Samieduun haki 315 – Yhteishaun hakijamäärä pysyi viime vuoden tasolla

Suosituimpia hakukohteita olivat sähkö- ja automaatioala, autoala sekä hakukohteena edellisvuodesta piristynyt rakennusala.

Tiina Knaappila

Ammattiopisto Samieduun haki yhteishaussa yhteensä 315 hakijaa. Määrä pysyi edellisvuoden tasolla, Samiedu kertoo tiedotteessa. 181 hakijaa oli merkinnyt Samiedun ensisijaiseksi hakutoiveekseen.

Haku päättyi 7. huhtikuuta.

Vuonna 2020 hakijoita oli yhteensä 312, ja 182:lla ensisijaisena hakukohteena oli Samiedu.

– Laajennettu oppivelvollisuus ei näkynyt Samiedun hakijamäärissä. Peruskoulun päättävien ikäluokat ovat pienentyneet Savonlinnan seutukunnalla jo usean vuoden ajan. Voidaan ehkä arvioida, että hakijamäärän mahdollinen lasku kompensoitui muutamalla uudella hakijalla, kuntayhtymän johtaja, rehtori Jukka Mustonen sanoo tiedotteessa.

Yhteishaussa oli haettavana 17 Samiedun perustutkintoa useine eri osaamisaloineen. Lisäksi ammatilliseen koulutukseen valmentavaan eli Valma-koulutukseen haettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa samaan aikaan yhteishaun kanssa.

Myös Valman hakijamäärä pysyi viime vuoden tasolla.

Sähköt, autot ja rakentaminen kiinnostivat eniten

Suosituimpia hakukohteita olivat sähkö- ja automaatioala, autoala sekä hakukohteena edellisvuodesta piristynyt rakennusala. Myös tieto- ja viestintätekniikka, logistiikka ja hius-kauneus olivat suosittuja aloja nuorten hakijoiden keskuudessa.

Opiskelijapalveluiden tiimipäällikön Leila Niittymäen mukaan seutukunnan ikärakenteen muutos näkyy Samiedussa.

Perustutkinnoista on siirrytty ammatti- ja erikoisammattitutkintojen suuntaan.

– Peruskoulun kautta tulleet opiskelijat muodostavat noin 25 prosenttia tutkinto-opiskelijoista, ja yli 70 prosenttia opiskelijoista on aikuisia, uutta osaamista ja uraa hakevia opiskelijoita, Niittymäki kertoo tiedotteessa.

Viime vuonna Samieduun hakeutui jatkuvan haun kautta noin 900 opiskelijaa. Mustosen mukaan on tärkeää, että Samieduun voi hakeutua opiskelemaan seutukunnan ulkopuolelta.

– Verkkopohjaisissa koulutuksissa opiskelee tällä hetkellä noin 500 opiskelijaa ja määrä lisääntyy jatkuvasti.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka