Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savonlinnan oopperan uusi kuoromestari tulee Itävallasta – Sopimus on kaksivuotinen ja siinä on kahden vuoden jatko-optio

Palkittu itävaltalainen seuraa tehtävässä Matti Hyökkiä. Jan Schweiger valittiin 35 hakijan joukosta yksimielisesti.

Itävaltalainen Jan Schweiger on Savonlinnan oopperajuhlien uusi kuoromestari, oopperajuhlat tiedottaa. Hän aloittaa työt heti. Sopimus kattaa vuodet 2022–2023 ja siinä on optio vuosista 2024–2025.

42-vuotias Schweiger valittiin tehtävään yksimielisesti 35 hakijan joukosta. Hän seuraa tehtävässä Matti Hyökkiä.

Juhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff listaa Schweigerin ansioiksi monipuolisen työkokemuksen, korkeatasoisen taiteellisen näkemyksen ja harjoittamistekniikan, erinomaiset kommunikaatiotaidot sekä vahvan vision kehittämisestä.

Yhteinen intohimo

Schweiger puolestaan on varma, että hänellä ja kuorolla on edessä inspiroivat ja merkitykselliset ajat. Hän kertoo huomanneensa jo rekrytointiin kuuluneessa koetilaisuudessa, että laulajilla on erinomaisten äänten lisäksi intohimo oopperaan.

– He eivät vain laula, vaan kertovat tarinaa koko olemuksellaan. Parhaat oopperakuorot onnistuvat elämään tarinan todeksi ja tekevät näin suuremman vaikutuksen yleisöön menettämättä silti mitään musiikillisesta erinomaisuudestaan. Tämän potentiaalin havaitsin vahvasti ja sen tuomme yhdessä näkyviin varsinkin, kun saamme tehdä töitä fantastisten kapellimestarien ja ohjaajien kanssa, hän sanoo tiedotteessa.

Schweiger on valmistunut Salzburgin Mozarteum-yliopistosta erinomaisin arvosanoin ja työskennellyt kuoromestarina ja kapellimestarina Flanderin oopperassa Belgiassa vuodesta 2014. Hän on johtanut muun muassa Heidelbergin oopperan kuoroa ja laulanut Wienin maineikkaassa Arnold Schönberg -kuorossa.

Flanderin oopperan kuoro oli Schweigerin johdolla ehdolla International Opera Award -palkinnon saajaksi parhaan kuoron kategoriassa Lontoossa 2015. Schweiger on saanut myös nuoren taiteilijan palkinnon Heidelbergissa 2009.

Hyökki johtaa juhlakonsertin

Kuoromestari vastaa kuoron taiteellisesta ja hallinnollisesta johtamisesta, työn suunnittelusta ja kehittämisestä. 80-henkinen kuoro kootaan vuosittain koelaulujen perusteella. Useimmat jäsenet ovat ammattilaisia tai opiskelevat laulajiksi.

Hyökki on työskennellyt suomalaisten laatukuorojen kanssa 50 vuotta ja johtanut Oopperakuoroa vuodesta 2008. Rupeama huipentuu Hyökin johtamaan juhlakonserttiin Olavinlinnassa heinäkuussa.

– Matin kaudella kuoron kansainvälinen profiili on noussut monella tavalla. Hän on tuonut oopperajuhlille poikkeuksellisen monipuolisen ja pitkän kokemuksensa. Olemme Matille tästä työstä todella kiitollisia ja sitä kokoonnumme yhdessä juhlimaan kuoron konsertissa heinäkuussa, sanoo Matvejeff tiedotteessa.