Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sosterin alue siirtyi koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen

Kiihtymisvaihe muun muassa rajoittaa aikuisten sisätiloissa tapahtuvaa harrastustoimintaa. Kiihtymisvaihe vaikuttaa myös ravintoloiden toimintaan. Kansanopistoille suositellaan etäopetusta. Linnalan opisto keskeyttää lähiopetuksen.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueella siirrytään koronavirusepidemian kiihtymisvaiheeseen.

Kiihtymisvaiheeseen siirrytään koronaviruksen tartuntamäärien nousun takia, sosiaali- ja terveysministeriön asettaman koronavirushybridistrategian mukaisesti.

Kahden viikon insidenssiluku on Itä-Savossa 55, eli 55 koronatartuntaa 100 000 asukasta kohden. Karanteenissa on tällä hetkellä Itä-Savon alueella noin 300 henkilöä.

– Koronatartuntojen määrä on selvästi noussut viimeisen viikon aikana. Toistaiseksi ketjut ovat kuitenkin olleet hyvin jäljitettävissä, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

Kiihtymisvaiheen suositukset ovat voimassa tästä päivästä, eli 1.2.2021 alkaen. Tässä vaiheessa kiihtymisvaiheen suositukset ovat voimassa ainakin kaksi viikkoa, ja jatkoa tarkastellaan 15.2.2021.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Sosterin alueella siirrytään kiihtymisvaiheeseen koko koronapandemian aikana. Tähän saakka alue on pysynyt leviämisen perustasolla.

Sosterin alueella on edelleen voimassa aluehallintoviraston 20 henkilön rajoitus yleisötilaisuuksiin ja tapahtumiin. Lisäksi alueella on voimassa Sosterin suositus enintään 10 hengen määrästä yksityistilaisuuksissa.

Monet suositukset tiukkenevat

Kiihtymisvaiheessa korkeakoulut kuten Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk siirtyvät etäopetukseen.

Sosterin alueella suositetaan myös vapaan sivistystyön oppilaitosten kuten kansanopistojen siirtymistä etäopetukseen.

Kristillisellä kansanopistolla Savonlinnassa siirrytään tiistaista alkaen etäopetukseen niin, että opettajat työskentelevät pääsääntöisesti kodeissaan ja oppilaat opiskelevat omissa huoneissaan opistolla.

– Olemme ohjeistaneet opiskelijat välttämään matkustamista ja pysymään opistolla. Tarjoamme heille ateriat aamupalasta iltapalaan, jotta heillä ei olisi myöskään tarvetta käydä niin usein kaupassa, opiston rehtori Tommi Tuunainen kertoo.

– Tavoitteena on, etteivät opiskelijat lähtisi tänä aikana liikkeelle alueille, missä koronatilanne voi olla vielä pahempi.

Itä-Karjalan kansanopistolla Punkaharjulla rehtori Maija Tenojoki pohtii vielä, miten etäopetustilanne järjestetään. Hänkin toivoo, etteivät opiskelijat lähtisi nyt matkustelemaan koteihinsa esimerkiksi pääkaupunkiseudulle, vaan pysyisivät mieluummin opistolla.

– Toki meillä etäopetusvalmiudet on olemassa ja sitä on harjoiteltu. Mietimme kuitenkin, mikä on kokonaisuuden kannalta järkevintä. Olemme huolehtineet todella tarkasti kaikista turvallisuusohjeista opetuksen aikana, Tenojoki painottaa.

Esimerkiksi sähly, koripallo, jääkiekko ja kontaktilajit suositellaan jättämään nyt tauolle

Kiihtymisvaihe rajoittaa myös aikuisten sisätiloissa tapahtuvaa harrastustoimintaa. Tällaisia korkean riskin lajeja ovat muun muassa sähly, koripallo, jääkiekko ja erilaiset kontaktilajit. Sosteri suosittaa, että kaikki tämän kaltaiset joukkue- ja kontaktilajit ovat tauolla kiihtymisvaiheen ajan.

Linnalan opisto ilmoitti maanantaina, että lähiopetus keskeytetään 1.–15. helmikuuta väliseksi ajaksi. Ryhmien opettajat ilmoittavat ryhmilleen, jos opetus jatkuu etänä.

Järvi-Suomen kansanopiston sekä Savonlinnan musiikki- ja tanssiopiston opetus jatkuu ainakin toistaiseksi ihan normaalisti.

Kiihtymisvaihe vaikuttaa myös anniskeluravintoloiden asiakas- ja paikkamääriin sekä aukioloaikoihin. Se tarkoittaa muun muassa, että anniskelu päättyy kello 22 ja anniskeluravintolat suljetaan viimeistään klo 23, muut ravitsemusliikkeet viimeistään kello 24. Ravintoloiden aukioloajat seudulla muuttuvat suosituksesta määräykseksi, kunhan aluehallintovirasto on antanut oman ohjeensa Sosterin suosituksen perusteella lähiaikoina.

Pubit, baarit ja yökerhot voivat ottaa puolet normaalista asiakasmäärästä, ja ruokaravintolat, kahvilat voivat ottaa kolme neljäsosaa normaalista asiakasmäärästä.

Aluehallintoviraston koronainfo tapahtumanjärjestäjille ja ravintoloitsijoille: koronainfo@avi.fi, puhelinnumero: 0295 016 66, ma–pe klo 8–11.30 ja 12.30–16. Lisätietoa ravintolatoiminnasta löytyy myöstäältä.

Päivitetty 1.2.2021 klo 14.40: Lisätty Tommi Tuunaisen ja Maija Tenojoen kommentit etäopetukseen siirtymisestä.

Päivitetty 1.2.2021 klo 14.51: Lisätty tieto Linnalan opiston lähiopetuksen keskeyttämisestä.

Päivitetty 1.2.2021 klo 16.09: Lisätty tietoa muista opistoista sekä tarkennettu ravintoloiden ohjeita.