Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi uutta koronatartuntaa Sosterissa – Toinen tartunta liittyy Savonrannan ketjuun ja toinen pääkaupunkiseudun ketjuun

"Edelleen täytyy korostaa koronatestiin hakeutumisen tärkeyttä pienilläkin oireilla", sanoo johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista.

Uudenvuodenpyhinä Sosterin alueella todettiin kaksi uutta koronatartuntaa.

Tiedotteen mukaan molemmat liittyivät aiemmin todettuihin ketjuihin, toinen Savonrannan ketjuun ja toinen pääkaupunkiseudulta tulleeseen ketjuun.

Näihin tartuntaketjuihin liittyen on karanteenissa noin 60 ihmistä. Uusia tartuntaketjuja ei pyhien aikana ole ilmaantunut.

– Koronatesteissä käyneiden määrä on joulun ja uuden vuoden seudussa ollut normaalia vähäisempi. Edelleen täytyy korostaa koronatestiin hakeutumisen tärkeyttä pienilläkin oireilla, sanoo johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista.

Luukkonen painottaa, että varhaisella ja ripeällä testiin hakeutumisella pystymme estämään tartuntojen leviämistä.

– Se mahdollistaa tartunnanjäljityksen toiminnan ja on yhtä tärkeää kuin muiden entisten ohjeiden noudattaminen eli maskin käytöstä, turvaväleistä ja käsihygieniasta huolehtiminen, hän toteaa tiedotteessa.

Kaksi uutta koronatartuntaa liittyvät kahteen erilliseen tartuntaketjuun. Savonrannan altistumispaikat on hyvä nostaa esille, koska Luukkosen mukaan noista altistumisista voi taudin pitkän tarttumisajan vuoksi vielä poikia uusia tapauksia. Altistumispaikat löytyvät tämän jutun lopusta tietolaatikosta.

Pääkaupunkiseudun tartuntaketjulla Luukkonen tarkoittaa junalla Savonlinnaan tapaninpäivänä saapunutta koronapositiivista henkilöä. Uusi tartunta todettiin nyt junamatkustajan Savonlinnassa altistamalla, karanteeniin asetetulla henkilöllä. Junamatkan tarkemmat aikataulut ja altistumisajat löytyvät tämän jutun lopusta tietolaatikosta.

Jaana Luukkonen sanoo, että uudenvuodenpyhien vierailut voivat näkyä tartunnoissa vielä ensi viikonlopulle saakka. Vasta sen jälkeen voidaan arvioida tarkemmin, miten paljon loma-ajan matkailu tautia alueelle toi. Tässä vaiheessa Sosterin tautitilanne kuuluu edelleen maan rauhallisimpiin.

Koronarokotukset ovat jatkuneet tällä viikolla Sosterissa. Luukkosen mukaan maanantaina rokotettiin noin sata Sosterin työntekijää, jotka toimivat koronatehtävissä.

– Rokotukset ovat hyvässä vauhdissa. Ykköspriorisointihenkilöstömme saadaan tällä viikolla rokotettua. Kun saamme lisää rokotteita, rokotukset aloitetaan myös palvelutaloissa.

Sosterin ja alueellisen koordinaatioryhmän antamat suositukset muun muassa maskien käyttämisestä, vierailuista ja kontaktien minimoimisesta ovat edelleen voimassa. Voimassaoloa tarkastellaan alueella tammikuun puolivälissä, mutta valtakunnallinen linja on, ettei rajoitusten ja suositusten purkamisessa tulisi olla liian varhainen.

Kesälahdella rajoitetaan palveluita

Kiteen kaupunki tiedottaa rajoittavansa palveluitaan Kesälahden pitäjässä jouluviikolla alkunsa saaneen koronavirusryppään vuoksi. Kesälahden tartuntaryppäästä lisätietoa täällä.

Kesälahden kirjastossa on sallittu vain pika-asiointi. Varatut kirjat on mahdollista noutaa ja hyllystä hakea yksittäisiä kirjoja. Kaikessa muussa asioinnissa suositellaan käyttämään puhelinta tai sähköpostia.

Kesälahden koulun liikuntasalin ilta- ja viikonloppukäyttö on kokonaisuudessaan keskeytetty myös lasten ja nuorten ryhmätoimintojen osalta.

Kesälahden koulun kerhotoiminta on keskeytetty. Kesälahden Paloaseman kuntosali on suljettu. Kesälahden nuorisotila on suljettu. Nuorisotyötä Kesälahdella jatketaan muun muassa verkko- ja digialustoja hyödyntäen.

Kesälahden lisäksi myös kaupungikeskuksessa Kiteellä koronatilanne tuo muutoksia palveluihin. Asiasta lisätietoa täällä.

Juttua päivitetty kello 20.27.