Seitsemän uutta koronavirustartuntaa Sosterissa – Samiedun ruokalassa on voinut altistua 29. maaliskuuta

Alueella on useita aktiivisia tartuntaketjuja ja pääsiäisen aikana uusia tartuntoja tuli yli 20. Tartuntaketjut ovat tällä hetkellä kuitenkin hyvin hallinnassa ja valtaosa uusista tartunnoista tulee karanteenissa oleville henkilöillä, Sosterin tiedotteessa arvioidaan.

Sosteri tiedottaa Samiedun ruokalassa olleen altistumistilanne 29. maaliskuuta lounasaikaan. Kello 10.30 -11 tiloissa olleiden on syytä käyttää maskia ja hakeutua tarvittaessa herkästi koronatestiin. Soila Puurtinen

Ossi Tynkkynen

Sosteri tiedottaa seitsemästä uudesta koronavirustartunnasta alueella maanantain jälkeen. Tartunnoista neljä liittyy savonlinnalaisessa työyhteisössä levinneeseen tartuntaketjuun ja kolme Asemantien päiväkodin tartuntaketjuun.

Tiedotteen mukaan seitsemästä tartunnasta neljä on todettu jo valmiiksi karanteenissa olevalla henkilöllä.

Sosterissa on tiedotteen mukaan havaittu sosiaalisen mediassa olevat ihmettelyt, miksi altistumispaikkoja tulee lisää, vaikka tartunta todettaisiin karanteenissa olevalla henkilöllä.

– Selitys tähän on se, että tauti on tartuttava jo kaksi vuorokautta ennen kuin oireet alkavat. Kun henkilö on asetettu karanteeniin, on mahdollista, että jo karanteenia edeltävinä päivinä hän on ollut tartuttava ja altistanut muita ihmisiä koronavirustartunnalle, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista kertoo tiedotteessa.

Luukkonen muistuttaa myös, että sinällään pelkkä karanteeniin asettaminen ei vielä tuota altistumispaikkoja.

– Näin tapahtuu vasta, jos karanteenissa oleva henkilö sairastuu koronavirustautiin ja sairastuminen tapahtuu karanteenin alkuvaiheessa. Tällöin aikaikkuna ulottuu karanteenia edeltävään aikaan, hän sanoo tiedotteessa.

Luukkonen muistuttaa, että koronavirustaudin itämisaika on 1–14 vuorokautta. Yleisimmin oireet ilmaantuvat noin 4–5 päivää tartunnasta.

Koronapositiivinen henkilö on asioinut tartuttavuusaikana maanantaina 29.3. kello 10.30–11 Samiedun Pohjolankadun kampuksen ruokalassa.

Sosterin tiedotteessa korostetaan, että jos oli ruokalassa tuona aikana, nyt on syytä käyttää maskia, seurata vointia ja hakeutua herkästi koronatestiin.

Viikoittainen koronavirustilannekuva Itä-Savossa: Kiihtymisvaihe on voimassa toistaiseksi

Sosterin viikottaisessa koronaviruksen tilannekuvassa tartuntamäärät erottuvat melko suurina kahden laajan tartuntaketjun vuoksi.

Tartuntoja oli viikoilla 12 ja 13 yhteensä 65 Sosterin alueella.

Taudin ilmaantuvuus oli 162,5 viimeisen 14 vuorokauden aikana / 100 000 asukasta.

Koronatestejä otettiin viikolla 13 peräti 1130. Testeistä 3,5 prosenttia oli positiivisia. Edeltävällä viikolla 12 otettiin 553 testiä, joista 4,9 prosenttia oli positiivisia.

Tartuntaketjujen jäljitettävyys on tilannekatsauksessa arvioitu 80 prosentiksi. Koronaviruksen epidemiavaihe Itä-Savossa: Kiihtymisvaihe on voimassa toistaiseksi.

– Alueella on useita aktiivisia tartuntaketjuja ja pääsiäisen aikana uusia tartuntoja tuli yli 20. Tartuntaketjut ovat tällä hetkellä kuitenkin hyvin hallinnassa ja valtaosa uusista tartunnoista tulee karanteenissa oleville henkilöillä, Sosterin tiedotteessa arvioidaan.

Koronarokotteita annettu nyt 11 200

Kaikkiaan Sosterin alueella on annettu noin 11 200 koronavirusrokotetta, luku sisältää tehosterokotteet. Tiedotteen mukaan luvut kattavat kaikki Sosterin jäsenkunnat, jotka ovat Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava.

– Parhaillaan rokotetaan kaikkia tänä vuonna 70 vuotta täyttäviä ja tätä vanhempia. Seuraavaksi rokotukset siirtyvät riskiryhmiin ja sen jälkeen yli 65-vuotiaisiin, tästä tiedotetaan erikseen.

Alueella voimassa olevat suositukset ja määräykset

Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus ovat alueella ennallaan. Alueellista maskisuositusta tarkastellaan seuraavan kerran 20.4.2021.

Korkeakoulujen suositellaan olevan etäopetuksessa, mutta korkeakouluopiskelijoiden työharjoittelut ovat jatkuneet maanantaista 29.3.2021 alkaen normaalisti. Korkeakoulujen etäopetuksen osalta tilannetta tarkastellaan seuraavan kerran 13.4.2021.

12-18 vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta jatkuu normaalisti, mutta eri alueiden välisiä turnaustyyppisiä tapahtumia ei edelleenkään suositella järjestettäviksi.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminnan suositellaan edelleen olevan tauolla. Esimerkiksi kuntosaleilla ja muissa liikuntatiloissa mm. uimahalleissa asiakasmäärää suositellaan rajaamaan niin, että yli kahden metrin turvaväli toteutuu yli 10 hengen tiloissa ja niin, että uuden tartuntatautilain hygieniavelvoitteet toteutuvat.

Riskiryhmien tehostettu suojaaminen on alueella ennallaan. Koronavirustaudin esiintyvyyden vuoksi Sosteri vahvasti suosittelee harkitsemaan vierailuja potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä, pois lukien kriittisesti sairaat ja saattohoidossa olevat. Ennen vierailuja on aina syytä olla yhteydessä yksikön henkilökuntaan. Vierailuohjetta tarkastellaan seuraavan 20.4.2021.

Yleisötilaisuuksissa henkilömäärä saa olla enimmillään kuusi Itä-Suomen aluehallintoviraston määräyksellä. Aluehallintoviraston määräys on voimassa 22.4.2021 saakka. Sosteri suosittaa rajaamaan myös yksityistilaisuuksia enintään kuuteen henkilöön.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka