Eksote: 15 uutta koronatapausta Etelä-Karjalassa – Ylilääkäri kehottaa tekemään kaiken etänä: "Siedetään nyt muutama viikko kireää yksinäisyyttä"

Altistumispaikkalistalla muun muassa linja-auto, baari ja kuntosali.

Eksote kertoi tiistaina, että uusia koronatartuntoja oli varmistunut 15. Anu Kiljunen

Terhi Kinnunen ja Juho Maijala

Etelä-Karjalassa on raportoitu 15 uutta koronavirustartuntaa. Maakunnassa on todettu koronatapauksia yhteensä 561, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) kertoo tiistaina päivitetyssä tilannekuvassa.

Tuoreimmat tartunnat on merkitty koronavirustauti lukuina -taulukkoon 8. maaliskuuta kohdalle.

– Luvut ovat rumia, Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka sanoo.

Eksoten taulukon mukaan maakunnassa on maaliskuun kahdeksan ensimmäisen päivän aikana todettu yhteensä 99 koronavirustartuntaa. Enimmillään tartuntoja on ollut 19 yhdessä päivässä, pienimmillään kaksi.

Maaliskuun alun tartunnat vastaavat yli yhtä kuudesosaa kaikista kuluneen vuoden tartunnoista.

Tartunnat kuriin tapaamisia välttämällä

Ainoa keino saada tartuntojen määrän kasvu kuriin, on välttää muiden ihmisten tapaamista, Raasakka toteaa.

– Jos tapaa satunnaisia ihmisiä, joita ei tapaa päivittäin, tai jotka eivät ole omaa perhettä, se on aina riski. Se pitäisi tiedostaa.

Kaikkien, jotka voivat, pitäisi nyt tehdä etätöitä.

– Kun luvut ovat tällaisia, työpaikka-altistumisia tulee. Saattaa olla iso joukko pois töistä pitkän aikaa, Raasakka sanoo.

Kokoukset ja muut tapaamiset on hoidettava etänä teknisten apuvälineiden avulla, jos se suinkin on mahdollista.

– Siedetään nyt muutama viikko kireää yksinäisyyttä. Jos on ihan välttämätöntä tavata, pidetään väliä ja maskia, Raasakka muistuttaa.

80 prosentissa tartunnan lähde tiedetään

Nyt ilmi tulleet koronatapaukset ovat pääsääntöisesti sellaisia, että niissä on taustalla selkeä koronalle altistuminen esimerkiksi perheen sisällä, Raasakka kertoo.

Nuijamaan rajanylityspaikan testeissä on tullut taas ilmi pari tapausta.

Hyvää on se, että esimerkiksi viime viikolla ilmi tulleista tartunnoista 80 prosentissa lähde tiedetään, Raasakka sanoo.

Sekin on hyvää, että 85 prosenttia viime viikolla ilmi tulleista koronapositiivisista on alle 50-vuotiaita. Vakavia koronatapauksia on enemmän vanhoissa ikäryhmissä kuin nuorissa.

– Mutta totta kai, mitä enemmän on tapauksia, sitä enemmän tulee altistuksia ja uusia tapauksia. On riski, että se leviää iäkkäiden ryhmiin aiempaa enemmän, Raasakka sanoo.

Altistumislistan mukaan Imatralla Bar Q:ssa illalla 2. maaliskuuta käyneet ovat voineet altistua koronalle. Lappeenrannassa Fitness 24/7 -kuntosalissa on käynyt myöhemmin positiivisen koronatuloksen saanut ihminen.

Mikkelistä Lappeenrantaan iltapäivällä 1. maaliskuuta kulkeneessa linja-autossa matkustaneet ovat myös altistuneet.

Altistumislistalle laitetaan julkisia paikkoja, joissa ihmiset viipyvät yleensä pitkän aikaa ja joissa kaikkia altistuneita ei tiedetä tai tavoiteta.

– Etenkin, jos mitään oireita tulee, hyvin vähäisessä oireissa pitää lähteä testiin, Raasakka toteaa.

Koronatestiin pääsee myös, jos on altistunut, mutta ei ole mitään oireita.

Alueellinen tilannekuvaryhmä kokoontuu tiistaina

Koronavirustilanne on leviämisvaiheessa Etelä-Karjalassa. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Alueellinen tilannekuvaryhmä kokoontuu tiistaina keskustelemaan tilanteesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo omat koronalukunsa kello 12.

Eksoten mukaan koronarokotuksia on annettu 14 303 ihmiselle Etelä-Karjalassa. Rokotuksen on siis saanut 11 prosenttia maakunnan väestöstä. Kaksi koronarokotusta on saanut 2 058 ihmistä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka