Sosteri patistelee nuoria ottamaan koronarokotuksen – "Mitä parempi rokotekattavuus alueelle saadaan, sitä huolettomammin voimme kaikki täällä elää ja olla"

Sairaanhoitopiiristä muistutetaan nuoria, että myös "viihteellä" pitäisi pitää huoli turvaväleistä ja käsihygieniasta. Maskisuositus on edelleen voimassa. Omassa porukassa juhliminen on tehokas keino ehkäistä viruksen leviämistä.

Koronarokotukseen pääsevät nyt Sosterin alueella kaikki yli 16-vuotiaat, ja siellä kannattaisi nyt myös käydä. Kuvituskuva. Tiina Mutila

Marja-Liisa Karjalainen

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin tartunnanjäljitystiimi ja ylilääkäri vs. Veikko Karvanen haluavat muistuttaa Savonlinnan seudun nuoria koronaepidemian olemassaolosta.

Sosterista esitetään vahva toive seudun 18–25-vuotiaille nuorille, että he pikimmiten varaisivat ajan koronarokotukseen ja kävisivät ottamassa rokotteen.

– Mitä parempi rokotekattavuus alueelle saadaan, sitä huolettomammin voimme kaikki täällä elää ja olla, Veikko Karvanen muistuttaa.

– Rokote on tehokas ja turvallinen, ja hillitsee tehokkaasti viruksen leviämistä. Uusi viruksen deltavariantti on erityisen herkkä leviämään.

Karvasen mukaan nuoret eivät ole vielä kovinkaan ahkerasti hakeneet koronarokotuksia Sosterissa. Rokotusajanvaraus on ollut avoinna yli 16-vuotiaille sekä 12 vuotta täyttäneille riskiryhmäläisille koko heinäkuun ajan.

– Myös nuoremmissa ikäluokissa on sairastuttu koronaviruksen vakavampiin muotoihin. Rokotus pienentää sitä riskiä, Karvanen muistuttaa.

Vastuullisesti toimimalla voitte yhdessä tehdä Savonlinnan alueen mahtavasta kesästä koronaturvallisen myös jatkossa.

Alle 25-vuotiaat ovat nyt alttiimpia tartunnoille

Sosterin tiedotteen mukaan alueella alkaa näkyä valtakunnallinen ilmiö siitä, että 18–25-vuotiaat nuoret ovat erityisen alttiita koronavirustartunnoille.

– Nuoret ja nuoret aikuiset ovat sosiaalisesti aktiivisia, liikkuvaisia ja tapaavat paljon toisiaan. Tartuntojen hillitseminen juuri tässä ikäryhmässä on viime kädessä se keino, jolla epidemia tällä hetkellä pidetään kurissa, Karvanen sanoo.

Viruksen leviämisen ehkäisy eritoten nuorissa ikäryhmissä on tärkeää esimerkiksi siksi, että muutaman viikon päästä alkava opetus peruskouluissa, lukioissa ja muissa toisen asteen oppilaitoksissa sekä myöhemmin korkeakouluissa päästäisiin aloittamaan lähiopetuksena ja ilman koululuokkien karanteeneja.

Pelkona on myös, että nuorten aikuisten kautta tartunnat leviävät vanhempiin ikäryhmiin, joissa ollaan alttiimpia sairastumaan vakaviin tautimuotoihin.

– Kuten on huomattu, rokotuskaan ei täysin sulje pois vakavasti sairastumisen mahdollisuutta. Siksi on tärkeää, että rokotekattavuus olisi mahdollisimman laaja ja viruksen leviäminen pysyisi aisoissa.

Viihteelle omassa kaveriporukassa, kaikki koronaohjeet muistaen

Sosteri vetoaa vahvasti nuoriin, jotta nämä muistaisivat viihteelläkin toimia fiksusti ja vastuuntuntoisesti:

– Mikäli lähdette viihteelle, viettäkää iltaa oman porukan kesken. Muistakaa turvavälit ja käsidesin ahkera käyttö. Sosterin alueella on edelleen voimassa maskisuositus. Ottakaa koronarokotukset, kun teidän vuoronne tulee. Ja mikäli teille tulee lieviäkin koronavirukseen sopivia oireita, tulkaa koronatestiin.

– Vastuullisesti toimimalla voitte yhdessä tehdä Savonlinnan alueen mahtavasta kesästä koronaturvallisen myös jatkossa.

Karvanen painottaa erityisesti sitä, että aikaa vietettäisiin vain "omassa porukassa", oman pienen kaveriporukan kesken.

– Se on yksi hyvä ja tehokas keino viruksen leviämisen ehkäisyssä, hän sanoo.

Altistumispaikat

Seuraavissa Savonlinnan liikkeissä on voinut altistua koronavirukselle:

Su 18.7. Citymarket 16–16.30.

Ma 19.7. Hesburger 19.45-20.15, Höyryn terassi 20.15–21.15.

La 24.7. Beats 00–03.30, Tamino 01–01.30.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka