Ota digi haltuun! — Itä-Savon digiopastus kiertää kaksi viikkoa pitäjillä neuvomassa kuinka sanomalehti luetaan verkon kautta

Opastustilaisuuteen kannattaa ottaa kannettava tietokone, tabletti tai puhelin mukaan.

Palveluneuvoja Annika Kokki kiertää Savonlinnan lisäksi seitsemällä levikkialueen paikkakunnalla neuvomassa digilehden ja -sovelluksen käytössä. Tuija Pauhu

Tiina Kukkonen

Itä-Savon digiopastus alkaa maanantaina Parikkalan kirjastolta ja kiertää kahden viikon ajan arkipäivisin levikkialueen taajamissa. Tavoitteena on kulkea lukijoiden vierellä helpottamassa digisisältöjen haltuunottoa.

Itä-Savon digisisältö muuttui maksulliseksi noin kuukausi sitten. Lehden tilaaja voi nyt lukea samaan rahaan ja samoilla tunnuksilla verkosta paitsi Savonlinnassa ilmestyvän Itä-Savon, myös mikkeliläisen Länsi-Savon, lappeenrantalaisen Etelä-Saimaan, kotkalaisen Kymen Sanomien sekä Kouvolan Sanomien kaikki jutut.

— Tämä on sellainen mahdollisuus, jota ei kannata jättää käyttämättä, rohkaisee palveluneuvoja Annika Kokki, joka kiertää Savonlinnan lisäksi seitsemällä levikkialueen paikkakunnalla neuvomassa alkuun pääsyyn.

Asiakastilin luominen isoin kompastuskivi

Tilaisuudet kestävät kaksi tuntia, ja mukaan kannattaa ottaa oma kannettava tietokone, tabletti tai älypuhelin. Alkuun pääsemiseksi tarvitaan myös henkilökohtainen sähköpostiosoite.

— Kun nämä ovat mukana saadaan valmista aikaiseksi, eli luodaan yhdessä asiakastili ja ladataan sovellus, joka tekee juttujen lukemisen puhelimella ja tabletilla erittäin yksinkertaiseksi, Kokki neuvoo.

Työssään Itä-Savon asiakaspalvelussa hän on huomannut, että juuri asiakastilin luominen on kompastuskivi monelle. Se on edellytys, että pääsee lukemaan juttuja verkkoon.

Itä-Savon sovellukseen kirjautuminen on helppoa, mutta apua saa tulevalta kiertueeltakin. Taru Hokkanen

— Monikaan ei ole tullut säilyttäneeksi asiakasnumeroa, joka löytyy laskusta. Neuvontapäivään ei asiakasnumeroa tarvita, minä etsin sen ja muutkin asiakastilin luomiseen tarvittavat tilaustiedot, kunhan käytössäni vain on asiakkaan nimi ja osoite.

Digitaalinen näköislehti ei ole postinjakelusta riippuvainen

Kun tilaisuudessa on mukana oma laite, voidaan saman tien ladata IS-sovellus omaan puhelimeen tai tabletille. Sisältöjen luku voi alkaa.

— Ihmiset ovat olleet yllättyneitä, miten helppoa digijuttujen lukeminen sovelluksella on.

Verkossa jutuista on näkyvissä otsikko ja kuva, ja ne ovat ruudulla allekkain uusin juttu ylimpänä. Juttuja tehdään verkkoon jatkuvasti, joten uutta luettavaa ilmestyy monta kertaa päivän mittaan.

Mutta halutessaan jutut voi lukea myös näköislehtenä niin että näkyvillä on aukeama kerrallaan. Näköislehti näyttää samalta kuin paperinen lehti, mutta se ilmestyy verkossa eikä ole riippuvainen postin jakeluaikatauluista. Päivän näköislehti ilmestyy jo varhain aamuyöllä, joten se ehtii hyvin aamukahvipöytään.

Aamukahvipöydässä helppokäyttöinen tabletti on varsinkin huononäköisen paras kaveri. Tekstin näkee lukea hyvin hämärässäkin, ja kirjainkokoa voi säätää omalle näölle sopivaksi. Tabletti on kevyt kuljetella mukana missä vain.

Digitaalisuus on tulevaisuutta, ja se edellä mennään kun sisältöjä kehitetään. Digijuttujen osalta otsikoiden kertovuuteen ja tekstin helppolukuisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota.

Itä-Savon digiopastukset

Parikkalan kirjasto ma 14.5. kello 12-14 Punkaharjun kirjasto ti 15.5. kello 12-14 Savonlinnan kirjasto Joeli ke 16.5. kello 12-14 Savonrannan kirjasto to 17.5. kello 14-16 Rantasalmen kirjasto pe 18.5. kello 10-12 Sulkavan kirjasto ma 21.5. kello 11-13 Kerimäen kirjasto ti 22.5. kello 11-13 Itä-Savon asiakaspalvelu ke 23.5. kello 10-14 Linnalan seniorikeskus to 24.5. kello 9-11 Enonkosken kirjasto pe 25.5. kello 10-12

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka