Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuitulaboratorion uudella keksinnöllä testataan biopolttoaineiden laatua – Tekniikka on sama, jota käytetään magneettikuvauksessa

Keksinnölle odotetaan kaupallista menestystä, sillä se on sovellettavissa myös metsäteollisuudessa ja jätevesien puhdistuksessa.

Biopolttoaineiden tuotanto kasvaa joka puolella maailmaa ja samassa tahdissa kasvaa myös tarve testata uudenlaisten polttoaineiden laatua.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Savonlinnassa sijaitseva Kuitulaboratorio on kehittänyt uutta mittausteknologiaa biopolttoaineiden laatumittauksiin.

Teknologia perustuu terveydenhoidosta tutun magneettikuvantamisen soveltamiseen teollisuuden tarpeisiin.

– Kehitetty teknologia on hyödyllinen nestemäisten biopolttoaineiden tuotannossa. Lisäksi se on sovellettavissa jätevedenpudistuksessa ja metsäteollisuudessa, dosentti Yrjö Hiltunen Kuitulaboratoriosta toteaa.

Teknologia on kaupallistajaa vailla

Mittausmenetelmä mahdollistaa reaaliaikaiset prosessimittaukset ja säädöt esimerkiksi biopolttoaineiden lämpöarvon, hiiliketjun pituuden ja poltettavan orgaanisen aineksen osalta.

– Aiemmin näitä ei ole pystytty reaaliaikaisesti mittaamaan, toteaa Kuitulaboratorion johtaja Tapio Tirri.

Teknologiaa voidaan hyödyntää monilla teollisuudenaloilla, joten siinä on teollista ja kaupallista potentiaalia yritysten hyödynnettäväksi, Kuitulaboratoriossa uskotaan.

– Teknologiaa voisivat kaupallistaa joko mittausteknologiaa hallitsevat tai kokonaan uudet teknologiayritykset, Tirri arvioi. Parasta olisi, jos innovaatiot auttaisivat luomaan uutta liiketoimintaa nimenomaan Savonlinnaan.

Uudet mittaussovellukset ovat tärkeä kehityskohde Kuitulaboratoriossa, sillä ne parantavat teollisten prosessien ympäristö- ja energiatehokkuutta.

Kehitystyön ohessa syntyi väitöskirja

Xamkin Kuitulaboratoriossa tutkijana työskentelevä Ekaterina Nikolskaya on juuri saanut tutkimuksestaan valmiiksi ympäristötieteen alaan kuuluvan väitöskirjan Itä-Suomen Yliopistoon.

Nikolskaya on työskennellyt neljä vuotta alan tutkimustyön parissa Savonlinnassa. Perustutkinnon hän on suorittanut Marin Teknillisessä yliopistossa Venäjällä.

Savonlinnassa toteutettavaa magneettikuvantamisen teollisten sovellusten tutkimusta ovat olleet tukemassa muun muassa Andritz Oy, Valmet Automation, Outotec Oyj sekä CarbonReuse Finland Oy.

Kehitystyötä on rahoittanut lisäksi Etelä-Savon ELY-keskus ja Euroopan unioni.

Merkittävää tukea energia-alaa koskevaan alueelliseen kehittämistyöhön on antanut myös Suur-Savon Energiasäätiö.

– Kuitulaboratorion energiateollisuuteen liittyvät sovellukset ovat olleet meille mieluisia tuen kohteita, sanoo Suur-Savon Energiasäätiön hallituksen puheenjohtaja, rantasalmelainen Ahti Myllys.