Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla on rauhallista, mutta kaikki eivät silti pääse maahan – Yleisimmin syynä on koronapandemian tuomat rajoitukset

Rajavartiosto esti lokakuussa maahantulon 35 henkilöltä.

Koronapandemian jo pitkään hiljentäneillä Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla on kirjattu tänä vuonna 563 000 rajanylitystä. Lokakuussa ylityksiä oli 69 203.

Maahantulon rajavartiosto esti lokakuussa 35 henkilöltä, kertoo rajavartiosto tiedotteessaan.

Yleisin syy oli kansanterveyden vaarantuminen ja yleisen järjestyksen ja turvallisuuden takaaminen liittyen koronaviruspandemian takia annettuihin rajoituksiin.

Kahdeksan esitutkintaa lokakuussa

Rajavartiosto aloitti lokakuussa kahdeksan esitutkintaa. Kaksi esitutkintaa aloitettiin vaarallisen esineen hallussapidosta. Lisäksi aloitettiin kaksi esitutkintaa laittoman maahantulon järjestämisestä sekä yksi esitutkinta väärennyksestä, törkeästä kätkemisrikoksesta, rattijuopumuksesta ja valtionrajarikoksesta.

Lisäksi sakkomenettelylain mukaisia esitutkintoja aloitettiin yksi.

Sakkoja rajavartiostossa määrättiin lokakuussa yhteensä 37 kappaletta.

Rajatarkastusten yhteydessä havaittiin lokakuussa yksi väärennetty oleskelulupa.

Anastetuksi epäiltyjä ajoneuvoja havaittiin lokakuussa yksi. Tapauksen esitutkinta on kesken.

Lisäksi rajavartiosto toimeenpani yhden muun viranomaisten tekemän käännytyspäätöksen. Turvapaikkaa esitutkintojen yhteydessä haki lokakuussa kolme henkilöä.

Tavarat ja kaksoiskansalaiset liikkuvat

Koronapandemian aikana rajanylitykset ovat jääneet murto-osaan pandemiaa edeltäneeseen aikaan verrattuna. Esimerkiksi vuoden 2019 tammi–lokakuussa kaakkoisrajalla tehtiin yli 6,4 miljoonaa rajanylitystä.

Rajanylitysliikenne koostuu tällä hetkellä tavaraliikenteen kuljetushenkilöstöstä ja henkilöliikenteen osalta kaksoiskansalaisista, Suomen oleskeluluvan omaavista henkilöistä, kiinteistönomistajista, opiskelijoista sekä henkilöistä, jotka tulevat tapaamaan Suomessa asuvia sukulaisiaan.