Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sosteri aloittaa 5–11-vuotiaiden lasten rokotukset ensi maanantaina – Lasten rokottamiseen tarvitaan huoltajan kirjallinen suostumus

THL suosittelee lasten rokottamista, koska myös lapset voivat kärsiä pitkäkestoisesta koronavirustaudista, jossa oireet pitkittyvät tai ilmaantuvat myöhemmin.

Sosteri aloittaa 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset maanantaina 3. tammikuuta 2022 Sosterin pääterveysaseman neuvolassa.

Rokottaminen perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositukseen, Sosterin tiedotteessa kerrotaan. Valtioneuvosto muutti koronarokotuksia koskevaa asetusta 22. joulukuuta siten, että koronarokotuksen voivat Suomessa vastedes saada kaikki 5 vuotta täyttäneet. Asetus on tullut voimaan 23.12.2021.

Aiemmin koronarokotetta tarjottiin vain 5–11-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään omaa, nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua valmistetta. Tehosteväli on 6–12 viikkoa.

Yleisimmät haittavaikutukset lapsilla ovat olleet samankaltaisia kuin yli 12-vuotiailla rokotetuilla. Suurin osa haittavaikutuksista on lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi punoitusta ja turvotusta rokotuskohdassa, kuumetta ja päänsärkyä sekä väsymystä, lihassärkyjä ja vilunväristyksiä.

5–11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.

Koronarokotukseen tulessa lapsilla tulee olla huoltajien allekirjoittama lupalomake mukana.

Myös lapsilla esiintyy pitkittynyttä koronaa ja vaikeita oireita

THL suosittelee lasten rokottamista, koska myös lapset voivat kärsiä pitkäkestoisesta koronavirustaudista, jossa oireet pitkittyvät tai ilmaantuvat myöhemmin.

– Lapsilla pitkäkestoinen tauti on kuitenkin hyvin harvinainen. Aihetta tutkitaan parhaillaan. Sosiaali- ja terveysministeriö on perustanut työryhmän kartoittamaan pitkittyneen taudin esiintymistä, diagnostiikkaa ja hoitoa, THL:n verkkosivuilla kerrotaan.

Myös perussairaudet lisäävät myös 5–11-vuotiaiden koronavirustartunnan saaneiden sairastavuutta. Perussairaus tai sen hoito voi heikentää immuunipuolustusta ja sitä kautta lisätä vakavan taudin riskiä. Myös itse perussairaus voi vaikeutua koronavirusinfektiosta.

– Vaikka lasten sairaalahoitoa vaativien tautitapausten määrä on erittäin pieni, pandemian vuoksi asetetut rajoitukset kohtaamisille, harrastuksille ja koulunkäynnille vaikuttavat lasten ja nuorten elämään voimakkaasti, THL:n sivuilla muistutetaan.

Tammikuulle suunnitellaan alakouluille rokotuspäiviä

Sosteri suunnittelee alakoululaisille koronarokotuspäiviä kouluille tammikuun aikana. Koulukohtaisista rokotusajoista tiedotetaan myöhemmin. Myös kouluilla tapahtuviin rokotuksiin tarvitaan huoltajien kirjallinen lupa.

– Koulut jakavat THL:n koronarokotuslupalomakkeet koululaisille koteihin toimitettavaksi. Koronarokotukseen tulessa lapsilla tulee olla huoltajien allekirjoittama lupalomake mukana, Sosterin tiedotteessa muistutetaan.

Linkki THL:n lomakkeeseen löytyy tästä: Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle.

Päiväkoti-ikäisten ja esikoululaisten 5–6-vuotiaiden lasten rokotukset toteutetaan neuvoloissa ajanvarauksella.

– Punkaharjun, Kerimäen, Enonkosken ja Savonrannan terveysasemille suunnittelemme rokotuspäivät tammikuussa toteutettavaksi, näistä tiedotamme erikseen, tiedotteessa mainitaan.

Sulkavan ja Rantasalmen lasten rokotuksista ei ole vielä tiedotettu. Niistä vastaa Terveystalo.

Rokotusajan varaaminen

Riskiryhmiin kuuluvien lasten rokotukset Lasten ja nuorten yksiköstä 3.1.2022 alkaen ma–pe klo 9–15 numerosta 044 417 3436.

Muiden 5-11 vuotiaiden lasten koronarokotusajanvarauksen voi tehdä 30.12.2021 alkaen neuvoloiden ajanvarauspuhelimesta, nro 015 527 7187 ma–pe klo 8–15. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä.

Käynti lasten koronarokotuksiin pää-terveysaseman neuvolan ovesta.