Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verkkopankiksi tekeytyvät huijaussivustot ovat nousseet jälleen pinnalle hakukoneissa – Poliisi neuvoo, kuinka vältyt joutumasta huijauksen uhriksi

Selaimen hakutoiminto voi ohjata verkkopankin sijaan rikollisten pystyttämälle huijaussivustolle nyt entistä herkemmin, varoittaa Itä-Suomen poliisi. Onnistuneita huijauksia on tullut poliisin tietoon kuluvalta viikolta useampia.

Verkkopankkeja erehdyttävästi muistuttavat huijaussivustot ovat jälleen nousseet kansalaisia ja poliisia riivaavaksi ilmiöksi. Itä-Suomen poliisi tiedotti keskiviikkona, että sen tietoon on tullut kuluvan viikon ajalta useampi rahaliikenteeseen liittyvä huijaustapaus.

Rikoskomisario Teemu Moilanen Itä-Suomen poliisista kertoo, että ilmiö on tekemässä suvantovaiheen jälkeen paluuta.

– Haiskahtaa, että uusi aalto on tulossa. Välillä oli rauhallisempaa, Moilanen kommentoi Itä-Savolle.

Moilanen kertoo, että uudet tapaukset on todettu Kuopiossa, mutta korostaa ilmiön olevan valtakunnallinen. Etelä-Savossa onnistuneista huijauksista tai niiden yrityksestä ei ole toistaiseksi raportoitu.

– Se ei kyllä tarkoita suoraan sitä, ettei niitä olisi tehty. Asiakkaat eivät välttämättä heti huomaa, että ovat joutuneet petoksen uhriksi, Moilanen huomauttaa.

Ei pankkiin hakukoneen kautta

Petoksen mekaniikka on tiedotteen mukaan varsin yksioikoinen. Rikolliset ovat onnistuneet manipuloimaan internetin hakukoneita niin, että haettaessa verkkopankin sivustoa nousee ensimmäisten hakutulosten joukkoon pankin sivua muistuttava, rikollisten luoma huijaussivusto.

Tällaiselle sivulle kirjautumalla tulee syöttäneeksi pankkiasiointia koskevat tietonsa rikollisten käsiin, mikä mahdollistaa pahimmillaan uhrin varojen siirron rikollisten tileille.

Petoksen uhriksi joutumista voi kuitenkin ehkäistä helpoin konstein.

– Oman pankin verkkopalvelusivuille kannattaa tehdä omalle tietokoneelle pikalinkki ja hoitaa pankkiasiat aina tämän tutun ja turvallisen linkin kautta, Moilanen opastaa tiedotteessa.

Toinen kätevä ja varma tapa on kirjautua mobiililaitteella.

– Mikäli käyttää puhelinta tai tablettia, kannattaa käyttää oman pankin valmista sovellusta pankkiasioiden hoitoon, jatkaa Moilanen.

Verkkopankin osoitteen kirjoittaminen kokonaisena suoraan osoiteriville vie myös oikeaan paikkaan. Hakukoneiden kautta verkkopankkiin ei ole Moilasen mukaan suotavaa mennä.

Valveutuneisuus leviää keskustelemalla

Samantapaisia huijauksia on yritetty kesän aikana myös kahdella muulla tavalla, selviää tiedotteesta. Rikollinen lähettää näennäisesti pankin nimissä joko tekstiviestin tai sähköpostin, jossa on linkki pankin sivustoa muistuttavalle sivulle.

– Linkin avaamalla uhri päätyy rikollisten sivulle, jonne pitää kirjautua pankkitunnuksilla, ja samalla tunnukset päätyvät rikollisille, Moilanen taustoittaa tiedotteessa.

Asiasta keskusteleminen lähipiirin kanssa levittää tietoisuutta huijauksista ja on poliisin mukaan paras keino ehkäistä rikoksen uhriksi joutumista. Moilanen korostaakin rahaliikennerikosten torjunnassa ennaltaehkäisyn merkitystä.

– Pyritään olemaan etupainotteisia, se on meidänkin etumme. Ihmisten rahat säästyvät ja meiltä säästyy aikaa muiden rikosten tutkimiseen, Moilanen toteaa Itä-Savolle.

Tämän vuoden aikana verkkohuijausten uhrit ovat kärsineet valtakunnallisesti jo useiden miljoonien eurojen vahingot.

Epäilystä ilmoitettava pankkiin ja poliisille

Mikäli epäilee tulleensa huijatuksi, on joka sekunti kallis.

– Kaikki kulunut aika auttaa rikoksen tekijää ja hankaloittaa uhrin tilannetta. Varat siirtyvät eri tilien kautta nopeassa tahdissa Suomesta myös ulkomaille, Moilanen varoittaa tiedotteessa.

Huijausepäilystä on syytä ilmoittaa välittömästi omaan pankkiin sekä poliisille. Pankkia kuuluu pyytää palauttamaan tehdyt valuutansiirrot sekä sulkemaan tilit.

Poliisi myös muistuttaa, että viranomaiset tai pankit eivät kysele pankkitunnuksia puhelimella, tekstiviestillä tai sähköpostilla.