Sosterin viikkokatsaus kertoo rauhallisesta koronatilanteesta: Siirtymisestä perustason rajoituksiin keskustellaan keskiviikkona – Rokotuksen on saanut 40 prosenttia alueen väestöstä!

Itä-Savo kertoi maaanantaina THL:n tilastoissa olleen muutama tartunta Sosterissa viime viikolla, mutta tämä tieto on kirjautunut toisin kuin Sosterin omissa tilastoissa. Viime viikolla ei ole alueella todettu yhtään tartuntaa. Tuija Pauhu

Ossi Tynkkynen

Sosterin viikkokatsaus kertoo koronatilanteen rauhoittuneen alueella. Viimeisin koronavirustartunta on tiedotteen mukaan todettu alueella sunnuntaina 25.4.2021. Viime viikolla (viikko 17) tartuntojen lukumäärä oli nolla.

Tartuntojen lukumäärä edellisellä viikolla 16 oli viisi.

Ilmaantuvuus viimeisen 14 vuorokauden aikana / 100 000 asukasta: 12,5 (viikot 16 ja 17). (*Ilmaantuvuusluku lasketaan tapauksista, jotka kirjautuvat Sosterin alueelle.)

THL:n sivuilla täällä ilmaantuvuusluvuksi mainittiin edelleen tiistaina 20, joten THL:n tilastot kulkevat jonkin verran jälkijunassa Sosterin omiin tietoihin nähden. Itä-Savo kertoi maanantaina THL:n tilastoissa olleen muutama tartunta Sosterissa viime viikolla, mutta tämä tieto on päivitetty nyt juttuun Sosterin tuoreiden lukujen pohjalta tänne.

Toissa viikolla 16 Sosterissa otettiin yhteensä 732 testiä. Testeistä 1 prosenttia oli positiivisia. Viikolla 17 Sosterissa otettiin yhteensä 419 testiä. Testeistä 0 prosenttia oli positiivisia.

Tartuntaketjujen jäljitettävyys arvioidaan 100-prosenttiseksi Sosterin alueella.

Koronaviruksen epidemiavaihe Itä-Savossa on yhä kiihtymisvaihe, mutta tiedotteen mukaan perustasolle siirtymisestä keskustellaan keskiviikkona 5.5.2021 Sosterin alueen koronakoordinaatioryhmässä.

Kaikkiaan Sosterin alueella on annettu noin 18 200 koronavirusrokotetta. Rokotuksen on saanut 40 prosenttia alueen väestöstä.

Tiedotteen mukaan luvut kattavat kaikki Sosterin jäsenkunnat, jotka ovat Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava.

Parhaillaan rokotetaan 60 vuotta täyttäneitä ja tätä vanhempia sekä 16 vuotta täyttäneitä riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvia.

Tämän jälkeen rokotukset laajenevat porrastetusti ikäryhmittäin vanhemmista kohti nuorimpia rokotesaatavuuden mukaan. Uusista rokotettavista ryhmistä tiedotetaan erikseen.

– Mahdollisen perustasolle siirtymisen yhteydessä suosituksia ja rajoituksia tarkastellaan uudelleen ja niistä tiedotetaan keskiviikkona 5.5. Sosterin alueen koronakoordinaatioryhmän kokouksen jälkeen, kerrotaan tiedotteessa.

Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus ovat alueella ennallaan ja jatkuvat toistaiseksi. Korkeakoulujen suositellaan olevan etäopetuksessa kiihtymisvaiheen ajan. 12-18-vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta jatkuu normaalisti, mutta eri alueiden välisiä turnaustyyppisiä tapahtumia ei edelleenkään suositella järjestettäviksi.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminnan suositellaan edelleen olevan tauolla. Esimerkiksi kuntosaleilla ja muissa liikuntatiloissa mm. uimahalleissa asiakasmäärää suositellaan rajaamaan niin, että yli kahden metrin turvaväli toteutuu yli 10 hengen tiloissa ja niin, että uuden tartuntatautilain hygieniavelvoitteet toteutuvat.

Riskiryhmien tehostettu suojaaminen on alueella voimassa toistaiseksi. Koronavirustaudin esiintyvyyden vuoksi Sosteri vahvasti suosittelee harkitsemaan vierailuja potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä, pois lukien kriittisesti sairaat ja saattohoidossa olevat. Ennen vierailuja on aina syytä olla yhteydessä yksikön henkilökuntaan.

Yleisötilaisuuksissa henkilömäärä saa olla enimmillään kuusi Itä-Suomen aluehallintoviraston määräyksellä. Määräys on voimassa 22.5.2021 saakka. Sosteri suosittaa rajaamaan myös yksityistilaisuudet enintään kuuteen henkilöön, tiedotteessa todetaan.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka