluja, kotiin annettavia tukipalveluja sekä kotihoitoa, jotta kotona asuminen olisi mahdollisimman turvattua.

Hankkeessa tehdään konkreettisia toimenpiteitä, joilla edistetään ikääntyneiden kokonaisvaltaista perusturvallisuutta, kuntoutumista sekä arjessa selviytymistä.

– Väestön vanhenemista ajatellen on tärkeää tunnistaa ja uudistaa palveluja niille kohderyhmille, jotka pärjäävät ja haluavat asua kotona mahdollisimman pitkään, kertoo Etelä-Savon hyvinvointialueen vastuuvalmistelija Niina Kaukonen.

Tulevaisuus kotona -hanke toteutetaan 1.1.2022–31.12.2023 välisenä aikana. Tiedotteen mukaan hankkeen rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Etelä-Savolle myönnettiin valtionavustusta haettu määrä, 975 000 euroa.

Hankkeen keskeiset kohderyhmät, kuten kotiin annettavien palvelujen henkilöstö, asiakkaat sekä omaiset, osallistetaan mukaan hankkeen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin.

Hankehallinnoijana toimii vuoden 2022 loppuun saakka Essote, jonka jälkeen hallinnointi siirretään hyvinvointialueelle.

Hanke työllistää noin kuusi työntekijää.

Lue myös: Itä-Savo kiersi Sosterin kotihoitajan  matkassa vanhusten luona – "Kotihoidon maine jatkuvasti stressaavana ja kiireisenä työnä ei pidä ollenkaan paikkaansa", sanoo työstään nauttiva sairaanhoitaja Rosa Kukkonen