Samiedun ja Sosterin lähihoitajien oppisopimuskoulutus kiinnosti yli odotusten – Oppisopimuspaikkojen määrää lisättiin, koska työntekijätarve on suuri

Hakijoita oli triplasti alun perin tarjolla oleviin oppisopimuspaikkoihin nähden.

Oppisopimuskoulutuksen avulla Sosteri ja Samiedu tavoittelevat aikuisia alanvaihtajia hoitoalalle. Samiedu

Mari-Anna Rossi

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri ja Ammattiopisto Samiedu hakivat kesän aikana helpotusta hoitajapulaan rekrytoimalla opiskelijoita yhteistyössä järjestettävään lähihoitajan oppisopimuskoulutukseen. Alun perin tarjolla oli parisenkymmentä oppisopimuspaikkaa. Hakijoita oli lähes 60, Samiedu tiedottaa.

Hallintoylihoitaja Maijaterttu Tiainen Sosterista sanoo lehdistötiedotteessa, että hakijoiden runsas määrä yllätti myönteisesti.

– Koska työntekijätarve on suuri, pyrimme ottamaan opiskelijoita vaiheittain enemmänkin kuin alun perin suunniteltiin.

Samiedun tiedotteen mukaan ensimmäiset opiskelijat aloittavat oppisopimuskoulutuksen lokakuun alkupäivinä, toinen ryhmä marraskuussa ja kolmas ensi vuoden alussa. Haastatteluissa, soveltuvuustesteissä ja valinnoissa edetään siinä järjestyksessä, kuin hakijat ovat jättäneet hakemuksiaan.

Hoitoalan henkilökunnan ja lähihoitajien puute on ollut paljon esillä julkisuudessa niin Sosterin alueella kuin valtakunnallisesti.

– Mitään yhtä satavarmaa ratkaisua työvoimapulaan ei varmasti ole, joten tärkeintä on käyttää useampia erilaisia keinoja ongelman ratkaisemiseksi. Nyt tehty kampanja oppisopimuskoulutuksesta on hyvä esimerkki siitä, että myös myönteisiä yllätyksiä tulee. Olemme kaikki jopa hämmentyneitä siitä kiinnostuksesta, jota hoitotyö nyt sai osakseen, Samiedun toimialajohtaja Timo Welsby kertoo lehdistötiedotteessa.

Samiedun kevään yhteishaun tuloksista voi päätellä, ettei lähihoitajan työ kiinnosta nuoria. Lähihoitajakoulutukseen haki vain kahdeksan nuorta opiskelijaa, joista neljä aloitti opintonsa elokuussa. Oppisopimuskoulutuksen avulla Sosteri ja Samiedu tavoittelevat aikuisia hoitoalalle.

– Työelämässä jo olleet alanvaihtajat ovat tällä hetkellä nuoria potentiaalisempi ryhmä. Hoivatyö tarjoaa merkityksellisen ja ihmisläheisen työn. Lisäksi vakituinen työ ison työnantajan palveluksessa voi olla monelle aikuiselle erittäin haluttu tavoite, Welsby toteaa tiedotteessa.

Samiedulla sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden määrä on nyt saatu hyvään kasvuvauhtiin. Vähimmillään lähihoitajaopiskelijoita oli noin 150 kesäkuussa 2019. Vuoden 2020 syyskuussa heitä oli jo noin 230, ja lokakuussa 2021 päästään arvion mukaan lähes 300:aan.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka