Savonlinnassakin pääsee palvelutaloon tapaamaan omaistaan – Tapaamisesta on sovittava etukäteen

Sairaana ei saa mennä vierailulle. Suojaetäisyydestä on huolehdittava.

Maria Karjalainen (oik.) sai Rebekasta paikan koronarajoitusten aikana. Alussa hän ja hänen tyttärensä Leena Pölönen saivat tavata vain ikkunan läpi. Nyt molemmat nauttivat tapaamisista ulkosalla. Jaana Hänninen

Jaana Hänninen

Savonlinnan ja Enonkosken palvelutaloissa voi nyt käydä tervehtimässä asukkaita. Vierailuista on sovittava palvelutalon tai yksikön kanssa etukäteen. Vierailut järjestetään turvallisella tavalla ulkona tai erillisessä tapaamishuoneessa.

Käytäntö Sosterin palvelutaloissa ja Sosterin käyttämissä sopimuspalvelutaloissa muuttui maanantaina 22. kesäkuuta.

Vierailumahdollisuus on valtioneuvoston tuoreimpien linjausten mukainen. Aiempi vierailukielto perustui valtioneuvoston silloiseen suositukseen.

Ikäihmisten palvelujen johtaja Anu Koivumäki Sosterista korostaa, että palvelutalossa vierailevan pitää olla terve.

– Vierailun aikana henkilökunta varmistaa, että riittävä suojautuminen ja turvaetäisyys toteutuvat, Koivumäki sanoo.

Koivumäki kertoo, että omaiset ovat kyselleet tapaamismahdollisuuksia jo viime viikolla, siitä alkaen, kun valtioneuvosto muutti linjaustaan.

Rebekassa voi syödä omaisen kanssa vaikka jäätelöt

Päivi Kosonen (oik.) pääsi tällä viikollla ensimmäistä kertaa tapaamaan äitiään Raili Pulkkista kasvokkain sen jälkeen, kun Pulkkinen pääsi Rebekkaan. Pulkkinen pääsi Rebekkaan koronarajoitusten aikana, joten aiemmin tapaamiset ovat onnistuneet vain ikkunan läpi. Jaana Hänninen

Esperin hoivakoti Rebekassa Pihlajaniemellä tapaamisia on yksikön päällikön Liisa Tolosen mukaan järjestetty ulkosalla siitä alkaen, kun valtioneuvosto ensimmäisen kerran alkoi siitä mahdollisuudesta puhua ja kun Sosterilta ja Esperiltä saatiin luvat tapaamisiin. Tapaamiset on luonteva järjestää etupihalle turvavälejä noudattaen. – Se on harmi, kun ei saa koskettaa. Mutta jos omainen haluaa tuoda vaikka jäätelön, hoitaja voi antaa sen asukkaalle ja voi pitää yhteisen jäätelöhetken, Tolonen sanoo. Rebekan takapihalla on mahdollista tavata niin, että asukas ja omainen ovat omilla puolillaan aitaa. Se on Tolosen mukaan hyvä ratkaisu silloin, jos asukas ei muuten muista pitää etäisyyttä. Leena Kosonen kävi maanantaina Rebekassa tervehtimässä äitiään Maria Karjalaista, joka pääsi Rebekkaan asumaan koronarajoitusten aikana. Alkuvaiheessa tapaamiset onnistuivat vain ikkunan läpi. – Nyt on kiva, kun voi nokatusten jutella, Pölönen sanoo. – Täällä on mukava olla. Lippu on pidettävä korkealla, Karjalainen sanoo.

Raili Pulkkisen tytär Päivi Kosonen pääsi maanantaina tapaamassa äitiään ensimmäisen kerran ulkosalla sen jälkeen, kun äiti oli päässyt Rebekkaan. Hekin olivat aiemmin tavanneet ikkunan läpi.

Sulkavalla ja Rantasalmella on voinut tavata ulkosalla jo parin viikon ajan

Sulkavalla ja Rantasalmella omaiset ovat jo parin viikon ajan saaneet käydä tapaamassa asukkaita palvelutalojen pihoilla.

– Siitä asti, kun ilmat ovat sallineet on järjestetty niin, että asukas on ollut sisäpihalla ja omainen puuaidan toisella puolella, kertoo hoivakoti Kissankellon johtaja Päivi Karppanen Sulkavalta.

Sairaalan osastoilla sallittiin vierailut jo ennen juhannusta

Savonlinnan keskussairaalan vuodeosastoilla, geriatrisella vuodeosastolla ja kuntoutusosastoilla vierailut sallittiin 18. kesäkuuta alkaen.

Kriittisesti sairaiden ja saattohoidossa olevien asiakkaiden läheisillä on mahdollisuus tavata läheisiään suojatuissa tapaamistiloissa.

Asiakkaalle välttämättömät palvelut, kuten kuntoutustyöntekijöiden ja henkilökohtaisten avustajien käynnit toimivat normaalisti.

Viimeisimmät tartunnat todettiin Sosterin alueella 23. toukokuuta – Koronapandemiavalmius on Sosterissa yllä koko lomakauden

Koronapandemiavalmius on Sosterissa yllä normaalisti läpi lomakauden.

Hengitystieoireisia terveyskeskusasiakkaita palvelevat infektioasema ja päivystyksen infektiolinja. Molemmat pisteet ovat keskussairaalan päivystyksen pihapiirissä osoitteessa Keskussairaalantie 6.

– Vaikka koronavirustilanne on tällä hetkellä rauhallinen, olemme varautuneet siihen, että rajoitusten purkaminen ja lisääntyvä matkailu voivat lisätä tartuntatapauksia. Tämän vuoksi kaikkien on edelleen tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja turvaetäisyyksistä, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen sanoo Sosterin tiedotteessa.

Koronavirusepäilyissä tulee soittaa keskussairaalan päivystykseen 116 117.

Sosterissa viimeisimmät koronavirustartunnat todettiin 23. toukokuuta. Yhteensä maaliskuun 21. päivän jälkeen on todennettu 13 tartuntaa.

Oireisilta testejä otetaan edelleen, mutta testauksessa tahti on tällä hetkellä rauhallinen. Testauksia tehdään vain muutamia päivittäin.

Juttua muokattu 23.6.: Kuva vaihdettu ja lisätty Rebekkaa koskevat kommentit.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka