Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ely-keskus mittasi jäänpaksuuksia: Jää on nyt pelkästään teräsjäätä, Oravissa sitä on 13 senttimetriä

Etelä-Savon järvet jäätyivät hyvin samaan aikaan. Yhtä paksuja ne ovat viime olleet tähän aikana vuodesta yli kymmenen vuotta sitten.

Etelä-Savon järvien jään paksuuksissa on huomattavia eroja. Eroja on myös samassa järvessä, Etelä-Savon ely-keskus kertoo tiedotteessa.

Erot ovat silti keskimäärin pienempiä kuin aikaisempina vuosina, eli järvien jäätyminen tapahtui hyvin samaan aikaan.

Ely-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelivat 13–19 senttimetrin välillä. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta.

Alueellisilla havaintopaikoilla jäät ovat tiedotteen mukaan olleet vuoden aikaan nähden yhtä paksuja viimeksi yli kymmenen vuotta sitten eli talvella 2010. Joulukuun alun kovien pakkasten ansiosta havaintopaikoille on muodostunut keskimäärin noin 15 senttimetrin paksuinen teräsjää.

Viimeaikainen lauha jakso ja vesisade ovat paikoin nostaneet 1–5 senttimetrin paksuisen vesikerroksen jään päälle.

Nopeiden lämpötilojen muutosten takia vesistöihin on muodostunut railoja, joten jäillä liikkujien on syytä olla tarkkaavaisia. Lauhan sään ja vesikerroksen yhdistelmä tekee jäästä myös liukkaan kävelijälle.

Jäällä on lunta noin kymmenen senttiä

Kaikilla havaintopaikoilla jää on kokonaan teräsjäätä. Mittauspaikoilla havaittiin keskimäärin noin 10 senttimetrin lumikerros.

Paksuinta mittauspaikkojen jää oli Peruvedellä Pertunmaalla, jossa teräsjäätä oli 19 senttimetriä. Pyhävedellä Mäntyharjun kirkonkylässä teräsjäätä oli 16 senttimetriä.

Kyyvedellä Haukivuorella ja Yöveden Kissalahdessa Ristiinassa teräsjäätä oli 15 sekä Korpijärvellä Mäntyharjun Tommolassa 14 senttimetriä.

Haukivedellä Savonlinnan Oravissa teräsjää oli 13 senttimetrin paksuista.

Kyyveden ja Oravin jäänpaksuudet on havaittu viikkoa aiemmin eli 9.–10. joulukuuta, mutta ely-keskuksen arvion mukaan lämpimän jakson takia jäänpaksuus ei ole merkittävästi kasvanut.