Sinilevän määrä vähentynyt Etelä-Savossa viilenneiden säiden myötä – Myös pintavesien lämpötila viilentynyt

Tämän viikon ainut sinilevähavainto Etelä-Savossa kirjattiin Pieksämäen Heiniöltä, tiedottaa Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, eli ely-keskus. Havainnot ovat vähentyneet viilenneiden säiden myötä, sillä viileä ja tuulinen sää ehkäisee kukintojen muodostumista ja hajottaa jo syntyneitä leväesiintymiä.

Myös viikonvaihteen Riikka-myrskyllä on osuutensa sinileväpiikkiin. Rajunilma ja navakoituneet tuulet ovat sekoittaneet ja hajottaneet leväesiintymät vesipatsaaseen ja edesauttaneet veden vaihtumista leväkukinnoille alttiissa paikoissa.

Lämpötila nousee taas viikonloppuna, todennäköisyys sinileväesiintymille kasvaa

Vielä viime viikolla sinilevähavaintoja tehtiin enemmän. Vähäistä määrää sinileviä kirjattiin Pieksmäen Pieksjärjveltä ja Vangasjärveltä, Rantasalmen Pieneltä Raudanvedeltä, Mäntyharjun Pyhäveden Haapaselältä sekä Juvan Jukajärveltä. Havaintoja tehtiin vähemmän kuin juhannusviikon sinileväpiikin aikaan: tuolloin havaintoja tehtiin seitsemällä havaintoverkon kohteella.

Tällä hetkellä navakkoja tuulia ja kohtuullisia lämpötiloja ennustetaan vielä muutamaksi päiväksi Etelä-Savoon. Viikonloppuna Suomeen on vahvistumassa uusi korkeapaine, minkä seurauksena sää jälleen lämpenee. Mikäli vesien lämpötila nousee ja tuulet pysyvät maltillisina, todennäköisyys uusille sinileväesiintymille kasvaa.

Pintavesien lämpötila viilentynyt

Myös pintavesien lämpötilat ovat laskeneet tällä viikolla Etelä-Savossa. Haukivuoren Kyyvedellä mitattiin heinäkuun 22. päivänä pintaveden lämpötilaksi 20,4 astetta ja Oravin Haukivedellä Savonlinnassa 20,0 astetta. Pintavesien lämpötiloja seuraa Suomen ympäristökeskus.

Havaintopaikkojen lämpötilat ovat vain 0,4–0,7 astetta pitkän aikavälin keskiarvoa korkeampia, kun taas helleviikkojen aikana pintavedet ovat olleet jopa 4–7 astetta normaalia lämpimämpiä. Pintavesien lämpötiloja seuraa Suomen ympäristökeskus.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka