Joulu on myös kriisien aikaa – Kokosimme yhteen palvelut, joihin voi olla yhteydessä joko joulunpyhinä, vuodenvaihteessa tai niiden jälkeen

Yksinäisyys, päihdeongelmat ja väkivalta eivät katoa jouluksi vaan usein jopa eskaloituvat pyhien aikaan.

Joulu voi olla eri syistä vaikeaa aikaa. Tarja Tikkanen

Mari-Anna Rossi ja Ari Minadis

Joulunpyhät ja uusivuosi voivat olla raskastakin aikaa. Yksinäisyys painaa, oma elämäntilanne stressaa tai perheessä esiintyy väkivaltaa.

Sosterin ympärivuorokautiseen sosiaalipäivystykseen voi joulunpyhinä ottaa yhteyttä, jos kokee esimerkiksi lähisuhdeväkivaltaa, mutta kyse ei ole hätätilanteesta. Numero on 044 417 4175.

Jos on kyse esimerkiksi väkivallanteosta, jolloin tarvitaan poliisia tai ambulanssia, on otettava aina yhteys hätänumeroon 112.

Sosterin lastensuojelun ja sosiaalipäivystyksen johtava sosiaalityöntekijä Tiina Strandén on huomannut, että lähisuhdeväkivalta, päihteiden käytön aiheuttamat ongelmat, yksinäisyys ja muut kriisit eskaloituvat usein joulunpyhinä.

– Yleensä viimeistään uuteenvuoteen mennessä, tavallisimmin jo tapaninpäivänä, Strandén sanoo.

Syynä tilanteiden kärjistymiseen ovat usein jouluun liittyvät suuret odotukset ja sitä suuremmat pettymykset.

– Perheen sisäiset suhteet joutuvat koetukselle, kun on painetta viettää joulunpyhiä rauhaisasti yhdessä. Kun ihminen pettyy odotuksissaan, niin siitä ei seuraa välttämättä korjausliikettä ajatuksissa, vaan ahdistutaan entisestään ja aletaan esimerkiksi käyttää päihteitä.

Joulun toinen puoli on yksinäisyys. Varsinkin näin korona-ajan poikkeusjouluna yksinäisyys lisääntyy.

– Se on henkisesti kuormittavaa, kun kokee olevansa todella todella yksin. Korona-aikana tämä erityisesti korostuu, kun niitä vähiäkään sukulaisvierailuja tai piipahduksia ei välttämättä ole, Strandén anoo.

Tiina Strandén huomauttaa, että Sosterin sosiaalipäivystys ei pysty tarjoamaan pitkäkestoista kriisiterapiaa tai keskusteluapua esimerkiksi yksinäisyydestä kärsiville. Sosterin mielenterveys- ja päihdearviointiyksikön MIEPÄ-puhelimeen, p. 044 417 3751, voi olla yhteydessä päivystyksellisissä kiireisissä asioissa joulunpyhinä kello 10–18.

Sosiaalipäivystykseen voivat ottaa yhteyttä myös lapset, jos esimerkiksi vanhemmat alkavat juoda tai käyttäytyä väkivaltaisesti.

– Me olemme ennen kaikkea lastensuojelullisten tilanteiden ja äkillisten kriisitehtävien takia lähtövalmiudessa Sosterin alueella, Strandén sanoo.

Pitkäkestoisiin kriiseihin saa apua myös Savonlinnan Kriisikeskuksesta, joka avautuu aaton jälkeen arjen koittaessa tammikuun neljäs päivä. Joulunpyhinä päivystävät myös monet kriisipuhelimet, joiden yhteystietoja löytyy kootusti Sosten verkkosivuilta.

Miten kriisien syntymistä sitten voisi ehkäistä?

– Jouluun ei kannattaisi ladata niin paljon vaatimuksia itselle tai odotuksia perheelle. Ei pitäisi myöskään luvata läheisille kovin paljon. Esimerkiksi joululahjoista voi tulla paineita, jos on taloudellisesti tiukkaa. Perheen taloustilannetta olisi hyvä käydä aina jo ajoissa yhdessä läpi, ja ostetaan vain sen verran lahjoja, ettei velkaannuta jouluna. Se on huono lähtötilanne uutta vuotta ajatellen, Tiina Strandén muistuttaa.

– Jos nyt on kuitenkin jo tullut otettua vippiä ja lainattua rahaa joululahjoja varten, niin ei auta kuin yrittää venyttää penniä uudenvuoden tullen härkäviikoilla.

Strandén kehottaa perheitä nauttimaan joulusta aineettomilla asioilla, vaikka lukemalla kirjastokirjoja ja ulkoilemalla. Toisaalta joulua ei kannata kenenkään sosiaalisista syistä viettämällä viettää.

