Sosteri muistuttaa, että koronarokotukset eivät mahdollista vielä paluuta normaalielämään

Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen arvioi, että Sosterin alueen väestö olisi kertaalleen rokotettu kesäkuun loppupuolella.

Rokotuksen ajatellaan suojaavan koronaviruksen aiheuttamilta vakavilta tautimuodoilta. Soila Puurtinen

Mari-Anna Rossi

THL:n koronakartan mukaan perjantaihin mennessä Savonlinnassa on ilmennyt kaikkiaan 263 koronatartuntaa. Enonkoskella tapauksia on ollut 5, Sulkavalla 11 ja Rantasalmella 16.

Sosterin alueella viimeisen 14 vuorokauden aikana koronatartuntoja on todettu 46.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella koronailmaantuvuusluku on tällä hetkellä 115,2 sataatuhatta asukasta kohden. Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkosen mukaan vielä ei ole tietoa siitä, saataisiinko Sosterille koronarokotteita kohdennetusti lisää.

– Jos nykyennusteet rokotteen saatavuudesta pitävät paikkaansa, Sosterin alueen väestö voisi olla kertaalleen rokotettu kesäkuun loppupuolella, Luukkonen arvioi.

Tämänhetkisen tiedon mukaan rokotusteho ei ainakaan SA-varianttiin (eteläafrikkalainen virusmuunnos) ole yhtä hyvä kuin muihin virusmuotoihin, ainakaan vielä ensimmäisen rokotuskerran jälkeen. Jos muuntovirukset yleistyvät, on mahdollista, ettei niin sanotusti normaaliin elämään päästä vielä vähään aikaan.

– Rokotuksen ajatellaan suojaavan vakavilta tautimuodoilta. Koska rokotuskattavuus on vasta noin 30 prosentin luokkaa, samat ohjeet pätevät edelleenkin maskin käytöstä, turvaväleistä, käsihygieniasta ja niin edelleen, Luukkonen muistuttaa.

Sosterin tiedossa ei ole, että koronatartunnan saaneille Sosterin alueella olisi jäänyt pitkään kestäneitä jälkioireita. Yleisiä oireita, joita koronatartunnan saaneilla on ollut, ovat Luukkosen mukaan yskä, kuume, haju- ja makuaistin häiriöt. Osa on sairastanut taudin oireettomana, osalla toipuminen on vienyt muutamia viikkoja.

– Toipumisaika vaihtelee iästä, kunnosta ja lähtötilanteesta riippuen. Toistaiseksi tiedossamme ei ole pitkää covid-oireilua, Luukkonen kertoo.

Johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen ei halua kertoa sitä, kuinka moni koronatartunnan saaneista on saanut sairaalahoitoa Sosterin alueella.

– Sairaanhoitopiirin pienen koon vuoksi emme kerro julkisuuteen tarkkoja lukuja sairaalassa tai teholla olleista, sillä potilaiden yksityisyyden suojaa pitää suojella. Sekä sairaalassa että teholla on ollut potilaita, mutta sairaalakuormittavuus ei missään vaiheessa ole ollut merkittävä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka