Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Suomi on opetellut jalkapallomaan tavoille – tänään oppijakso päättyy juhlapäivään

Jos ennustaa saa, monien suomalaisten jalkapallokannattajien silmäkulma kostuu tänä iltana. Suomen jalkapallomaajoukkue kohtaa Euroopan mestaruuskilpailujen avausottelussaan Tanskan. Hetki on historiallinen – miesten maajoukkue, Huuhkajat pelaa ensimmäistä kertaa arvokisojen lopputurnauksessa.

Suomen opettelua jalkapallomaaksi on tehty laajalla rintamalla. Hienosti karsinnoissa esiintynyt naisten maajoukkue Helmarit pelaa EM-lopputurnauksessa ensi vuonna.

Suomi poikkeaa monista muista eurooppalaisista maista siinä, että jalkapallo ei ole maan suosituin joukkueurheilulaji. Jääkiekko on Suomessa dominoinut palloilukulttuuria viimeisten vuosikymmenten ajan. Leijonat on hurmannut arvokisamitaleillaan parin vuosikymmenen ajan.

Leijonissa ja Huuhkajissa on yhteistä menestyksen resepti. Suomi ei voi leveillä maailman tai maanosan parhailla yksilöillä, mutta joukkueena Suomi pelaa erinomaisesti. Huuhkajien pelaajat ovat kuvanneet maajoukkueen yhteishenkeä poikkeukselliseksi. Pelaajat puhuvat usein perheestä, jossa on hyvä olla.

Pitkään suomalaisia pidettiin yksin puurtajina, jotka menestyivät kestävyysjuoksussa ja hiihdossa. Maailma on muuttunut, ja yhteisöllisyys näyttää olevan suomalaisen joukkueurheilun suuri voimavara. Siitä voisi ottaa mallia laajemminkin. Usein puhutaan, että yhdessä olemme enemmän, mutta suomalaiset palloilujoukkueet ovat näyttäneet tuon myös tekoina.

Suomalaisessa urheilukulttuurissa tulokset ja mitalit ovat olleet isossa roolissa. Jalkapallon EM-kisoihin yltäminen on Suomelta hieno saavutus, koska joukkue todellakin ansaitsi kisapaikan peräänantamattomilla esityksillään. EM-kisoista ei vielä tulle suurta menestystä, mutta toivon mukaan suomalaiset osaavat nauttia siitä, kun joukkue taistelee maanosan ja maailman parhaita joukkueita ja pelaajia vastaan.

Varmaa on se, että koronatilanteen hellitettyä ja rajoitusten lievennyttyä suomalaiset katsovat tulevia otteluja paljon myös yhdessä julkisilla paikoilla ja kotikatsomoissa. Tervetullutta yhteisöllisyyttä sekin.