Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen on vielä suhteellisen rauhallisella mielellä – "Noin 200 ihmistä on altistunut näissä viikonloppuna kerrotuissa tartuntaketjuissa"

Parisenkymmentä sairaalassa altistunutta on ehditty testata. Heidän joukostaan ei koronatartuntoja löytynyt.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäriJaana Luukkonen on vielä suhteellisen rauhallisella mielellä, vaikka koronatartunnalle altistuneiden määrä räjähti kasvuun seutukunnalla viime viikon ja viikonlopun aikana.

Lauantaina ja sunnuntaina Sosteri tiedotti, että alueella on kaksi uutta koronan tartuntaketjua, jotka eivät liity Itä-Karjalan kansanopiston tartuntoihin.

Uudet tartuntaketjut ovat altistaneet ihmisiä muun muassa Xamkin Savonlinnan kampuksella, kuntosali Easy Fitissä sekä Sulkavalla apteekissa ja S-Marketissa.

Nämä ketjut ovat myös altistaneet keskussairaalassa henkilökuntaa ja potilaita. Sairaalan osalta oli sunnuntai-iltaan mennessä ehditty testata parisenkymmentä altistunutta, eikä tartuntoja löytynyt.

– Olemme laskeneet, että noin 200 ihmistä on altistunut näissä viikonloppuna kerrotuissa tartuntaketjuissa, Luukkonen sanoo.

Altistuneita ei ole kutsuttu koronatestiin sairaalalle. Luukkosen mukaan esimerkiksi kuntosalilla ja koululla tartunnan saaminen lyhytaikaisesta kohtaamisesta ei ole kovin todennäköistä.

– Arviomme oli, että ei ole järkevää testata kaikkia altistuneita, vaan kehotamme heitä hakeutumaan testiin, mikäli heille tulee oireita.

Luukkonen sanoo, että jos kaikki 200 testattaisiin ja saisivat puhtaat paperit, se voisi luoda vain valheellisen turvallisen olon alueelle.

THL:n maskisuositus on nyt Savonlinnan seudulla käytössä muun muassa II asteen kouluissa, lukioissa ja ammattiopistolla.

Xamkin kampuksella Savonlinnassa siirryttiin sen sijaan etäopetukseen pariksi viikoksi.

Tuoreet tartuntaketjut koskevat pääosin nuoria ihmisiä. Luukkosen mukaan Sosterin tiedottamissa altistustilanteissa olleet voivat esimerkiksi mennä kouluun normaalisti maanantaina, jos oireita ei ole. Maskia on toki käytettävä suosituksen mukaisesti.

Peruskouluja maskisuositus ei koske. Luukkosen mukaan on arvioitu, että alle 15-vuotiailla maskien käytöstä ei ole suurta hyötyä, koska ne vaativat huolellista käyttöä.

Viime torstaina testattiin Itä-Karjalan kansanopistolla 130 karanteenissa olevan opiskelijaa ja henkilökunnan jäsentä. Joukosta löytyi vain yksi tartunta.

– Vielä nyt tilanne on runsaasta altistujien joukosta huolimatta varsin rauhallinen Sosterin alueella. Taudilla on oma itämisaikansa, joten seuraavat viikko ja kaksi näyttävät, miten tästä selvitään, Luukkonen sanoo.

– Jos turvavälejä ei pystytä nyt pitämään, maskia kannattaa ehdottomasti käyttää esimerkiksi kauppareissuilla, hän sanoo.

Lue tästä, missä ja milloin on voinut koronalle altistua

Sosteri tiedottaa, että sunnuntaina on todettu yksi uusi tartunta, joka liittyy lauantaina uutisoituihin ja selvityksen alla olleisiin tartuntaketjuihin.

Tartunnan saaneista on yksi potilas on sairaalahoidossa. Lisäksi Savonlinnan keskussairaalassa on asetettu useita potilaita ja henkilökuntaan kuuluvia karanteeniin koronavirukselle altistumisen takia.

