Vappua vietetään Savonlinnan seudulla koleassa, mutta pääosin aurinkoisessa säässä – Ruohikkopalovaroitus tulee voimaan sunnuntaina

Maasto on nyt kuivaa, joten nuotioiden ja grillien kanssa tulee olla varovainen.

Simaa maistellaan ja serpentiinejä heitellään tänä vuonna koleassa kohtalaisen säässä. Kimmo Seppälä

Marja-Liisa Karjalainen

Vappua vietetään tänä vuonna Savonlinnan seudulla koleassa mutta pääosin aurinkoisessa tai vaihtelevan pilvisessä säässä, kertoo Ilmatieteen laitoksen ennuste. Päivälämpötila nousee tänään vappuaattona vain noin seitsemään asteeseen ja huomenna, vappupäivänä, on vieläkin viileämpää. Yöllä lämpötila painuu selvästi pakkasen puolelle.

Muualla maassa voi olla sadekuuroja, mutta Savonlinnan seudun sääkartan mukaan tällä seudulla sateet näyttäisivät jäävän vähäisiksi.

– Sateet jäävät pääosin vähäisiksi, mutta etenkin iltapäivisin koko maassa voi esiintyä lumi- tai lumiraekuuroja, etelässä myös vesikuuroja. Lapissa lumikuurot voivat olla ajoittain sakeita, ja puuskainen pohjoistuuli saa sään tuntumaan entistä kylmemmältä, kerrotaan Ilmatieteen laitoksen vapputiedotteessa koko maan säästä.

Maasto on nyt kuivaa, joten nuotioiden ja grillien kanssa tulee olla varovainen. Etelä-Savon alueelle ruohikkopalovaroitus on annettu sunnuntaista alkaen.

– Vähäisistä sadekuuroista huolimatta maasto on viikonloppuna kuivaa maan etelä- ja keskiosassa, joten ruohikkopalovaroituksia on paikoin voimassa, huomauttaa ylimeteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitokselta.

Vappuviikonlopun lämpötilat ovat öisin -1 ja -7 asteen välillä, Suomenselällä ja Lapissa pakkasta voi olla lähemmäs 10 astetta. Vappupäivän ylimmät lämpötilat ovat etelässä 6–10 astetta ja maan keskivaiheilla 3–7 astetta. Lapissa lämpötila vaihtelee kahden pakkasasteen ja viiden plusasteen välillä.

Myös viime vappua vietettiin melko koleassa säässä

Vuosi sitten vappuaattoa vietettiin varsin koleassa säässä. Pilvisyys oli vaihtelevaa, ja lähinnä maan pohjoisosassa tuli yksittäisiä lumi- tai räntäkuuroja. Päivän ylin lämpötila vaihteli maan länsiosan vajaasta 10 asteesta maan pohjoisosan muutamaan plusasteeseen. Vappuyönä oli lähes koko maassa pakkasta, pohjoisessa paikoin yli 10 astetta. Vappupäivä oli hieman aattoa lämpimämpi, lämpötila kohosi maan etelä- ja länsiosassa ylimmillään 9 ja 13 asteen välille, itä- ja pohjoisosassa 5 ja 9 asteen välille.

Lunta oli vuosi sitten noin linjan Joensuu-Oulu pohjoispuolella, mutta sitä olikin paikoin poikkeuksellisen runsaasti. Esimerkiksi Lapissa hanget kohosivat vappuna jollakin alueilla yli metrin korkeuteen.

Tilastojen mukaan päivälämpötila on vappuna maan etelä- ja keskiosassa keskimäärin 10–15 astetta, maan pohjoisosassa pääosin 5–10 astetta. Yöllä lämpötila laskee maan keski- ja pohjoisosassa vielä vapun aikaan tyypillisesti pakkasen puolelle. Maan eteläosassa yölämpötila on tavallisesti asteen tai pari plussan puolella. Mahdolliset sateet tulevat etelässä tyypillisesti vetenä, pohjoisessa myös räntä- ja lumisateet ovat tavanomaisia.

Ehjä lumipeite löytyy vappuna tyypillisesti Oulun pohjoispuolelta Ilomantsiin ulottuvan linjan pohjoispuolelta. Maan keskiosassakaan muutaman senttimetrin lumikerros ei ole epätavallista. Maan eteläosassa lumipeite on vappuna harvinainen, eli se toistuu keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka