Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksi uusi koronavirustartunta Sosterin alueelle – Hiihtolomien vaikutukset ovat vielä kokonaan näkemättä

Uusi tartunta ei liity aikaisempiin tartuntaketjuihin. Virukselle on voinut altistua Olavinlinnassa, kirjastossa ja Citymarketissa. Noin 14 prosenttia väestöstä on saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueelta on löytynyt yksi uusi koronavirustartunta viime lauantaina otetuista näytteistä.

Tartunta ei liity aikaisempiin tartuntaketjuihin. Tartunnanjäljitys on käynnissä.

Uuteen tartuntatapaukseen liittyen koronavirukselle on voinut altistua tiistaina 2.3. klo 10–16 Olavinlinnassa ja klo 16–18 Savonlinnan pääkirjasto Joelissa ja sen kahvilassa, ja torstaina 4.3. klo 16.40–17.15 Citymarketissa.

Sosterin viikoittaisen tilannekuvan mukaan alueella on todettu viimeisten kahden viikon aikana yhteensä yhdeksän koronavirustartuntaa.

Testejä on otettu aiempaa vähemmän: viikolla 8 otettiin 576 testiä ja viikolla 9 otettiin 405 testiä. Tartuntaketjujen jäljitettävyys on ollut yli 90 prosenttia.

Viikonloppuna todettujen tautitapausten vuoksi karanteeniin on asetettu kaikkiaan noin 60 henkilöä, joista valtaosa liittyy kotihoidon tartuntaketjuun.

Kaikki hiihtolomien vaikutukset ovat vielä näkemättä

Sosterin tilannearvion mukaan tilanne Itä-Savossa on tällä hetkellä hyvä ja rauhallinen, mutta valtakunnallisesti pahentunut koronatilanne on lukinnut Sosterin alueen kiihtymisvaiheeseen.

– Edelleen on myös järkevää odottaa hiihtolomien vaikutukset ja välttää äkillisiä muutoksia tässä vaiheessa. Kaikki hiihtolomien vaikutukset ovat vielä näkemättä. Suosituksia tarkastellaan viimeistään 29. maaliskuuta, kun poikkeusolot ovat päättyneet, Sosterin tilannekuvassa todetaan.

Valtakunnallinen koronavirustilanne on vaikeutunut ja helposti tarttuvia virusmuunnoksia on liikkeellä runsaasti.

Sosteri muistuttaa, että Suomessa on alkanut valtakunnallinen sulkutila, jonka keskeinen ajatus on yksilötasolla kontaktien vähentäminen minimiin, käytännössä vain omaan lähipiiriin ja välttämättömään asiointiin. Sulkutila on voimassa ajalla 8.3.–28.3.2021.

– Valtakunnallinen koronavirustilanne on vaikeutunut ja helposti tarttuvia virusmuunnoksia on liikkeellä runsaasti, Sosterista muistutetaan.

– Tilanteissa, joissa kontakteja ei voi välttää, kuten joukkoliikenteessä ja kaupoissa, on erityisen tärkeää huolehtia kahden metrin turvavälistä ja käyttää kasvomaskia.

Yleisötilaisuuksissa henkilömäärä saa olla enimmillään kuusi Itä-Suomen aluehallintoviraston määräyksellä. Sosteri suosittaa rajaamaan myös yksityistilaisuuksia enintään kuuteen henkilöön.

Sosterin alueella on annettu 6 450 koronavirusrokotetta

Sosterin alueella on tähän mennessä annettu 6 450 koronavirusrokotetta. Luku sisältää myös tehosterokotteet. Noin 14 prosenttia alueen väestöstä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Sosteri muistuttaa, että valtakunnallisissa rokotetilastoissa näkyy Sosterin alueella todellista alemmat luvut, mikä johtuu rokotetietojen puutteellisesta siirtymisestä THL:n rokoterekisteriin. Asiaa korjataan edelleen.

Luvut kattavat kaikki Sosterin jäsenkunnat, jotka ovat Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava. Parhaillaan rokotetaan tänä vuonna 75 vuotta täyttäviä ja tätä vanhempia sekä riskiryhmiä.

Juttua muokattu 9.3.2021 klo 10.34: Lisätty tietoa Sosterin viikottaisesta tilannearviosta, tartuntojen määristä ja rokotteista.