Katso miten ukkospuuska kaatoi puita Savonlinnan Kesamonsaaressa ja pirstoi puun Rantasalmen frisbeegolfkentällä

Pia Behmin mökillä Savonlinnan Kesamonsaaressa kaatui puita rakennusten päälle. Pia Behm

Tiina Knaappila

Räväkkä kesämyrsky on aiheuttanut keskiviikkona Etelä-Savon pelastuslaitokselle runsaasti tehtäviä, joista suurin osa on ollut pieniä vahingontorjuntoja ja maastopalojen sammuttamisia.

Päivystävä palomestari Timo Merivirta Etelä-Savon pelastuslaitokselta kertoi kello 22.15, että vielä kymmeniä tehtäviä on jonossa ja niiden hoitaminen vie yömyöhään.

Merivirran mukaan suurin osa tehtävistä keskittyi linjalle Suomenniemeltä Pieksämäelle. Lisäksi Juvalla oli toinen tihentymä tehtäviä.

Maakunnan itäosa pääsi myräkästä helpommalla, mutta yksittäisiä tehtäviä hoidettiin muun muassa Punkaharjulla, Rantasalmella ja Savonrannalla.

Puumalan Kerniementielle tuli hälytys keskisuuresta maastopalosta. Päivystävä palomestari Eero Aho kertoi, että maastoa paloi noin puoli hehtaaria, mutta palo saatiin nopeasti hallintaan.

Tehtäviä on ollut useita kymmeniä. Toistakymmentä yksikköä ja noin sata pelastajaa on hälytysten kimpussa kiireellisyysjärjestyksessä.

Ukkonen yllätti Rantasalmen frisbeegolfkentällä keskiviikkoiltana. Kuvan lähettänyt Itä-Savon kuvaaja Vili Väkeväinen luonnehti tuulenpuuskia ennennäkemättömän voimakkaiksi. Vili Väkeväinen

Pelastustöitä on haitannut tietoliikennekatkos, joka Ahon mukaan johtuu ilmeisesti siitä, että hätäkeskus on ylikuormittunut.

Puita on kaatunut teille ja sähkölinjoille sekä autojen ja kesämökkien päälle.

Pelastuslaitos ei raivaa tehtäviä, jotka eivät aiheuta lisävaaraa. Esimerkiksi, jos puu on kaatunut rakennuksen päälle eikä aiheuta lisävaaraa, on puunraivaus kiinteistön omistajan vastuulla.

Pelastustöitä on haitannut tietoliikennekatkos, joka Ahon mukaan johtuu ilmeisesti siitä, että hätäkeskus on ylikuormittunut.

Pelastuslaitoksen tiedossa ei ole henkilövahinkoja.

Helikopterit lentävät sähkönkorjaajien avuksi aamulla

Voimakkaat puuskatuulet jättivät pahimmillaan lähes 30 000 asiakasta ilman sähköä keskiviikkoiltana, Järvi-Suomen energia kertoo tiedotteessa.

Maastossa tehdään vikojen rajausta koko illan ja läpi yön. Korjaustoimiin päästään heti aamulla, jolloin myös helikopterit nousevat ilmaan etsimään keskijänniteverkon vikapaikkoja.

Myrskyrintama ylitti lähes koko Järvi-Suomen Energian alueen muutaman tunnin aikana. Voimakkaat puuskatuulet jättivät lähes 30 000 taloutta ilman sähköjä. Illalla kello 23 aikaan sähköttömiä asiakkaita on alle 14 000.

Käyttökeskusta, rajaajia ja asentajia saatiin tiedotteen mukaan liikkeelle hyvin, samoin toimihenkilörajaajia. Vikapalvelu oli varautunut tilanteeseen ennakkoon, mutta puhelinpalvelu ruuhkautui. Resursseja on vahvistettu myös torstaille.

Korjaustyötä maastossa nopeuttaa, jos ajoteiden puomit pidetään auki.

Vikapalvelunumeroon 0800 90440 kannattaa soittaa vain, jos tietää vian aiheuttajan, kuten sähkölinjaan nojaavan puun. Voit myös ilmoittaa vikapaikan lomakkeella.

Puita ei saa missään tapauksessa itse poistaa linjoilta omatoimisesti eikä mahdollisiin maassa oleviin johtoihin saa koskea sähköiskun vaaran takia.

Ilmatieteen laitos varoitti ukkoskuuroista

Ilmatieteen laitos antoi keskiviikkona kello 17.30 viranomaistiedotteen voimakkaista ukkoskuuroista lähituntien aikana Keski-Suomessa, Etelä- ja Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa. Ukkoskuurot voivat aiheuttaa paikoin tuulivahinkoja.

Ihmisiä kehotetaan tarkkailemaan tilannetta ja siirtymään tarvittaessa sisätiloihin. Ulkona ollessa on syytä varoa kaatuvia puita ja maahan pudonneita sähkölinjoja.

Hätänumeroon 112 ei pidä soittaa tiedustelutarkoituksessa esimerkiksi sähkökatkoista tai kaatuneista puista. Hätänumeroon soitetaan vain kiireellisissä hätätilanteissa, kun henki, terveys, omaisuus tai ympäristö on vaarassa.

Tilannetta seurataan Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla ja Twitter-tilillä @meteorologit.

Uutista päivitetty Rantasalmen kuvalla kello 19.56 sekä pelastuslaitoksen tiedoilla kello 20.48. Päivitetty tilanne kello 22.28.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka