Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuuntele Oopperan kummituksia -podcastin toinen osa: Kullervon kauhunhetket ja muuta tekniikkaa eli Joonas Väkeväisen kiihkeä työkesä oopperalinnassa

Muistatteko, kun Olavinlinna lähes pimeni juuri ennen Kullervo-oopperan ensi-iltaa ja näytös viivästyi pahasti? Se oli hurja hetki Joonas Väkeväisille, juhlien tekniselle tuottajalle, jonka piti ensin paikallistaa vika. Väkeväisestä tuli valaistuksen ammattilainen, koska hän lauloi pikkupoikana lapsikuorossa ja ihmetteli hienoja valoja.

Kun opo mietti vuosia sittenJoonas Väkeväisenkanssa, mitä tehdä peruskoulun jälkeen ja ehdotti puusepän opintoja, tulivat Väkeväiselle mieleen hetket Olavinlinnan lavalla.

Pieni Joonas lauloi Leena Astikaisen valmentamassa oopperajuhlien lapsikuorossa Pajatsossa, ja ihaile lavalta käsin upeaa lamppuriviä linnan katossa.

— Kun opo sitten kertoi, että Outokumpuun on perustettu valo- ja äänitekniikan opintolinja, tiesin heti, että sinnehän menenkin. Ei tullut puuseppää, tuli ihan muuta.

Talvella Väkeväinen on Savonlinnan teatterin valaistusmestari, kesällä oopperajuhlien tekninen tuottaja. Vastuualueena on linnan tekniikka eli linnan valo- ja äänitekniikka ja niiden työntekijät.

— Tekniikka on kehittynyt niin, että vaikka linnassa on valotekniikkaa yhtä paljon kuin missä hyvänsä teatteritalossa, tarvitaan sähköä vähemmän kuin ennen. Led-valot mullistavat alaa, samoin tietotekniikan käyttö.

Olavinlinna elää läpi harjoitus- ja esityskauden vuorokauden ympäri. Aamulla ja illalla on harjoituksia, joiden välissä pitää usein vaihtaa lavasteet. Yöllä saattaa olla kolmannen teoksen valoharjoituksia.

Tekniikassa tarvitaan taitoa, tekijöitä ja venymistä. Jo joka keväinen urakka, keskiaikaisen linnan rakentaminen oopperataloksi, vaatii pieniä ihmeitä lyhyessä ajassa.

Tänä vuonna aikataulu on ollut erityisen tiukka: linnan uusi katsomo valmistui tavallista myöhempää, ja oopperan tekniikan rakentamiselle jäi hyvin vähän aikaa.

Hurjin hetki oli Kullervon ensi-ilta, jolloin kuului kova pamaus ja osa linnan sähköistä katkesi. Silloin oli Joonas Väkeväisen vuoro toimia, ja nopeasti. Yli 2 2000 katsojaa ja koko suuri esityskoneisto odottivat.

Kuuntele Oopperan kummituksia -podcastin toinen osa, vieraana oopperajuhlien tekninen tuottaja Joonas Väkeväinen.

Kuuntele ja tilaa Spotifyssa

Kuuntele ja tilaa Applen podcast -sovelluksessa