Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiireettömiä leikkauksia on jouduttu siirtämään ensimmäistä kertaa pandemian aikana – Eksoten alueella 28 uutta koronatapausta, 6 koronapotilasta sairaalassa

Sairaalaa kuormittavat koronapotilaiden lisäksi muut hengitystieinfektiot. Eksoten alueella on pandemian aikana kuollut yhteensä 12 ihmistä.

Etelä-Karjalassa on varmistunut 28 uutta koronatartuntaa. Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on laskenut kuuteen, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koronataulukosta selviää.

Vielä torstaina sairaalahoidossa oli kahdeksan koronapotilasta.

Etelä-Karjalassa on raportoitu yhteensä 2 749 koronatapausta pandemia-aikana.

Uudet koronatartunnat on merkitty torstain 2. joulukuuta kohdalle, jolloin otettiin 489 koronanäytettä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronakartan mukaan Etelä-Karjalassa raportoitiin 30 uutta koronatapausta perjantaina. Tartunnoista 11 kirjattiin Lappeenrantaan, 9 Imatralle, 6 Lemille, kaksi Taipalsaarelle ja yhdet tartunnat Luumäelle ja Ruokolahdelle.

Rekrytointikielto on purettu hoitajien osalta

Etelä-Karjala on koronaviruksen leviämisaluetta. Tällä viikolla on tähän mennessä raportoitu 71 koronatartuntaa, Eksoten mukaan. Viime viikolla niitä oli 106.

Sairaalakuormitus on kasvanut, koska liikkeellä on muitakin hengitystieinfektioita kuin koronaa. Maakunnassa asuu myös paljon vanhuksia, jotka tarvitsevat sairaalahoitoa eri sairauksiin, Eksoten terveyspalveluiden johtaja Tuula Karhula sanoo.

Myös hoitajia ja heidän alaikäisiä lapsiaan sairastuu.

– Tämä kokonaisuus tekee kuormitusta ja nimenomaan sijaisten saamisen vaikeus.

Karhulan mukaan yt-neuvotteluissa asetettu rekrytointikielto on purettu hoitajien osalta.

Koronaan on kuollut 12 ihmistä Etelä-Karjalassa

Tällä viikolla Etelä-Karjalassa on jouduttu siirtämään yksittäisiä kiireettömiä leikkauksia ensimmäistä kertaa pandemia-aikana.

– Vasta ensimmäisiä loppuviikon leikkauksia on siirretty. Ne katsotaan ihan yksilökohtaisesti. Siirretään sellaisia, joiden siirtämisestä on vähiten haittaa, Karhula kertoo.

Edellisen kerran leikkauksien lykkäämistä pohdittiin pääsiäisenä maalis–huhtikuun vaiheessa. Silloin Etelä-Karjalassa oli sairaalahoidossa lyhyen aikaa 17–18 koronapotilasta. Tällä viikolla sairaalahoidossa on ollut enimmillään kymmenen koronapotilasta.

– Joulun ja uudenvuoden aika on sellaista, että meidän on pakko varautua siihen, että koronapotilaita ja muita sairaita voi tulla lisää ja tilanteet voivat vaihtua nopeastikin.

Viime päivien koronatartuntamäärät ovat Karhulan mukaan olleet suuria. Tartunnat näkyvät parin viikon viiveellä sairaalahoidossa.

Koko pandemia-aikana Etelä-Karjalassa on kuollut yhteensä 12 ihmistä koronaan, Karhula toteaa.

Karhula toteaa, että koronapandemian etenemisen ennustaminen on osoittautunut todella vaikeaksi.

– Juuri ja juuri on selvitty, mutta tilannearviota joudutaan koko ajan tekemään.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston odotetaan asettavan perjantaina rajoituksia esimerkiksi Etelä-Karjalassa järjestettäviin yleisötilaisuuksiin.