Sosteri lisäsi sunnuntaina tartuntaketjujen ohjeisiin lisää kellonaikoja ja paikkoja. Sosteri pyytää maanantaina 28.9. Easy Fit -kuntokeskuksessa klo 18.30-20 asioineita ja maanantaina 28.9. Soisalon liikenteen bussivuorolla Varkaudesta Savonlinnaan klo 15.40- 17 matkustaneita henkilöitä sekä torstaina 1.10. Lohilahden kaupassa klo 15-16 ja perjantaina 2.10. klo 11-13 Sulkavan apteekissa ja S-Marketissa asioineita henkilöitä seuraamaan vointiaan. Jos koronainfektioon viittaavia oireita ilmaantuu, henkilöitä pyydetään ottamaan puhelimitse yhteyttä Sosteriin koronatestiin pääsemiseksi ma-pe klo 8 -15.30 numeroon 015 527 7112, muina aikoina päivystysapu 116 117.

Lauantaina ohjeistettiin, että tiistaina 29.9. klo 12–13 XAMK:n Savonlinnan toimipisteen ruokalassa, tiistaina 29.9. klo 19–20.30 ja keskiviikkona 30.9. klo 11.30–13 Easy Fit -kuntokeskuksessa asioineita henkilöitä kehotetaan seuraamaan vointiaan.

Savonlinnan keskussairaalalla on asetettu useita potilaita ja henkilökuntaan kuuluvia karanteeniin koronavirukselle altistumisen takia.

Altistumiset liittyvät 3.10.2020 varmistuneeseen koronavirustartuntaan, jolle altistui sairaalalla 11 potilasta ja 17 työntekijää. Näistä henkilöistä ei toistaiseksi uusia tartuntoja ole varmistunut.

Karanteenit vaikuttavat erityisesti leikkaustoimintaan tulevina viikkoina ja sovittuja ajanvarauksia voidaan joutua siirtämään eteenpäin. Mahdollisista muutoksista ajanvarauksessa ilmoitetaan jokaiselle potilaalle Sosterin toimesta.

Sosterin tiedotteessa todetaan, että on tärkeää, ettei kukaan jätä sairauttaan hoitamatta tai varattua aikaa käyttämättä ilman syytä. Sairaalalle on edelleen turvallista tulla ja jos asia mietityttää, voi poliklinikalle tai osastoille soittaa etukäteen ja keskustella järjestelyistä.

XAMK Savonlinnan kampus siirtyy etäopetukseen huomisesta 5.10. alkaen, joka jatkuu 14.10.20 saakka ja oppilaitoksen ruokala on suljettu.

Sosterin tiedotteessa todetaan, että vaikka viime aikoina on koronaviruksen leviämisen yhteydessä keskitytty puhumaan paljon nuorten ihmisten toimista, on hyvä muistaa, että tällä kaikella pyritään ehkäisemään tartuntojen leviämistä ja viime kädessä suojelemaan meitä kaikkia, etenkin ikäihmisiä ja riskiryhmäläisiä sairastumiselta.

Tiedotteessa muistutetaan, että keskeistä on edelleen siis huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, turvaväleistä ja maskien käytöstä kaikissa niissä tilanteissa, joissa turvaväliä ei ole mahdollista pitää. Ylipäätään kannattaa harkita kaikkia joukkotapahtumiin osallistumisia.

Alueellisen koronatilanteen muuttumisen vuoksi otetaan koko Sosterin alueella käyttöön THL:n laajennettu maskisuositus.

Tämä tarkoittaa muun muassa suositusta maskien käytöstä II asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa mukaan lukien lukiot sekä julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei aina voida välttää.

Lauantaina keskussairaalan päivystysalueella, laboratoriossa, röntgenissä ja ensihoidossa henkilöstö ohjeistettiin käyttämään kirurgisia suu-nenäsuojaimia kaikissa potilaskontakteissa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka