Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL:n uusi maskisuositus korostaa omaa harkintaa – Sosteri päivittää maskisuositustaan tiistaina

THL:n uusi maskisuositus korostaa omaa harkintaa. Käyttöä suositellaan julkisissa sisätiloissa ja erityisesti julkisessa liikenteessä.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri aikoo päivittää omaa maskisuositustaan vasta ensi viikon tiistaina, jolloin se päättää, ollaanko alueella edelleen koronan kiihtymisvaiheessa.

Näin sanoo kuntayhtymän johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen, jonka mukaan Sosterin nykyinen maskisuositus on siis voimassa vähintään siihen saakka.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaina antama uusi maskisuositus korostaa ihmisen omaa harkintaa ja riskiarviota.

Suosituksen mukaan maskia käytetään oman harkinnan mukaan ja etenkin, jos ei ole koronarokotettu. Maskin käyttöä suositellaan julkisissa sisätiloissa, joissa on ihmisiä lähellä toisiaan, ja erityisesti julkisessa liikenteessä.

Tilaisuuksien järjestäjät ja muut toimijat voivat asettaa omia maskisuosituksiaan. Alueelliset viranomaiset voivat antaa myös omia maskisuosituksia alueellisen epidemiatilanteen perusteella, totesi THL:n ylilääkäri Otto Helve.

Maskisuositus koskee 12 vuotta täyttäneitä.

Koulujen osalta tartuntariskit ovat hyvin pieniä. Sitä kautta kouluissa maskin käyttöä tässä suosituksessa ei ole.

Otto Helve

– Koulujen osalta tartuntariskit ovat hyvin pieniä. Sitä kautta kouluissa maskin käyttöä tässä suosituksessa ei ole, Helve sanoi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö päivittää kouluja koskevan maskiohjeistuksen lähipäivien aikana yhdessä THL:n kanssa.

Työpaikkojen maskilinjauksista vastaavat työnantajat, ja siinä asiantuntijana toimii Työterveyslaitos.

Maskisuositusta arvioidaan uudelleen sen jälkeen, kun 12 vuotta täyttäneistä suomalaisista 80 prosenttia on saanut kaksi koronarokoteannosta.

Maskin käyttämisen harkinnan apuna voi käyttää THL:n syyskuun alussa julkistamaa arviointitaulukkoa, jossa tilaisuudet luokitellaan merkittävän riskin, kohtalaisen riskin ja matalan riskin tilaisuuksiin.

– Näihin merkittävän riskin tilaisuuksiin suosittelemme, että kasvomaskia käytettäisiin aina, Helve neuvoi.

STM:n ja THL:n mukaan koronavirustapausten määrän lasku on pysähtynyt.

Positiivisten näytteiden osuus viime viikolla oli 3,4 prosenttia, kun se edellisellä viikolla oli 2,9. Testausstrategian muuttumisen takia luvut eivät täysin ole vertailukelpoisia.

Koronavirus kuormittaa edelleen merkittävästi sairaanhoitoa erityisesti teho-osastoilla. Pääosa sairaalahoitoa tarvitsevista on rokottamattomia.

– Ottakaa ihmeessä ne rokotteet, joita tarjotaan, ja pyrkikää ottamaan täysi rokotussarja, Helve suositteli.

STM:n johtaja Pasi Pohjola puolestaan arvioi, että sairaalahoidon tarve tulee säilymään ennallaan vielä pitkään. Sairaalahoidon väheneminen edellyttäisi rokotekattavuuden kasvua ja tapausmäärien selvää laskua.

Sosterin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut noin 85,6 prosenttia väestöstä ja toisen rokotteen 70,3 prosenttia väestöstä.

Sosterista arvioidaan, että todennäköisesti valtioneuvoston tavoitteeseen yli 80 prosentin rokotuskattavuudesta yli 12-vuotiailla päästään loka-marraskuussa.

Koko Suomessa kahdesti rokotettujen osuus on nyt 70,2 prosenttia.