Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Maskijupakan jälkipyykki paljastaa räikeitä ongelmia johtamisesta ja epäselvistä vastuista – Huoltovarmuuskeskuksen johdolle tämä kävi kalliiksi

Kun Suomessa keväällä 2020 tehtiin päätöksiä suojavarusteiden hankkimisesta terveydenhuoltoalan ammattilaisille, oli poliittinen kenttä sekaisin. Tämä käy ilmi poliisin esitutkinta-aineistosta. Syyttäjä teki viikko sitten päätöksen olla syyttämättä Huoltovarmuuskeskuksen kolmea johtajaa, joita epäiltiin luottamusaseman väärinkäyttämisestä.

Epäillyt ovat esitutkinnassa kertoneet oman näkemyksensä episodista, joka päättyi kelvottomien maskien hankkimiseen suomalaiselta kohuliikemieheltä. Huoltovarmuuskeskuksen johtajat joutuivat jättämään tehtävänsä pian epäonnistuneen maskihankinnan jälkeen.

Johtajien kompastuskiveksi koitui pahasti sekaisin ollut poliittinen ohjaus, jossa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) oli sälyttänyt maskihankinnan nopealla aikataululla Huoltovarmuuskeskukselle, vaikka STM:n alaisuudessa toimivat organisaatiot ovat kokeneita suojainten hankkijoita.

Huoltovarmuuskeskuksen johtajat joutuivat kovaan paineeseen, kun tautitilanne Suomessa alkoi pahentua ja terveydenhuoltoon varatut suojat alkoivat loppua. Painetta lisäsivät myös poliitikot.

Esitutkinta-aineiston mukaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli hermostunut maskihankinnan takkuiluun. Ministerit puolestaan olisivat halunneet ottaa kunnian maskihankintojen onnistumisesta. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) halusi viestin maskien saapumisesta Suomeen, koska hänen piti saada tieto nopeasti sosiaaliseen mediaan.

Vaikka Huoltovarmuuskeskuksen johto vapautui syytteistä, ei sen kotipesäkään ollut puhdas. Sen omissa varastoissa oli lopulta vähemmän ja huonompia suojaimia kuin etukäteen annettiin ymmärtää.

Maskijupakka kertoo koruttomasti, että kriisijohtaminen oli hyvin horjuvaa. Suomi on selvinnyt koronakriisistä hyvin siksi, että yhteiskunnan toimintavarmuus on hyvällä tasolla. Virkamiehet menettivät maskijupakassa työnsä, mutta poliitikot eivät ole vastuuta hankinnan mahalaskusta kantaneet.