Xamkin lautasilla on runsaasti luomua ja lähiruokaa – ”Keittiöissä tehdään paljon ekotekoja”

Palvelupäällikkö Minna-Mari Mentula Xamkin ravintolapalveluista kertoo, että luomun käyttö nähdään osana ammattikorkeakoulun kokonaisvaltaista vastuullisuusajattelua.

Xamkin ravintolat satsaavat luomuun ja lähiruokaan. Paikallisten luomutuotteiden saatavuus on kuitenkin oppilaitoksen mukaan viime vuosina heikentynyt. Xamk / Jesse Haaja

Tuija Pauhu

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) ravintolapalveluissa vastuullisuus konkretisoituu arkisissa teoissa, kerrotaan oppilaitoksen tiedotteessa, jonka mukaan raaka-ainevalinnoissa suositaan kotimaisuutta, erityisesti lähi- ja luomuruokaa, ja kasvisruoan osuutta ruokatarjonnassa kasvatetaan määrätietoisesti.

Palvelupäällikkö Minna-Mari Mentula Xamkin ravintolapalveluista kertoo tiedotteessa, että luomun käyttö nähdään osana ammattikorkeakoulun kokonaisvaltaista vastuullisuusajattelua.

– Keittiöissä tehdään paljon muitakin ekotekoja. Tavoitteena on kiinnittää huomioita ruokahävikin ja jätteiden määrään sekä energiankulutukseen kaikessa toiminnassa. Pesuaineina ja kemikaaleina toimivat yli 90-prosenttisesti ympäristömerkityt tuotteet, ja kertakäyttöastioissa on siirrytty biohajoaviin tuotteisiin, Mentula sanoo tiedotteessa.

– Nykyään Xamkin ravintolat ovat luomuohjelmassa portaalla 4. Käytössä on noin 30 eri luomutuotetta, vähän kunkin ravintolan liikeideasta riippuen, tiedotteessa kerrotaan.

Tukkujen valikoimat kehittyneet

Luomutuotteet Xamk hankkii nykyisin enimmäkseen tukuista.

Mentula arvioi tiedotteessa, että vuosien saatossa luomun saatavuus ammattikeittiöille on kokonaisuudessaan parantunut, kun luomua on tullut lisää tukkujen valikoimiin. Paikallisten luomutuotteiden saatavuus sen sijaan on tiedotteen mukaan aiempaa heikompaa.

Xamkin ravintoloihin saadaan yhä suoraan lähialueiden tuottajilta esimerkiksi luomuhunajaa ja joitakin luomujuureksia. Paikallisia tuotteita ja lähiluomua nostetaan tarjonnassa esille myös sesonginomaisesti, tiedotteessa kerrotaan.

– Kaikissa Xamkin ravintoloissa vietetään vuosittain luomuviikkoa lokakuun alussa. Paikallisten luomutuotteiden saatavuus ammattikeittiöille on kuitenkin edelleen haaste ja kehityskohde, Mentula toteaa.

Xamkin ravintoloita ja kahviloita on Savonlinnassa, Mikkelissä, Kouvolassa ja Kotkassa yhteensä seitsemässä toimipisteessä. Normaaliaikoina lounaalla käy tiedotteen mukaan päivittäin 1 200–2 500 henkeä.

Opiskelijoiden ja henkilöstön lisäksi Xamkin ravintolat ja kahvilat palvelevat muitakin asiakkaita.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka