Sosteri muistuttaa kasvomaskien käytön tärkeydestä – Itä-Savon alueella on käytössä laajennettu maskisuositus

Koronavirus: Syyslomakausi yhdistettynä valtakunnallisesti pahenevaan koronapandemiaan muodostavat riskin siihen, että tautia tulee Itä-Savoon matkustamisen myötä muualta Suomesta.

Maskien käyttö yhdessä hyvän käsi- ja yskimishygienian kanssa ehkäisee koronaviruksen leviämistä tehokkaasti. Vili Väkeväinen

Mari-Anna Rossi

Koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen ensisijaisesti pisaratartuntana. Taudin voi saada, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa. Virus voi tarttua jo muutama päivä ennen oireiden alkua, muistuttaa Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri lehdistötiedotteessaan.

Riskiä pahentaa meneillään oleva syyslomakausi, sillä valtakunnallisesti koronapandemia on paheneva, ja tauti voi levitä helposti alueelle muualta Suomesta.

Sosteri muistuttaa, että maskia on syytä käyttää alueella voimassa olevan, laajennetun maskisuosituksen mukaisesti.

– Meillä on Itä-Savossa Suomen iäkkäin väestö, ja näin ollen alueellisesti eniten myös riskiryhmään kuuluvia henkilöitä. Tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi toivomme väestöltä sinnikkyyttä suojautumiseen, jotta suuria tautiryppäitä ei pääsisi alueelle syntymään, Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen muistuttaa lehdistötiedotteessa.

Sosterin laajennettu maskisuositus koskee Itä-Savon aluetta, eli Savonlinnan kaupunkia sekä ja Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan kuntia. Laajennettu maskisuositus tarkoittaa, että maskia on käytettävä muun muassa lukioissa, toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa. Näiden lisäksi maskia tulee käyttää aina myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, jos lähikontakteja ei voi välttää.

Sosteri muistuttaa, että koronavirus tarttuu myös oireettomista henkilöistä. Näin ollen henkilö itse ei välttämättä ole edes tietoinen tartunnastaan.

THL:n mukaan tutkimuksissa on kuvattu tilanteita, joissa oireeton henkilö on tartuttanut muita ahtaissa sisätiloissa.

– Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, joten käyttäjäänsä se ei tehokkaasti suojaa. Tämän vuoksi turvaväleistä ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta pitää huolehtia. Sen sijaan maskin käyttäjä suojaa muita henkilöitä. Maskien teho myös perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti, Luukkonen sanoo tiedotteessa.

Sosterin laajennettu kasvomaskisuositus löytyy verkosta täältä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka