Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuuntele Oopperan kummituksia -podcast: Taiteellisen johtajan oikea jalka eli mitä ihmettä se Tuunasen Olli oikein tekeekään

Todennäköisesti kukaan maailmassa ei tee ihan samanlaista työtä kuin oopperajuhlien musiikkituottaja Olli Tuunanen. Eipä siis ihme, että menossa neljäs titteli oopperajuhlilla.

Jos kysyy savonlinnalaiselta Olli Tuunaselta, mitä hän tekee työkseen, pitää varautua pitkään vastaukseen. Kyseessä on työnkuva, jollaista ei todennäköisesti ole kenelläkään muulla koko maailmassa.

Oopperajuhlien musiikkituottajan työhön kuuluu muun muassa oopperajuhlakuoron juoksevista asioista huolehtiminen ympäri vuoden sekä orkesterin nuottien saattaminen soittokuntoisina soittajille hyvissä ajoin keväällä.

— Pelkästään jousisoittajien nuottien jousitusten laittaminen ajantasalle on suuri urakka. Kopioin jousitukset jokaiseen nuottiin, jokaiseen tahtiin eikä virheitä saa olla. Jos on neljän oman oopperan kesä, menee nuottien kuntoon laittamiseen aikaa yli kuukausi, kertoo Tuunanen.

— Kun tämä urakka on tehty etukäteen, säästyy orkesterin aikaa yhteisissä harjoituksissa.

Oopperajuhlien harjoitusaikana on Tuunanen taiteellisen johtajan oikea käsi — ei, vaan oikea jalka: hän seuraa niitä harjoituksia, joita taiteellinen johtaja ei jonain päivänä ehdi ja kertoo, kuinka asiat sujuvat. Niinpä hän juoksee paikasta toiseen johtajan oikeana jalkana. Hänestä sanotaan myös, että hän on kävelevä oopperatietopankki.

Tuunasella on ehtinyt olla jo neljä eri titteliä oopperajuhlilla. Matka vakinaiseen pestiin alkoi 70-luvun lopulla, kun nuori basso pääsi oopperajuhlakuoron riveihin. Silloin oli vielä suuri osa kuorosta savonlinnalaisia ja johtajana legendaarinen Kyösti Haatanen.

Mutta mitä tekemistä hänellä on aamuisen Oopperapuiston, oopperaklubin ja blogi-kirjoittamisen kanssa? Kuuntele Oopperan kummituksia podcastin osa 4!

Kuuntele ja tilaa Spotifyssa

Kuuntele ja tilaa Applen podcast -sovelluksessa

Kuuntele ja tilaa Google-podcasteissa

Mikä ihmeen podcast? "Yksityisin median kulutusmuoto"

Podcastien kuuntelu on kasvanut Suomessa tasaisesti. Radiomedian syksyllä tekemän tutkimuksen mukaan noin miljoona suomalaisista kuuntelee podcasteja kuukausittain.

Podcast on verkossa julkaistava äänitallenne tai -ohjelma, jonka käyttäjä voi ladata omalle laitteelleen ja kuunnella haluamanaan aikana. Myös radiokanavat julkaisevat ohjelmiaan tai niiden osiaan jälkikäteen kuunneltavaksi podcastina. Etelä-Saimaan Kalankääreiksi-podcast on kuunneltavissa myös lehden nettisivuilta.

Podcasteja voi kuunnella eri sovellusten kautta ja osin myös suoraan tekijän verkkosivuilta. Applen laitteissa podcast-sovellus on valmiina, ja podcasteja voi kuunnella myös esimerkiksi Spotifysta.

— Podcast on yksityisin median kulutusmuoto. Intimiteetti ja autenttisuus ovat sen vahvuuksia, podcasteissa on helppo puhua henkilökohtaisistakin aiheista, podcasteja tuottavan Jaksomedian Olli Sulopuisto sanoo.

Radiomedian tutkimuksen mukaan podcasteja kuunnellaan eniten kotitöitä tehdessä ja matkustettaessa. Moni kuuntelee podcasteja myös lenkillä tai kuntosalilla.

Sulopuiston mukaan Suomen suosituimpia podcasteja tällä hetkellä ovat Nonsense by Alexa & Linda, Kasper & Mikko — Suomen suosituin podcast, Rahapodi sekä Esko Seppäsen Urheilucast.

Sulopuisto arvelee, että lifestyle-aiheet lisääntyvät tulevaisuudessa myös podcasteissa.

— Lisäksi huumoripodcasteja on Suomessa yllättävän vähän. Ylipäätänsä suuntana on, että podcastien tekijöitä tulee koko ajan lisää.