– Joulu kestää sen muutaman päivän vuodessa, ja jos ei ole tavattoman kiinni perinteissä, jotka velvoittavat viettämään joulua pitkän kaavan mukaan, niin voisi ottaa hieman huolettomamman asenteen jouluun. On paljon ihmisiä, jotka viettävät vapaaehtoisesti vähäeleisesti joulua. Jos joutuu viettämään pakon edessä vaatimattomamman joulun niin siitä ei kannata tuntea noloutta.

Chateista voi saada apua monenlaisissa elämäntilanteissa – esimerkiksi väkivaltaan, lapsiperheen erotilanteessa, vauvaperheen haasteisiin tai kun päihteet aiheuttavat huolta.

Chatit löytyvät kootusti Ensi- ja turvakotien liiton nettisivuilta.

Ensi- ja turvakotien liiton Apua väkivaltaan -chatin kävijämäärät ovat nousseet huomattavasti koronavuoden aikana. Tänä syksynä käynnistyi myös sen Lasten ja nuorten chat. Yhteensä Ensi- ja turvakotien liiton chateissa on aloitettu yli 4 000 keskustelua tammikuun 2020 ja marraskuun 2020 välillä. Vuonna 2019 vastaavaan aikaan aloitettuja keskusteluja oli reilu tuhat.

Kriisiapua

Apua vuorokauden ympäri tai joulunpyhinä

Sosterin sosiaalipäivystys, avoinna 24/7. p. 044 417 4175

Toimii Savonlinnan, Rantasalmen, Sulkavan ja Enonkosken alueella.

Sosiaalipäivystys auttaa päivystysluontoisissa kriisitilanteissa, kun ei kuitenkaan ole kyse hätätilanteesta, jossa tarvitaan poliisia tai ambulanssia.

Sosterin mielenterveys- ja päihdearviointiyksikön MIEPÄ-puhelin p. 044 417 3751

Päivystää kiireisissä asioissa joulunpyhinä kello 10–18.

Valtakunnallinen kriisipuhelin p. 09 2525 0111

Auttaa vaikean elämäntilanteen kohtaavia. Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti.

Apua arkisin

Savonlinnan kriisikeskusp. 0440 273 700 (ma–pe klo 9–17) tai kriisikeskus@slnkriisikeskus.fi

Osoite: Olavinkatu 40 A, Savonlinna

Huom! Suljettu välillä 24.12.2020–3.1.2021.

Kriisikeskus tarjoaa lyhytkestoista tukea ja keskusteluapua. Kriisivastaanotolle voi myös hakeutua ajanvarauksella ilman lähetettä. Palvelut ovat maksuttomia ja asioida voi myös nimettömänä.

Keskusteluapua netissä

Sekasin247 (avoinna 24/7)

Nuorille suunnattu chatti, jossa nuori voi keskustelulla mielenterveyteen liittyvistä asioista.

Avoinna maanantaista 28.12.2020 lähtien:

Apua väkivaltaan -chat (avoinna arkisin klo 10–19, la–su klo 14–18)

Mahdollisuus keskustella väkivaltatyön ammattilaisen kanssa perhe- ja lähisuhdeväkivallasta.

Apua eroon -chat (avoinna maanantaisin klo 9–10)

Kahdenvälisissä chateissa voi pohtia omaa tai lasten tilannetta, kysyä eroon liittyvistä palveluista ja avun saamisesta.

Kansainvälinen huoltoriita, kahden kulttuurin ero, lapsikaappaus ja sen uhka -chat (avoinna tiistaisin klo 19–21)

Lasten ja nuorten chat(avoinna arkisin klo 15–20)

Chatissa voi jutella mieltä painavista asioista, esimerkiksi jos vanhemmat ovat eronneet, kotona riidellään tai seurustelusuhteessa on pulmia tai päättynyt. Tarkoitettu kaikille alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Miesten aseman chat(avoinna arkisin klo 9–11)

Chat palvelee miehiä ja heidän läheisiään sekä sukupuoltaan pohtivia.

Vauvaperheiden chat (avoinna arkisin ma ja pe klo 10–19 ja viikonloppuisin klo 14–18)

Chatissa voi jutella kahden kesken vauvaperheen arkeen liittyvistä huolista ja haasteista, kuten jaksamisesta, pärjäämiseen liittyvästä huolesta ja yksinäisyydestä.

Vauvaperhe ja päihteet -chat(avoinna arkisin klo 10–19 ja viikonloppuisin klo 14–18)

Chatissa on mahdollisuus kysyä esimerkiksi päihteiden käytön vaikutuksesta raskauteen tai vauvaan, omasta tilanteesta tai avun saamisesta.

Chatit löytyvät kootusti Ensi- ja turvakotien liiton nettisivuilta. Sekasin-chat osoitteesta www.sekasin247.fi.

Chattien ollessa suljettuna voi halutessaan jättää yhteydenottopyynnön chatin viestinkentän kautta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka