Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Jukka Suomalainen

Isämme Jukka Tapani Suomalainen syntyi 15.7.1957 Kerimäen Raikuun Päivärinteen tilalle Pentti ja Maija Suomalaisen viidentenä lapsena, ollen sisarusjoukon toiseksi nuorin. Lapsuuden koti oli ajankuvan mukainen: sotien jälkeen rakennetut rakennukset ja muutamat raivatut peltohehtaarit. Leipä ei ollut pienellä tilalla leveää, mutta puutettakaan ei ollut. Lähimmäisen rakkaus, iloinen elämänasenne ja työn tekemisen merkitys ovat Raikuun perintöä. Isä oli lapsena omien sanojensa mukaan ”isänmies, hevosmies ja saunamies”.

Koulutiensä hän aloitti Martti Tynkkysen opissa Pistalan kansakoulussa kirjoittaen itsensä 1976 ylioppilaaksi Kerimäen lukiosta. Metsä oli kotitilalla tärkeä toimeentulon lähde ja muutaman vuoden metsurina työskentelyn jälkeen hän opiskeli Kotkassa metsäteknikoksi.

Valmistuttuaan hän toimi Virtasalmella metsänhoitoyhdistyksessä ensin neuvojana ja myöhemmin toiminnanjohtajana. 18 vuotta kestänyt pankkiura alkoi myös Virtasalmella Etelä-Savon Säästöpankissa 1984. Kotipitäjään Kerimäelle isä pääsi palaamaan pari vuotta myöhemmin, kun paikka Säästöpankin johtajana avautui. Isä ehti palvella Säästöpankin lisäksi asiakkaita myös Yhdyspankin, Meritan ja Leonian palveluksessa. Pankkimaailma muuttui tuona aikana valtavasti.

Pankin työt jäivät taakse ja ”rehellinen työ alkoi kiinnostaa”, kuten hän itse asian hauskasti ilmaisi. Isä aloitti vuonna 2002 päätoimisen yrittäjän uran Itä-Savon Lähienergiassa. Isällämme lämpöä ja energiaa riitti, vaikka lämpöyrittäjyys päättyikin vuonna 2011. Samaan aikaan isämme toimi yrittäjänä muun muassa notaaripalveluiden parissa ja jatkoi sitä työtä omaa nimeään kantavassa yrityksessä viimeiseen päivään asti.

Viimeisimpänä isompana omana projektinaan hän ryhtyi täysin uudelle alalle ostaen Linna-Lasi Oy:n vuonna 2017. Linna-Lasin hän sai siirrettyä uudelle yrittäjälle pari kuukautta sitten, samoihin aikoihin hän pääsi myös eläkkeelle.

Isällämme lämpöä ja energiaa riitti.

Isä oli innokas kehittämään itseään. Aikuisiällä hän valmistui metsätalousinsinööriksi ja opiskeli muun muassa LKV-tutkinnon. Julkinen kaupanvahvistaja hän oli 1985 vuodesta lähtien.

Isä oli monessa mukana. Usein työt ja harrastukset menivät sekaisinkin, mutta yhteinen nimittäjä kaikelle hänen tekemiselleen on ollut rakkaus kotiseutuun sekä ihmisiin, jotka hänen ympärillään ovat olleet.

Kerimäen Mieslaulajissa isä lauloi yli kolmekymmentä vuotta ollen puheenjohtajana viimeiset vuodet. Lions-toiminta ja Kerimäki-Seura olivat myös isälle erittäin tärkeitä vain muutamia mainitaksemme. Isä tarjosi vuosien ajan unohtumattomia hetkiä tilaisuuksien juontajana muun muassa kuoron konserteissa, joulumessuilla tai vaikkapa meklarina leijonien huutokaupoissa.

Eräs isän periaatteista oli, ettei huumori saa loukata ketään, mutta sitä tulee silti käyttää rohkeasti. Luottamustehtäviä isällä oli vuosien mittaan muun muassa Yrittäjä-järjestössä, Metsänhoitoyhdistyksessä ja Osuuskauppa Suur-Savossa.

Meidän lasten ollessa pieniä, isä mahdollisti äidin kotona olemisen ja siitä koko perhe olemmekin kovin kiitollisia. Opimme häneltä, kuinka tärkeää on tehdä asioita myös yhdessä perheen kesken. Muistoissamme säilyy nuotioeväät metsässä halkopinolla istuen, monet kylävierailut ja yhteiset pelihetket tuvan pöydän ääressä. Perheen merkitys onkin aina ollut isälle suuri, ja sen arvon hän on meillekin esimerkillään opettanut.

Isän elämänmyönteinen asenne ja halu tuottaa muille ihmisille hyvää mieltä näkyi kaikessa hänen tekemisessään, esimerkiksi halusta auttaa lapsia sijaisvanhemman roolissa. Me saimme turvallisimman ja parhaimman isän. Mekin voimme siis sanoa olevamme ”isänmiehiä ja -naisia”.

Isä, olisimme halunneet kanssasi vielä monta naurun- ja onnentäyteistä yhteistä vuotta, mutta olemme kiitollisia tästä ajasta ja siitä, että saimme sinulta omaan elämäämme parhaimmat mahdolliset eväät. Kiitos.

Isän elämä oli täynnä läheisiä ihmisiä. Tämän vuoksi olette kaikki lämpimästi tervetulleita isämme siunaustilaisuuteen Kerimäen isoon kirkkoon 23.7. klo 14:00.

Jukan lapset

Tuukka, Terhi ja Teija