Raju käänne huonompaan Itä-Savon koronatilanteessa – Viikonlopun aikana 29 uutta koronatapausta, kiihtymisvaiheeseen siirtymistä harkitaan tiistaina

Alueella on kaikkiaan karanteenissa 500 henkeä tartuntojen vuoksi, mukana useita koululuokkia ja päiväkotiryhmiä. Juvolan koulun sulkemisesta tehdään virallinen päätös tiistaina.

Juvolan koulun oppilaat ja henkilökunta on asetettu koronakaranteeniin. Sosteri tekee virallisen päätöksen koulun sulkemisesta tiistaina. Arkistokuva. Timo Seppäläinen

Marja-Liisa Karjalainen

Sosterin alueella on tapahtunut raju käänne huonompaan koronaepidemiassa. Viikonlopun aikana alueella on todettu 29 uutta koronatapausta.

Sosterin tiedotteen mukaan koronatartuntoja tulee tällä hetkellä ilmi monesta eri suunnasta Sosterin alueella. Koronatilanteen hankaloitumisen takia Sosterin alueen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu huomenna keskustelemaan tarpeesta siirtyä epidemiassa kiihtymisvaiheeseen.

Lähes 400 henkilöä on asetettu viikonlopun aikana karanteeniin, mukaan lukien useita koululuokkia.

Kaikkiaan karanteenissa on noin 500 henkeä Sosterin alueella tartuntojen vuoksi. Tartuntoja on tullut ilmi etenkin lapsilla ja nuorilla, mutta myös muulla väestöllä.

Savonlinnan kouluista ja päiväkodeista on asetettu karanteeniin seuraavat koululuokat ja päiväkotiryhmät: Heikinpohjan 6C, Juvolan koulu kokonaan, Nojanmaan 4A, Mertalan 1–2B iltapäiväkerho, Nätkin 4A, Nätkin Touhulan päiväkotiryhmä, Talvisalon 8U ja Talvisalon 9B.

Lisäksi Sulkavalla on karanteenissa Sulkavan koulun 2A-luokka.

Lisäksi Sosterin kuntayhtymähallitus kokoontuu tiistaina 31. elokuuta tekemään virallisen päätöksen Savonlinnan Juvolan koulun sulkemisesta ajalle 30.8.–4.9.2021.

Tällä hetkellä pystytään testaamaan vain oireiset

Runsaat altistumiset ja tartuntamäärät ovat lisänneet huomattavasti koronatestaamisen tarvetta, Sosteri tiedottaa.

– Koska testauskapasiteetti on rajallinen, tällä hetkellä testataan oireellisia henkilöitä. Karanteeniin asetettuja oireettomia ei automaattisesti testata. Jos karanteeniin asetetulla ilmenee koronavirukseen sopivia oireita, tällöin tulee välittömästi ottaa yhteys koronatestiä varten, Sosterin tiedotteessa kerrotaan.

Yhteydenotto tulisi tehdä ensisijaisesti verkko-osoitteesta omaolo.fi. Jos yhteydenotto omaolo-sivuston kautta ei onnistu, niin virka-aikana palvelee Sosterin Lasten ja nuorten palveluluukku numerossa 015 527 7000 tai pääterveysaseman vastaanotto numerossa 015 527 7112.

Hankaloitunut koronatilanne aiheuttaa muutoksia perusterveydenhuollon kiireettömässä ajanvarauksessa

Koronaviruksen nopea leviäminen vaatii henkilöstön työpanoksen siirtämistä perusterveydenhuollon kiireettömästä vastaanottotoiminnasta sekä neuvolatoiminnasta näytteenottoon ja tartunnanjäljitykseen.

Tämän vuoksi terveyskeskuslääkäreiden ja sairaanhoitajien kiireettömistä vastaanotoista ja kiireettömistä neuvolakäynneistä osa perutaan maanantaista 30. elokuuta alkaen.

– Kaikille niille potilaille ja asiakkaille, joiden ajanvaraus joudutaan siirtämään myöhemmäksi, ilmoitetaan henkilökohtaisesti, Sosteri tiedottaa

Myös terveyskeskuksen ajanvarauspuhelimen aukioloa joudutaan lyhentämään, koska henkilökuntaa siirretään testaamiseen ja jäljittämiseen. Tämä tarkoittaa, että puhelin ruuhkautuu, lisäksi ruuhkautumista on odotettavissa myös Lasten ja nuorten palveluluukun puhelinpalvelussa.

Koronarokotukset jatkuvat normaalisti

Sosteri suosittaa kaikkia hoitamaan täyden rokotussuojan kuntoon (2 rokoteannosta). Rokotukselle on helppo tulla ilman ajanvarausta Walk In -päivissä, joiden aikataulu on ilmoitettu sairaanhoitopiirin verkkosivuilla www.sosteri.fi.

Walk In -päivässä voi myös aikaistaa tehosterokotusta, jos ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kahdeksan viikkoa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka