Pyhä Olavi on Savonlinnassa tuntematon suuruus – Siitäkin huolimatta, että hänellä on täällä oma nimikkolinna

Dosentti Osmo Pekonen luennoi aiheesta Kulttuurikellarissa tiistaina. Tietämykselle voi olla käyttöä, sillä Savonlinnasta tehdään Norjan Trondheimiin ulottuvan Pyhän Olavin kulttuurireitin lähtöpistettä.

Tässä hän on, Norjan viikinkikuningas Pyhä Olavi sellaisena kuin savonlinnalaiset hänet tuntevat. Patsas löytyy Olavinlinnasta. Tuija Pauhu

Tiina Kukkonen

Norjan sankarikuningas Pyhä Olavi on jäänyt useimmille savonlinnalaisille vieraaksi , vaikka kaupungissa on linna, joka on nimetty tämän kaikkien ritareiden suojeluspyhimyksen mukaan.

Lisäksi kaupungin syntymäpäiväksi on valittu hänen kuolinpäivänsä 29. heinäkuuta.

Kaupungista ollaan tekemässä myös Norjan Trondheimiin saakka ulottuvan Pyhän Olavin kulttuurireitin lähtöpistettä. Savonlinnan reittiosuus kulkee Punkaharjun, Savonlinnan, Rantasalmen ja Sulkavan kautta jatkuen meriteitse Ruotsiin ja sieltä edelleen Norjaan.

Jos aihe kiinnostaa, niin sivistäytymiseen tarjoutuu hyvä tilaisuus tiistaina Savonlinnan Kulttuurikellarissa, jossa aiheesta luennoi filosofian ja yhteiskuntatieteiden tohtori, dosentti Osmo Pekonen.

Pekonen on myös kirjailija, historioitsija, luennoitsija ja monipuolinen kulttuurivaikuttaja.

Teki Pohjolasta kristityn

Noin 995–1030 elänyt Norjan kuningas Pyhä Olavi vaikutti elämällään ja kuolemallaan paitsi Norjan myös koko Pohjolan kristillistämiseen.

Nuoruudessaan viikinkiretkille osallistuneen kuninkaan käännytystyö herätti vastarintaa, ja hän kaatui 29.7.1030 Stiklestadissa taistelussa "pakanoita" vastaan. Suomalaisessakin kalenterissa 29. heinäkuuta on Olavin päivä.

Koska tämä tapahtui tuhat vuotta Kristuksen ristinkuoleman jälkeen, nähtiin Olavin kuolemassa erityinen mystinen merkitys ja siihen yhdistettiin monenlaisia ihmeitä. Olavin hautapaikasta nykyisessä Trondheimissa tuli tärkeä pyhiinvaelluskohde.

Olavin kuoleman tuhatvuotismuistojuhlan lähestyessä on Norjan valtio ryhtynyt elvyttämään hänen pyhiinvaellusreittejään Euroopan Neuvoston tuella. Suomen osalta Olavinlinna on näin syntyneen kulttuurireitin tärkeä etappi.

Pyhän Olavin kulttuurireitti kulkee Savonlinnasta Trondheimiin. Myöhemmin se jatkuu Savonlinnasta Novgorodiin Venäjän puolelle. Juha Rika

Reitti tekee Savonlinnaa tunnetuksi

Luennon yhteydessä kerrotaan myös Pyhän Olavin kulttuurireitistä, jota on tarkoitus jatkaa aikanaan Savonlinnasta Novgorodiin. Olavi on myös ortodoksikirkon pyhimys.

Savonlinnan seudun reittiosuudesta vastaavan Pyhän Olavin Killan toiminnanjohtaja Timo Auvinen uskoo, että Pyhän Olavin kulttuurireitti tuo uuden tason Savonlinnan tunnettuuteen.

Hän toivoo, että se kannustaa alueen toimijoita kehittämään tarjontaa reitin kulkijoille. Tarjottava tuote voi olla jo valmis tai uusi reitin osuus, ruoka-, majoitus- tai muu palvelu, matkamuisto, nähtävyys tai luonto- ja taide-elämys.

Yrittäjiltä, yhdistyksiltä tai muilta toimijoilta ei edellytetä liittymistä eikä sitoutumista.

Käsikirja ja tuotekortit jo olemassa

Kulttuurireitit pohjautuvat pyhiinvaelluksiin, mutta ne toteutetaan nykyaikaisessa muodossa.

Savonlinnan Hankekehitys Oy:n tuella on valmistunut Pyhän Olavin käsikirja, jossa on taustatietoa ja esimerkkejä tuotteiden pohjaksi. Palveluja tai tuotteita tarjoavat tahot voivat täyttää Visit Savonlinna -sivustolla olevia tuotekortteja ja esite eri kielillä on jaossa.

Näkyvyyttä tulee aikanaan myös Euroopan neuvoston reittien kotisivuilla.

Kello 18 alkavalle luennolle on viiden euron pääsymaksu. Järjestäjinä ovat Pyhän Olavin Killan ohella Kansallismuseo/Olavinlinna, Savonlinnan kesäyliopisto ja Savonlinnan maakuntamuseo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka