Metsäliitto sai 40 000 euroa yhteisösakkoa – Punkaharjun vaneritehtaalla laiminlyötiin työturvallisuutta

40 000 euron yhteisösakko tuomittiin Punkaharjun vaneritehtaan työturvallisuusrikoksesta. Tuija Pauhu

Tiina Knaappila

Metsäliitto Osuuskunta on tänään saanut 40 000 euroa yhteisösakkoa työturvallisuusrikoksesta. Aluehallintoviraston tiedotteen mukaan Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi Metsäliiton yhteisösakkoon, koska se laiminlöi Punkaharjun vaneritehtaan esimiesten työturvallisuuteen liittyviä tehtäviä ja valvontaa.

Avin tiedotteen mukaan Punkaharjun vaneritehtaalla on vanerilevyjen lajittelulaite, jossa on turvalaitteena turvamatot.

Niissä oli loppuvuonna 2017 ilmennyt toimintahäiriöitä, minkä vuoksi työnjohtaja oli antanut tehtaan sähköasentajalle tehtäväksi kytkeä ne pois käytöstä.

Tästä aiheutui vaara, että koneen voi käynnistää vahingossa, jolloin työntekijä voi jäädä koneen puristamaksi ja jopa kuolla.

Koneella sattui helmikuussa 2019 tapaturma, jossa työntekijä jäi koneen työliikkeen puristamaksi. Hän selvisi jalkaan tulleella vammalla.

Kahdestaan työskentelyä ei kielletty

Työntekijät olivat tehneet ilmoituksen, jossa he vaativat, että kahden työntekijän yhtäaikainen työskentely koneella on kiellettävä, kunnes uudet turvamatot on saatu tehtaalle. Tehtaan tuotantopäällikkö oli nähnyt ilmoituksen, mutta hän ei ollut kieltänyt kahdestaan työskentelyä.

Työnjohtaja ja tuotantopäällikkö eivät olleet ilmoittaneet vaaraa aiheuttavasta koneesta ylemmille esimiehille. Työnantaja ei ollut määritellyt esimiesten työturvallisuuteen liittyviä tehtäviä, kuten epäkohdista raportointia ja turvallisuuspuutteiden korjaamisen valvontaa riittävän hyvin niin, että epäkohdat olisivat tulleet korjattua.

Metsäliitto on tuomittu työturvallisuusrikoksesta yhteisösakkoon jo kaksi kertaa aikaisemmin. Vuonna 2020 tuomittu yhteisösakko oli 30 000 euroa ja vuonna 2016 tuomitun yhteisösakon määrä oli 100 000 euroa.

Palvelut

Ruokapaikka