Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulu on myös kriisien aikaa – Kokosimme yhteen palvelut, joihin voi olla yhteydessä joko joulunpyhinä, vuodenvaihteessa tai niiden jälkeen

Yksinäisyys, päihdeongelmat ja väkivalta eivät katoa jouluksi vaan usein jopa eskaloituvat pyhien aikaan.

Joulunpyhät ja uusivuosi voivat olla raskastakin aikaa. Yksinäisyys painaa, oma elämäntilanne stressaa tai perheessä esiintyy väkivaltaa.

Sosterin ympärivuorokautiseen sosiaalipäivystykseen voi joulunpyhinä ottaa yhteyttä, jos kokee esimerkiksi lähisuhdeväkivaltaa, mutta kyse ei ole hätätilanteesta. Numero on 044 417 4175.

Jos on kyse esimerkiksi väkivallanteosta, jolloin tarvitaan poliisia tai ambulanssia, on otettava aina yhteys hätänumeroon 112.

Sosterin lastensuojelun ja sosiaalipäivystyksen johtava sosiaalityöntekijä Tiina Strandén on huomannut, että lähisuhdeväkivalta, päihteiden käytön aiheuttamat ongelmat, yksinäisyys ja muut kriisit eskaloituvat usein joulunpyhinä.

– Yleensä viimeistään uuteenvuoteen mennessä, tavallisimmin jo tapaninpäivänä, Strandén sanoo.

Syynä tilanteiden kärjistymiseen ovat usein jouluun liittyvät suuret odotukset ja sitä suuremmat pettymykset.

– Perheen sisäiset suhteet joutuvat koetukselle, kun on painetta viettää joulunpyhiä rauhaisasti yhdessä. Kun ihminen pettyy odotuksissaan, niin siitä ei seuraa välttämättä korjausliikettä ajatuksissa, vaan ahdistutaan entisestään ja aletaan esimerkiksi käyttää päihteitä.

Joulun toinen puoli on yksinäisyys. Varsinkin näin korona-ajan poikkeusjouluna yksinäisyys lisääntyy.

– Se on henkisesti kuormittavaa, kun kokee olevansa todella todella yksin. Korona-aikana tämä erityisesti korostuu, kun niitä vähiäkään sukulaisvierailuja tai piipahduksia ei välttämättä ole, Strandén anoo.

Tiina Strandén huomauttaa, että Sosterin sosiaalipäivystys ei pysty tarjoamaan pitkäkestoista kriisiterapiaa tai keskusteluapua esimerkiksi yksinäisyydestä kärsiville. Sosterin mielenterveys- ja päihdearviointiyksikön MIEPÄ-puhelimeen, p. 044 417 3751, voi olla yhteydessä päivystyksellisissä kiireisissä asioissa joulunpyhinä kello 10–18.

Sosiaalipäivystykseen voivat ottaa yhteyttä myös lapset, jos esimerkiksi vanhemmat alkavat juoda tai käyttäytyä väkivaltaisesti.

– Me olemme ennen kaikkea lastensuojelullisten tilanteiden ja äkillisten kriisitehtävien takia lähtövalmiudessa Sosterin alueella, Strandén sanoo.

Pitkäkestoisiin kriiseihin saa apua myös Savonlinnan Kriisikeskuksesta, joka avautuu aaton jälkeen arjen koittaessa tammikuun neljäs päivä. Joulunpyhinä päivystävät myös monet kriisipuhelimet, joiden yhteystietoja löytyy kootusti Sosten verkkosivuilta.

Miten kriisien syntymistä sitten voisi ehkäistä?

– Jouluun ei kannattaisi ladata niin paljon vaatimuksia itselle tai odotuksia perheelle. Ei pitäisi myöskään luvata läheisille kovin paljon. Esimerkiksi joululahjoista voi tulla paineita, jos on taloudellisesti tiukkaa. Perheen taloustilannetta olisi hyvä käydä aina jo ajoissa yhdessä läpi, ja ostetaan vain sen verran lahjoja, ettei velkaannuta jouluna. Se on huono lähtötilanne uutta vuotta ajatellen, Tiina Strandén muistuttaa.

– Jos nyt on kuitenkin jo tullut otettua vippiä ja lainattua rahaa joululahjoja varten, niin ei auta kuin yrittää venyttää penniä uudenvuoden tullen härkäviikoilla.

Strandén kehottaa perheitä nauttimaan joulusta aineettomilla asioilla, vaikka lukemalla kirjastokirjoja ja ulkoilemalla. Toisaalta joulua ei kannata kenenkään sosiaalisista syistä viettämällä viettää.

– Joulu kestää sen muutaman päivän vuodessa, ja jos ei ole tavattoman kiinni perinteissä, jotka velvoittavat viettämään joulua pitkän kaavan mukaan, niin voisi ottaa hieman huolettomamman asenteen jouluun. On paljon ihmisiä, jotka viettävät vapaaehtoisesti vähäeleisesti joulua. Jos joutuu viettämään pakon edessä vaatimattomamman joulun niin siitä ei kannata tuntea noloutta.

Chateista voi saada apua monenlaisissa elämäntilanteissa – esimerkiksi väkivaltaan, lapsiperheen erotilanteessa, vauvaperheen haasteisiin tai kun päihteet aiheuttavat huolta.

Chatit löytyvät kootusti Ensi- ja turvakotien liiton nettisivuilta.

Ensi- ja turvakotien liiton Apua väkivaltaan -chatin kävijämäärät ovat nousseet huomattavasti koronavuoden aikana. Tänä syksynä käynnistyi myös sen Lasten ja nuorten chat. Yhteensä Ensi- ja turvakotien liiton chateissa on aloitettu yli 4 000 keskustelua tammikuun 2020 ja marraskuun 2020 välillä. Vuonna 2019 vastaavaan aikaan aloitettuja keskusteluja oli reilu tuhat.